Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem. Po odpaleniu na zimnym po nocy obroty falują w granicy 900-500.

Po delikatnym rozgrzaniu silnika wszystko się uspokaja ale zaczyna się kolejna przygoda.

Obroty stoją w miejscu na poziomie 700-800 ale zaczyna strasznie bujać budą... Naprawdę... Efekt parkinsona gwarantowany.

Po jeździe po mieście na wysokich obrotach i porządnym rozgrzaniu silnika drgania są raz mniej raz bardziej wyczuwalne.

Pewien magik od bmw powiedział, że v8 tak ma... jedne trzęsą drugie nie...

Naprawdę mam z tym problem. Nie wiem od czego zacząć.

Może ktoś miał coś podobnego i uporał się z tym problemem.

Jutro za widnego dodam filmik na którym wszystko ładnie pięknie będzie ukazane.

Dodam iż auto jest na gaz ALE na gazie nie jeździ od około 3 miesięcy.

Pozdrawiam Serdecznie i liczę na szczerą pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

V8 tak nie ma, trzęsą te które mają problem, a może być ich kilka, od: sond (to występuje najczęściej), silnika krokowego (przyciera się, zaburza prawidłowy przepływ powietrza), cewki, świecy, przepływomierza, nieszczelnych króćców z tyłu kolektora dolotowego, membrany. Wszelkie wątpliwości zostają rozwiane w momencie kiedy patrzysz na parametry "live data" sterownika silnika, podczas jego pracy. Instalacja gazowa mimo że nie pracuje, też może mieć na to wpływ, nieszczelność kolektora, jej króćców zasilających itd. Załóżmy że już zdiagnozowałeś problem, sam update sterownika silnikowego, też może znacząco poprawić pracę dogrzewającego się motoru, startuje z innych obrotów itd..

zacznij od diagnozy która zlokalizuje problem

Opublikowano

W środę jadę na komputer to wszystko udokumentuję.

Gdzieś czytałem, że poprawa może nastąpić po zatankowaniu Pb98 ale jeszcze tego nie sprawdzałem.

Jeżeli chodzi o parametr "live data" to nie bardzo wiem o co chodzi ale na diagnozie wszystkiego się dowiem.

Mam nadzieję, że problemem będzie jakaś drobnostka bo naprawdę takie zachowanie jest bardzo irytujące.

Dziękuję za informację

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przy problemach jakie opisujesz Pb95/98 nie będzie miało większego znaczenia, "live data", miałem na myśli podgląd parametrów pracującego silnika

tak jak napisałeś, to może być drobnostka, ale zanim polecisz po nowe przewody, cewki, świece jak to wielu robi, zapłać komuś kto potrafi przeczytać samochód w obecnym stanie, będzie taniej i szybciej

Opublikowano

W porządku.

W środę jadę na cały dzień gruntownie "przetrzepać" auto.

Pod względem silnika jak i zawieszenia bo zauważyłem, że znowu coś zaczyna się dziać.

Jeżeli to nie będzie problem od razu po inspekcji wyślę wiadomość PW i dokładnie opiszę w temacie.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Kolega w 2 poście dobrze pisze. Dodam że w najgorszym przypadku masz problem z którymś z zaworem lub słaba kompresja, a tego gościa co się niby zajmuje bmw to paproch. Prawdziwa v8 powinna chodzić tak kulturalnie, że najmniejsze drgania nie powinny się przenosić.

Poduszki silnika tez trzeba sprawdzić

Edytowane przez danielxc717
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A wiec tak.

Troche dlugo nie pisalem ale wkoncu znalazlem czas.

Poduszki sprawdzilem. Co do ich stanu, pozostawie to bez komentarza. Po odkreceniu i podniesieniu silnika doslownie rozpadly sie na pol.

Pod komputer nie dalem rady podlaczyc ze wzgledu na brak czasu :/.

Mechanik u ktorego wymienialem poduszki po przesluchaniu silnika stwierdzil ze moze to byc problem z wypadaniem zaplonu.

Mieszanka paliwa jest zbyt bogata i dlatego jest taki objaw.

Czy to jest mozliwe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak się poduszki rozpadły w rękach, no to dobrze że je zmieniłeś

ale V8 się trzęsie z wielu powodów, jeżeli nie zdiagnozujesz auta programem który jest w stanie przeczytać auto, będzie ciężko

podjedź gdzieś kto ma do czynienia z BMW, i odpowiedź będzie natychmiast