Skocz do zawartości

Błąd Skrzyni Getribenotprogramm E38 730 5HP18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam dość męczący problem ze skrzynią przeczytałem chyba wszystkie możliwe forum i na taki przypadek się nie natknełem jeszcze.

Kupiłem E38 z 5HP18 3.0 z uszkodzonym simeringiem skrzyni, ( wywalało olej na łączeniu silnika ze skrzynią ) . Simering był całkowicie spalony, wymieniony założyłem skrzynie wszystko jak powinno być. Tylko popełniłem, błąd że nalełem oleju HIPOL ATF Dextron II .

I było wszystko ok tylko strasznie szarpało przy włączaniu D lub R. Tryb sport nie reagował , czasami się tylko włączał, kick down tak samo.

Później nie wrzucała już 5. Raz zgasłą gdy jechałem i po odpaleniu przerzuciłem na D i gasła. Jakoś udało mi się ruszyć była lipa ale jechała.

Przy skrętach obroty zaczeły pojawiać się szarpnięcia przy dodaniu gazu i wywaliło błąd Getribenotprogramm.

Tego samego dnia pojechałem do pobliskiego miasta. Gdy przyszłem po 4 godzinach wsiadam D i lekko sie buja ale nie jedzie i do tyłu tak samo.

Zadzwoniłem po kolege zaholował mnie z 2 km i wyskoczył mi komunikat Getribenotprogramm i zaczeła nagle jechać. I na tym sie ta historia skończyła.

Przy odpaleniu ciężko jest jej sie utrzymać na obrotach tak spadają że aż prawie gaśnie. Proszę pomóżcie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW ma specjalną wyszukiwarkę doboru oleju do konkretnej skrzyni i tutaj nie ma przypadku, chłopaki ściągają leciwe BMW po np. 400 tyś, wszystko jest ok, jeździ, i nagle wpada im pomysł na zmianę oleju w skrzyni.. idą na stację benzynową i kupują właśnie taki olej jak napisałeś, mija chwila i zaczynają się problemy. Olej z filtrem oczywiście warto zmienić, ale na taki jaki powinien tam być, ale nie kupisz go na stacji benzynowej, to nie duży fiat gdzie można coś tam wlać, pewne stopy łożyskowe i mechatronika sterowania skrzyni, wymaga konkretnej charakterystyki środka smarującego, wtedy działa poprawnie