Skocz do zawartości

E60 przygasanie wyswietlacza miedzy zegarami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie , może ktoś miał taki przypadek , ze podczas jazdy przygasa ten wyświetlacz miedzy prędkościomierzem i obrotomierzem ( ten który wskazuje jakie spalanie itp), raz się przygasają raz świecą mocniej. Czy to wina jakiegoś modułu czy czujnika zmierzchu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miewam to samo tylko w małym stopniu,prawie niezauważalnie i nie zawsze.

Nie kazano mi się tym przejmować co czynię :mrgreen:

Opublikowano
no wlasnie gasnie i rozjasnia jak jade w loneczny dzien , nie w tunelu itp . a gdzie ten czujnik zmierzchu siedzi? slyszalem tez ze jakis modul za to odpowiada , gdzies kolo schowka jest ponoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przygasa tylko w dzień?

Przygasaja też podswietlane przyciski?

Przygasa na włączonych, wylaczonych światłach czy obojętne?

Za przyciemnianie oświetlenia jest odpowiedzialny potencjometr we włączniku świateł, modul świateł (Ale on daje tylko napięcie, nie steruje nim) ale ja bym stawiał na problem z masą, wtyczka albo jakaś taśma w zegarach lub skaczacym napięciem

Wiedz jest w czym wybierać :mrgreen: jak padnie całkiem to zacznij szukać :norty:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Z tego co zaobserwowałem zegary maja czujnik natężenia światła. Robi się ciemniej to się ściemnia, robi jaśniej rozjaśnia, zauważyłem to u siebie jak kiedyś zza mojej głowy świeciło światło i przez przypadek je zasłaniałem i wyświetlacz ciemniał, przesuwałem się światło zaczęło świecić na wyświetlacz i się rozjaśniał.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też wczoraj szukałem informacji na ten temat i w rheingold-zie było opisane że środkowy LCD jest sterowany przez czujnik światła w zegarach.

Sam tego nie zaobserwowałem ale może dla tego że żadko patrzę na licznik albo dla tego że mam włączone ciągłe podswietlanie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ten czujnik można wymienić? czy wiąże sie to z demontazem całej deski? mozna z tym jezdzic czy grozi to jakimis powazniejszymi konsekwencjami?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spróbuj zakodować ciągłe podswietlenie zegarów. Może pomoże i zrób filmik jak to wygląda bo ciekawy jestem jak Ci miga ten LCD

Czujnik pewnie da się wymienić ale jaki trzeba kupić to pewnie nikt nie wie.

Deski nie musisz spróbować tylko całe zegary i rozebrać na części drobne,plytka, wskazówki itd.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano (edytowane)
Ale to że przygasa oznacza że wszystko jest sprawne, jak na licznik pada światło to świeci mocniej, światło znika i licznik obniża jasność dopiero po chwili, co np. przy świecącym słońcu przejeżdżaniu przy wysokich budynkach lub drzewach powoduje taki efekt. Obawiam się że jedyna metoda żeby nie przygasało to rozebrać licznik i zakleić ten czujnik kawałkiem taśmy (pod cyferblatem). Wtedy zawsze będziesz mieć stałą jasność i nie będzie przygasać. Edytowane przez cdxa
Opublikowano

Będzie działać akurat odwrotnie, z minimalną jasnością wyświetlacza.

W pierwszym zdaniu napisałeś prawdę, a później sam sobie zaprzeczyłeś.

Najepiej zaingerować w sam czujnik symulując właściwą rezystancję, niestety nie wiem, jak to jest technicznie rozwiązane... Cotam siedzi? Może fotorezystor, ale jaki?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

To "przejęzyczenie", już poprawiłem. W liczniku jest najprawdopodobniej taki fototranzystor, podobny do ledów od kontrolek, tak to wygląda w znacznym powiększeniu:

http://media.digikey.com/photos/Optek%20Photos/MFG_OP580.jpg

Jak komuś bardzo zależy to zamiast tego wystarczy zamontować rezystor kilkaset ohm i zawsze będzie świecić na max.