Skocz do zawartości

BMW 320i wtryskiwacze wymiana czy czyszczenie.

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Prośba o radę i Wasze opinie.

Posiadam 320i LCI (170 KM), rok prod. 2009, przebieg 84.500 km, jeżdżę na dobrym paliwie Pb98 lub Pb100(z Shella).

Objawy - okresowe spadki mocy (raz jeździ jak burza, raz jak muł). Słabo pali na ciepłym - długo kręci. Coroczny przegląd w nieautoryzowanym serwisie pokazał ponoć błąd sądy lambda.

Sąda 15 miesięcy temu wymieniana w ASO przy okazji innej naprawy, wiec jeszcze na gwarancji. Jadę wiec do ASO Dzisiejsza diagnoza ASO BMW - na dwóch cylindrach do wymiany wtryskiwacze, świece i cewki, ale zalecają wymianę kompletu na 4 cylindrach, bo te niewymienione pewnie i tak zaraz padną, jak będą dwa nowe wtryskiwacze. o cenie lepiej nie będę pisał :cry:

W necie czytałem, że wtryskiwacze w benzyniakach są bardzo trwałe i sporadycznie się psują, częściej zanieczyszczają i wymagają profesjonalnego czyszczenia, a nie wymiany.

Pytanie - czy może ktoś potwierdzić, to co napisałem w zdaniu powyżej ? Czy jest sens czyścić te wtryskiwacze np. tu http://pracowniamielewczyk.pl/o-firmie ? Czy kupować nowe wtryskiwacze ok 900 pln/sztuka ?

Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie w temacie wtryskiwaczy benzynowych BMW.

Hey!

Wygląda na to, że masz silnik z wtryskiem bezpośrednim a to oznacza, że wtryskiwacze są zupełnie inne niż w silnikach z wtryskiem wielopunktowym. W tym drugim przypadku rzeczywiście wtryskiwacze są długowieczne ale wtrysk bezpośredni to wtryski mają już dużo wspólnego z wtryskami z dizla a tam wiadomo, że sie psują:)

To takie moje zdanie ale może jakiś fachowiec się wypowie w tym temacie.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42

Potwierdzam, w przypadku wtrysku bezpośredniego wtryskiwacze nie są tak trwałe, tym bardziej, jeśli silnik może pracować w trybie spalania wielowarstwowego (tak jak w Twoim aucie).

Co więcej - te wtryskiwacze mają obecnie indeks 11, co oznacza, że były 10 razy poprawiane od momentu wypuszczenia na rynek.

Spytaj się w ASO na jakiej podstawie twierdzą, że wtryskiwacze są do wymiany. Jak byłem w Bawaria Motors to chcieli mi wymieniać ofc komplet wtryskiwaczy w ciemno, nie mają maszyny do testowania... Wiadomo - dla nich lepszy biznes wymienić 4 zamiast powiedzmy 1 czy 2 wadliwych.

Anyway, napisz koniecznie co zrobiłeś, jak już rozwiążesz problem.

Dzisiejsza diagnoza ASO BMW - na dwóch cylindrach do wymiany wtryskiwacze, świece i cewki, ale zalecają wymianę kompletu na 4 cylindrach, bo te niewymienione pewnie i tak zaraz padną, jak będą dwa nowe wtryskiwacze. o cenie lepiej nie będę pisał :cry:

To jest procedura jaka wykonuja dealerzy/serwisy BMW, najgorsze jest to, ze po czesci maja racje. Wymien komplet na dwoch, niech ci zakoduja i zobaczysz.

N57

Auto odebrałem już w piątek. Zdecydowałem sie zrobić napraw w ASO bo cena w miarę rozsądna, a nieautoryzowany serwis to długi czas oczekiwania na jakiś termin.

Wymieniłem komplet na dwóch cylindrach do tego na pozostałych dwóch świece, całkowity koszt 3 000 PLN - 2 100 PLN części i 900 PLN robocizna ( w tym 340 PLN testu komputerowego). Cena oczywiście po rabatach. Jak sobie policzyłem to może poza ASO zaoszczędził bym ok 300-400 PLN ale za to bez gwarancji.

Jestem bardzo zadowolony - auto kompletnie odmienione, dynamiczne.

Poniżej objawy, które zostały wyeliminowane:

- wypadanie zapłonu - szczególnie na ciepłym silniku,

- spadki mocy, okresowe zamulenie silnika,

- na wolnych obrotach (poniżej 2 tys.) auto dławiło się, konieczna redukcja biegu,

- na luzie i wolnych obrotach auto potrafiło nierówno pracować (bardzo delikatne skoki obrotów) - potrafił się jakby "zakrztusić",

- rozchwiane wartości średniego spalania w rożnych okresach.

Z ciekawostek:

- koszt roboczogodziny w przypadku aut starszych niż 5 lat to 22 PLN brutto, a nie 37 PLN - ceny warszawskie,

- na początku ASO odmówiło mi wydania wymienionych części, bo polityka firmy, bo coś tam, ale po chwili zadzwonili, przeprosili i oczywiście pięknie zapakowali w pudełeczka i zostawili w bagażniku, wtryskiwacze może zregeneruje,

- odmówili mi również wydania, wydruku z kompa po pełnej diagnozie, udało mi się jednak wydębić oryginał diagnozy w jaki sposób doszli do wymiany wtryskiwaczy, jakieś 12 stron, wszystko po szwabsku, ale w podsumowaniu faktycznie - wymiana wtrysków na dwóch cylindrach.

Dziś wiem, że tę naprawę powinienem już przed wakacjami zrobić bo ostatnie miesiące to był muł a nie BMW.

Pozdro Panowie!