Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wiem ze temast był wałkowany juz pare razy ale mam problem z egr a wiec kupiłem samochod i miał juz zaslepiony egr i przy tym strasznie klepał nie dało mi to spokoju zaslepke wywaliłem egr wyczysciłem i nic podcisnienie w wezyku od zaworka do egr niby jest i jak tłoczek rusze srubokretem to sie wsunie i silnik bajka zadnego klekotu poprostu super ale jak zaworek sie zamknie czyli ten tłoczek to juz znowu nie ruszy sam i silnik znowu klepie i trzeba go ruszyc srubokretem Zaworek ten od egr miałem wyjety przeczysciłem filterek i nic podmieniłem od turbiny i tez nic co to moze byc za małe podcisnienie czy przytarty tłoczek dodam ze jak silnik jest zgaszony to nie idzie go wcisnąc tylko troch wchodzi POMOCY
Opublikowano

załóż wężyk na egr na zgaszonym silniku i zaciągnij podciśnienie strzykawką jeśli chodzi bez problemu to znaczy że wina w podciśnieniu lub jest zamknięty programowo. Jeśli na strzykawce nie będzie chodził to na 99% uszkodzony mechanicznie.

Używki zaworu egr to grosze na allegro.

Opublikowano

czyli ja bym się tam nie szczypał i jak zależy ci żeby mieć egr to kupił bym używkę z tego co widziałem to można już nawet za 20zł kupić.

Ale najlepiej kupić gdzieś u siebie w mieście żebyś mógł sprawdzić czy tłoczek chodzi elegancko.

Opublikowano

mozliwe ze sprężyna nie trzyma/blokuje się

najlepiej kupic nowy sprawny zawór i bawić sie dalej....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Jak cos to mam sprawny egr wyrzucony z powodu godnego następcy z klapa gaszącą. Wczesniej nie bylo z nim kłopotów na bieżąco smarowany i czyszczony ,pisz na priv.
Opublikowano

Ecu chce otwarcia egr, zaworek nie daje rady gdyz uszkodzenie jest mechaniczne, praca nie jest wlasciwa,

Dopuszczenie spalin miedzy innymi zmiękcza prace silnika

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Nie dało mi to spokoju i patrzałem jeszcze raz egr miałem na noc zamoczony jest czysciutki ale tłoczek i tak bardzo ciezko chodzi musze mocno podwazyc srubokretem zeby go wsunac niby chodzi płynnie nie czuć zadnych przytrzymań czy skoków, ktos pisał zeby sprawdzic strzykawka -nie ma szans stoji w miejscu zassac samemu przez wezyk nie ma szans, z podcisnieniem chyba jest ok skoro zaluzja chłodnicy sie zasłania turbo tez działa poprawnie moze ktos sie orientuje jak ten tłoczek powinien chodzic ciezko czy lekko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie ciężko jest go ruszyć (naciskając śrubokrętem), ale później już idzie lżej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

to ze żaluzja działa nic nie znaczy, jesli tłoczek jest uszkodzony to podciśnienie -0.6b ? (dokladnie nie pamietam) nie ma siły go ruszyć

najlepiej podjedz na szrot ze strzykawką i sprawdź ;) mają tego tyle ze ceny nie są wysokie

Opublikowano
panowie miezyłem dzisiaj podcisnienie vacumetrem i bezposrednio z pompy pokazuje ok 1bar czyli jest ok i nawet jak podłacze przewód bezposrednio do egr to i tak nawet nie drgnie czyli egr do smietnika tak? i mam pytanie kiedy ten tłoczek powinien sie otwierac i jakie parametry powinien pokazywac vacumetr na wyjsciu z z tego elektrozaworka co idzie do egr?
Opublikowano

Sprawa już dawno powinna być załatwiona tym bardziej że jak ci pisałem są to groszowe sprawy, kup w końcu ten zawór i miej spokój skoro jest podciśnienie, zaworek sterujący sprawny to innej opcji nie ma jak uszkodzenie mechaniczne zaworu ( chyba że ktoś go specjalnie unieruchomił / uszkodził )

tak powinien działać : https://youtu.be/zhQcoTVUxW8?t=2m44s

P.S - chociaż ja osobiście preferuję jazde bez EGR

Opublikowano
no tak tylko na chłopski rozum a z pominieciem elektro zaworu podajac mu podcisnienie 1 bara t o powinien sie wciagnac próbowałem strzykawka zaciągajac ustami i nic albo po raz kolejny kupiłem bubel coraz wiecej tego na alegro ludzie nie maja sumienia byle sprzedać
Opublikowano
kurcze chyba trafiłeś znów na uszkodzony, normalnie jak zaciągasz strzykawką to powinien chodzić specjalnie testowałem u siebie i chodził na bez problemu czy na zgaszonym czy na odpalonym.
Opublikowano
no widzisz nie dałem za niego duzo ale dla samej zasady go odesle w zeszłym miesiacu kupiłem koło pasowe wału i tak samo jeszcze mi powiedział jak chcesz pisz negatyw dzisiaj załozyłem nowe sasic i jest ok coraz wiekrzy badziew na tym alegro i niedość tego ludzie nic sobie z tego nie robią ze sprzedaja uszkodzone
Opublikowano

sprawny egr mozna sprawdzic ustami

wiadomo nie za jednym pociągnięciem (tak ciągnąc to potrafia tylko kobiety) ale zasysasasz, jezykiem blokujesz ;) nastepnie znowu zasysasz i tłoczek sie rusza :norty:

wszystko zalezy kto ma jakie ssanie a prosciej jest strzykawką, co kto ma pod ręką :wink:

Opublikowano
Problem rozwiazany 3 egr wkońcu sprawny aż chce sie słuchac silnika dziwi mnie tylko to ze mówią jak sie odłączy egr to zadnych zmian nawet w pracy silnika chodzi o dzwięk. Teraz u mnie wszystko działa przy okazji elektrozaworki przeczyszczone przewody podcisnienia zmienione pompa vacum sprawdzona bo kupiłem vacumetri tak dla potomnych bezposrednio z pompy jest ok1bara Jazda też bez zmian zadnych dymków bąków ciągnie równo nie macie pojecia jaki jestem SZCZESLIWY Dzieki za porady pozdrawiam