Skocz do zawartości

Bmw e46 330d 184km problem z odpalanie/kopceniem/mocą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z moim autkiem.

Obiawia się to tym ze auto ogólnie dość ciężko odpala. Musi zakrecic ok 3 razy żeby załapał.

Problem pogłębia się przy temperaturach 0-5°C i niżej bo auto dopóki się nie rozgrzeje faluje na obrotach i kopci białym dość gęstym dymem który dość szybko rozpływa się w powietrzu. Po rozgrzaniu wszystko wraca do normy.

Dodatkowo czasami mam wrażenie ze bryka nie chce jechać ( tak jakby ktoś mnie trzymal za tylny zderzak) a czasami jedzie normalnie.

Ostatnio również zauważyłem ze trochę przykapca czarnym dymem przy ruszaniu. Jednak czasami nie kopci wogole...

Pojechałem do mechanika okazało się ze niby wszystkie świece żarowe byłu padnięte. Wymieniłem wszystkie sześć lecz problem pozostał.

Może miał ktoś podobne przygody i mógłby coś doradzić w tej kwestii bo zaczynam juz swirowac

Dodam że auto jest w automacie lecz nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Opublikowano

Podłączyć do kompa zobaczyć jakie są błędy ,wykasować błędy , przegonić auto ponownie odczytać błędy , zrobić tz live-data aby zobaczyć jak się zachowuje silnik podczas jazdy .

Jak to wszystko zrobisz to tu wklej i to Ci ktoś może zinterpretuje bo z twojego opisu to nie wiele wynika.Za dużo jest do gdybania aby Ci coś podpowiedzieć.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Jak Już o świecach żarowych to pozostał jeszcze bezpiecznik 100 amperowy i przekaźniki wypalone ... , Jak już ktoś będzie grzebał w tym aucie to niech wymieni odmę bo pewnie jej czas , oraz posprawdza , sondy , przepływkę ,wtryski, sterowanie turbiny, luzy na turbo , wydajność pompy paliwa ,nie wspominając o wymianie wszystkich filtrów.

Dobrze by było znaleźć specjalistę od BMW co to wszystko sprawdzi i przed oddaniem auta do garażu dać warunek że wszystko sprawdzi albo nic i raport na piśmie bo się zdarza że garaż nie sprawdza wszystkiego tylko wymienia to co jest dla niego opłacalne, a z resztą to niech klient się buja , bo mechanik daje gwarancję tylko na wykonaną naprawę.

Trzeba pamiętać że dobry przegląd nie jest za darmo bo to pracochłonne.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Na kompie wyszedł tylko błąd modułu komfortu.

W przyszłym tygodniu wymienię Odme i pojadę na porządny komputer gdzie sprawdza mi turbo i wtryski.

Zobaczymy co wyjdzie.

Pewnie ze nikt za darmo nic nie zrobi . Zdaje sobie z tego sprawę i jestem na to przygotowany.

Problem jest taki ze w Łodzi jest ciężko o dobry warsztat.

Może mógłby ktoś jakiś polecić?