Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie szybkie pytanie bo czytam i jest sporo informacji o przebiegach przy jakich powinno się wymieniać olej w skrzyni automatycznej.

Zacznę od informacji z BMW Polska "BMW jako producent nie przewiduje wymiany oleju. Wymiana oleju może mieć jednak miejsce według wskazań Autoryzowanego Serwisu BMW." - odpowiedź z dnia dzieisiejszego. Są wpisy też, ze co 30 000 km, co 100 000 km lub przy 160 000 km... to jak to w końcu jest?

Opublikowano
Witam,

Panowie szybkie pytanie bo czytam i jest sporo informacji o przebiegach przy jakich powinno się wymieniać olej w skrzyni automatycznej.

Zacznę od informacji z BMW Polska "BMW jako producent nie przewiduje wymiany oleju. Wymiana oleju może mieć jednak miejsce według wskazań Autoryzowanego Serwisu BMW." - odpowiedź z dnia dzieisiejszego. Są wpisy też, ze co 30 000 km, co 100 000 km lub przy 160 000 km... to jak to w końcu jest?

wiem że chłopaki jak chipowali na ponad 200 koni to zmieniali co 60 a ci co nie przekraczali to po setce.

Opublikowano

Z tego co mozna znalezc na forum (wielokrotnie opisane http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=227681), podawane informacje na podstawie dokumentacji producenta skrzyni, firmy ZF to wymiana powinna zostac przeprowadzana co okolo 80-120tys km. Kolega gorik79 ogarnia temat. Ja wymienilem przy rowno 100tys i mam swiety sposob na pare lat (olej wygladal jeszcze bardzo dobrze, ale w moim samochodzie 90% km zostalo zrobione na zachodnich autostradach).

Dodam jeszcze, ze ASO BMW w Niemczech powiedzialo mi, ze mimo ze stanowisko firmy jest takie aby nie wymieniac, to oni zalezaja wymiane poniewaz nie ma takiego oleju ktory by utrzymal bardzo wysokie parametry przez tak duzo km. W ASO DE zazyczyli sobie 700EUR. Osobiscie wymienialem w serwisie niezaleznym, specjalizujacym sie w serwisowaniu skrzyn automatycznych. Olej + miska z filtrem + tuleja. Tylko na orginalnych czesciach ZF.

Opublikowano

Ok, dzięki za podpowiedzi. Auto kupiłem trzy tygodnie temu, z historii wynika, że olej w skrzyni nie był wymieniany a przebieg to prawie 178 tysięcy. Czyli działam.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a jeszcze apropo samej wymiany... co sądzicie o dynamicznej wymianie oleju w skrzyni? Czy lepiej wykonać to statycznie?

Jestem umówiony właściwie na sobotę na wymianę (statyczną) ale trafiłem na firmę, która wykonuje taki zabieg w sposób dynamiczny

Opublikowano

Oczywiscie ze lepiej dynamicznie.

Tylko odstaw autko do nich po tym jak zrobisz 20-30km co by skrzynia byla ciepla.

MADE IN PRL