Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z bmw otoz zaczne moze od poczatku bo moze miec to jakis zwiazek z tym wszystkim

Sprowadzilem auto zza granicy mam je miesiac czasu , pierwszym objawem jakim zauważyłem bylo zgaśniecie silnika przy wjezdzie na rondo wciskam sprzegło wrzucam 2 i gaśnie . OK myslalem ze moze dałem za mało gazu i zgasł , Jeżdziłem dalej któregos razu otworzyłem maske i zobaczyłem ze jest "mokro"

zdjęcia:

http://zapodaj.net/264092b8a3058.jpg.html

http://zapodaj.net/5392baca01894.jpg.html

http://zapodaj.net/1c287e9a19c62.jpg.html

http://zapodaj.net/10009e03208b4.jpg.html

i w garazu smierdzi spalonym olejem

zajechałem do mechanika powiedział ze najprawdopodobniej oringi sa sparciałe i wymieni je tak samo jak uszczelka pod "osłona filtra oleju" ? czy jakos tak , oringi i uszczelka oryginalna do bmw juz została zakupiona czekam do poniedziałku az odstawie auto

Dzis pojechałem w dłuzsza droge do drugiego miasta , zauwazyłem ze auto mi kopci przy dodaniu gazu na błękitny dym przy biegu 1 i 2 na wyzszych biegach jakby nic nie widac. Musialem tez dzis przejechac dluzszy odcinek na 1 biegu aby dojechac do glownej drogi , i gdy wjechalem juz na droge i dodalem gaz to bylo za mna jak za mgłą czego to moze byc powod?

Opublikowano
Usuń wszystkie wycieki i sprawdź jakie jest zużycie oleju. Powodem dymienia mogą być np. uszczelniacze trzonków zaworów lub zapieczone pierścienie tłokowe.
Opublikowano
Jest gorzej olej znika szybciej , dymienie mam najwieksze na biegu wstecznym i na 1 na wyzszych obrotach nic za mna nie ma . Co zauważyłem obroty minimalnie faluja i.. , powinna wskazowka od obrotw stac miedzy jedna a druga a "wisi" prawie przy obrotach 1 i trzesie lekko budą , skrzynia biegów. Wczesniej zapalil mi sie check engine ale zgasł , teraz zapalil sie 3 dni temu i juz nie gaśnie. Czuć stanowczo olejem , wody nie bierze
Opublikowano
Miałem podobne objawy. Silnik brał 1l oleju na 500-1000km w zależności czy miasto czy trasa. Miałem nawet przypadek, że gdy zgasiłem silnik stojąc w dużym korku to miałem duży problem z ponownym uruchomieniem. Wymieniłem uszczelniacze i silnik valvetronica i jak ręką odjął już od ponad 12tyś km.
Opublikowano
wyżej sa zdjęcia gdzie zauważyłem wycieki , ale te zawory vanosów nie wiem gdzie moga sie znajdowac

wpisz w google n46b20 vanos i weś grafike

Opublikowano
ok we środe wymienie i podziele sie tym czy problem znikł czy dalej trzeba szukac.. , mam nadzieje ze nie bedzie to uszczelka pod głowicą albo jakies inne droższe chuj****
Opublikowano
A faktycznie zdjęcia w linkach... Nie zwróciłem uwagi. Tak jak b4rtimp mówi. Prościzna. Po tym jak to wygląda na zdjęciach to możesz też mieć wyciek z pod uszczelki pokrywy zaworów, ale tą chyba wymienisz przy okazji wymiany uszczelniaczy.
Opublikowano

Jak rzygnęło olejem, to zaczął bym od sprawdzenie drożności odmy i jej przewodów. Przy zatkanej odmie olej wyciekł najsłabszym ogniwem. Na pewno do wymiany będzie trochę uszczelek oraz odma i jej przewody.

Przy zużyciu oleju również zaczął bym od wymiany uszczelniaczy. Koszt około tyś zł - tak jak pisali poprzednicy - ale auto należy oddać komuś, kto już to wcześniej robił, bo nie jest to taka prosta wymiana. Jazda z taką usterką szybko załatwi kata.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak wymienilem , czy jest poprawa jeszcze nie wiem dymic dymi ale juz na bialo i nie tak duzo i czuc jakby pare wodna?

na wszelki wypadek wyczysci odme jeszczE?

Opublikowano
W sumie ja zacząłem od odmy, która powinna być drożna. Później wymieniłem uszczelniacze i wszystkie uszczelki, które były przy okazji i to pomogło. Jeśli u Ciebie te zabiegi nie wystarczą to zostają chyba pierścienie. Sprawdź teraz zużycie oleju.