Skocz do zawartości

[M52TUB25] skrzypienie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od pewnego czasu dochodzą do mnie dziwne odgłosy z silnika, trochę takie skrzypienie jak stara karuzela, w każdym razie dość irytujące i co gorsze - znika ;)

Problem pojawia się za każdym razie kiedy silnik zdąży się wychłodzić. Odpalam, jadę nawet kilkanaście km i cały czas coś skrzypi, chyba że przeciągnę auto po obrotach 4-5tys obr. przez powiedzmy z 2km i wtedy dźwięk ustaje i więcej się nie pojawia - do momentu wychłodzenia silnika.

W trakcie jazdy kiedy wrzucę sprzęgło / luz i nie dotykam pedału gazu to dźwięk zanika, jak tylko dodam gaz, choćby na jałowym biegu, to znowu skrzypi. Więcej gazu = skrzypi szybciej. ;/

Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły :)

Opublikowano

Czy już obsłuchałeś pod maską ?

Może to koło pasowe ? i wiele innych rzeczy

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
No właśnie mam problem z lokalizacją dźwięku, choć wydaje się że coś na rolkach. Pompę wody wymieniałem w marcu, koło pasowe no może... tylko najdziwniejsze z tego jest to że jak już napisałem, jeżeli auto przeciągnie się po obrotach to dźwięk ustępuje. Właściwie to chyba pojawiło się to w czasie podróży na wakacje, ciągła jazda 180km/h mogła coś nadwyrężyć. Cóż, zdążyłem umówić się do mechanika, ale dopiero wolny termin 19.10, a nie daje mi to spokoju :)
Opublikowano

Zastanawiam się jak mamy ci pomóc zdalnie, nie słysząc i nie widząc samochodu.

Po pierwsze musisz zapalić silnik, otworzyć maskę i zlokalizować źródło hałasu. Nie jest to trudne. Tak, będzie to jeden z pasków wielorowkowych lub rolka, po której taki pasek biega. Jeśli znasz już przybliżoną lokalizację źródła hałasu i nadal nie jesteś pewny, to poszukaj w moto sklepie sprayu do konserwacji pasów transmisyjnych (klinowych, wielorowkowych, itp.) i popsikaj na pracujący pasek od strony rowków. Jeśli hałas nie ustąpi, to zostaną do sprawdzenia rolki. Najczęściej pada ta na alternatorze. Może być też sprzęgło sprężarki klimatyzacji lub rolki napinające paski. Zacznij od sprayu i użyj go zgodnie z instrukcją na puszce. Pozdro

Opublikowano

Dzięki za poradę, wiem że trudno jest pomóc na odległość, dlatego w takiej sytuacji bardziej liczę, że ktoś miał podobny problem ;) Wszelkie sugestie są pomocne.

Aczkolwiek odnośnie sprayu, to nie jest typowe piszczenie paska klinowego, z resztą oba paski są nowe firmy Dayco.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany, choć zdziwiłem się bardzo. Jak się okazało skrzypiały jednak paski klinowe, pomimo tego że przejechałem na nich raptem 14tys km i wcześniej wszystko było ok.

Paski były firmy DAYCO i jak stwierdził mechanik, choć teoretycznie jest to dobra firma to jednak są za sztywne trochę. Założył paski Conti(nental), które podobno jako jedyne są pokryte jakąś tam warstwą :D i tylko Conti ma pozwolenie na produkcje takich do BMW - taka ciekawostka.

Opublikowano

To jest znane

są pokryte jakąś tam warstwą
mówi się że mają meszek na sobie.

Alę to dopiero się objawiło po 14tys ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam dayco i meszek jest.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

@Faliszewice - tak dopiero po takim czasie, a właściwie po podróży na wakacje - autostrada i 180 ;)

@maniek21112 - Bo masz diesla :) Do benzyny DAYCO meszka nie ma - taki paradoks :)