Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dawna miałem problem z przednią szyba, a konkretnie doczyszczeniem jej żeby nie pozostawały smugi podczas jady w deszczu.

Ostatnio podczas nocnej ulewy wracałem do domu 20km/h i to mnie ruszyło żeby coś z tym zrobić (wycieraczki nowe ori Bosch)

Trafiłem na jakimś forum na coś takiego:

"Temat nie jest prosty, choć takim się wydaje. Najbardziej, zatłuszczone szyby przeszkadzają

w nocy podczas deszczu, wycieraki źle osuszają powierzchnię szyby i przez to tworzą się

refleksy świetlne. Niestety szyby same się natłuszczają...

Z rur wydechowych samochodów jadących przed nami wydostają się mikrodrobiny oleju

i padają nam na zewnętrzną stronę szyby, niestety przez nawiew dostają się i na wewnętrzną.

Problem polega na tym że dzisiejsze oleje, to już nie są oleje mineralne które dawały się łatwo

rozpuszczać w benzynie. To są w większości syntetyki o dużej sile adhezji do powierzchni

i rozpuszczalników się nie boją. Zatem mycie takiej szyby w detergentach prawie nic nie daje,

w benzynie podobnie, spirytus z tym sobie nie poradzi. Rozcieramy tylko ciągle to samo

No to co zrobić

Warstwę naniesionego oleju trzeba zetrzeć mechanicznie. Najlepiej tlenkiem ceru, to biały

proszek o nazwie "cerox". Używa się go do polerowania szkieł (może optyk mieć). Ziarno ma

małe 1/3um i BARDZO rozwiniętą powierzchnię która potrafi "wypić" ogromne ilości oleju.

Najlepiej na dość wilgotną szmatkę posypać niewielką ilość ceroxu i przetrzeć szybę. (10 min).

Efekt jest porażający Szyba staje się IDEALNIE czysta, woda spada z niej natychmiast

w ogóle nie tworząc kropli. Warto przetrzeć też boczne szyby (nie trzyma się woda).

Jeśli będzie kłopot z tlenkiem ceru, to można próbować olej zetrzeć pastą do zębów, ale

wyłącznie dla dzieci (a nie dla palących, czy jakieś tam wybielające). Trzeba zrobić próbę

na szkle, żeby mieć pewność że nie ma tam jednak jakiś grubszych frakcji.

Po takim oczyszczeniu, trzeba już niestety mieć inną szczotkę do karoserii, a inną do szyb,

bo łatwo ponownie natrzemy szkło olejami lub tłustym brudem

z karoserii..."

Myślę że zaraz po tym drugim powodem tłustych szyb jest wosk z myjni samoobsługowej gdzie często myje samochód.

O ile pozornie na sucho szyby są czyste to problem pojawia się dopiero podczas deszczu.

Zawodowo jestem kierowca i jak ostatnio jechałem ciężarówką nocą w deszczu przypomniał mi się temat z pasta do zębów.

Zatrzymałem się, wziąłem zwykłą pastę do zębów i wyczyściłem część szyby żeby sprawdzić skuteczność w/w sposobu.

Po przejechaniu wycieraczki widać było wszystko idealnie!!! jakby nie było szyby, a reszta w około gdzie nie było czyszczone dalej zamazana :cool2:

Dobrze spłuczcie pastę po czyszczeniu bo zostaną białe plamy na plastikach na podszybiu.

Jeśli macie jakieś inne dobre i sprawdzone sposoby na odtłuszczenie szyb piszcie tutaj, przyda się wszystkim.

Pzdr

Opublikowano

Tlenek ceru, lub mniej "brudzący" do okoła sposób, AutoGlym Car Glass Polish.

Wypracowujemy aplikatorem z mikrofibry, czekamy aż wyschnie -> polerujemy. Szyba idealnie czysta.

• Członkowie klubu
Opublikowano

użyj auto glym-a , daje radę...

Tlenek ceru
dobra rada na kosmetyke aut, a nie na BKP...
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • Członkowie klubu
Opublikowano
podjedz do jakiegoś detailera w okolicy, umyjcie szybe ludwikiem z ipa, potem przelecieć maszyną i nie ma opcji żeby była nadal tłusta...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co powiecie na środek do czyszczenia płyt kuchennych, ceramicznych?

Nie będzie on zbyt "agresywny" bo jednak te płyty mają pewnie twardszą powierzchnię od szyby samochodowej a w środku jest wyczuwalny ten piasek?

Właśnie się zastanawiam czy go użyć bo kuchni leży :mrgreen:

czy lepiej nie ryzykować i kupić pastę np. w Carglass dedykowana do szyb samochodowych.

Po gruntownym czyszczeniu mam zamiar nałożyć niewidzialną wycieraczkę, czy ona też będzie reflektowac światło i może lepiej jej nie nakładać?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano
Możesz spróbować byle nie na aucie , jak te granulki sie rozbijają i nie rysują a czyszczą może być ok...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja zmieniłem płyn do spryskiwaczy na droższy i szyba idealna!

http://img831.imageshack.us/img831/5108/c266261948.jpg

http://forum-lines.ru/rez/ab230811.gif

To JA HA HA HA u cioci na imieninach

http://www.youtube.com/watch?v=i2IxI38tfYA

Moja ŻABKA http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=212074