Skocz do zawartości

e46 328 brak chłodnicy klimy ? / Brak połączenia z DSC.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym właścicielem BMW e46 328i 1999r.

I mam 2 pytania. ( Dodam że na szczęście mam znajomego który mieszka koło mnie i ma podobną e46 328i w sedanie tylko z 1998 roku ).

Pierwsze pytanie z tego co zauważyłem nie mam VISCO tylko elektryczny wentylator.. ii brak wentylatora chłodnicy od przodu ???

Czy tak ma być ? - Jesli nie to hmm kogoś poniosła fantazja ?

Drugie pytanie - po przejechanie pewnej odległości ( 100 metrów ) zapala mi się kontrola trakcji, wygląda to ewidentnie na jakiś czujnik -> dzisiaj wymieniłem jeden w prawym przednim kole ponieważ wcześniej ktoś przy nim dłubał i go "zaizolował" taśmą.. jednak kontrola dalej po pewnym czasie się zapala.

Mam INPĘ, oraz kabel ( zarówno do gniazda OBD II jak i z tym przejściem "pod maskę" ( okrągłym gniazdem ).

I wszystko fajnie tylko nie mogę połączyć się z żadnym z trzech modułów trakcji ( tzn bodajże ASC/DSC, DSC, DSC 5.6 czy jakoś tak.. ) co za tym idzie nie mogę sprawdzić co się wysypuje.

I tutaj pytanie.. czy jest szansa jakoś to obejść - ew. co zrobić żebym mógł zczytać te błędy ( inny interfejs ? )

+W której zakładce można sprawdzić prędkości obrotowe poszczególnych kół .. bo wyczytałem że coś takiego można zrobić.

Dodam, że u znajomego w jego e46 328i również nie da się połączyć z żadnym z tych modułów kontroli trakcji .. ( u niego na szczeście kontrola działa ).

Z innymi modułami silnikiem itd inpa sie łączy.

Samochód na 99% nie miał dzwona w ostatnim czasie tzn. "handlarz" nie dołożył / zmienił chłodnic więc bardziej stawiał bym na Niemca ( 2 właścicieli - jeden od ostatnich 10 lat ) który coś pokombinował ? I tak jeździł ?

Zdjęcia od "przodu", oraz od "tyłu" chłodnic:

http://i.imgur.com/KZJmux4.jpg?1

http://i.imgur.com/ck7KWIl.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wentylator elektryczny jest od strony silnika, ale swoją drogą u Ciebie wygląda jakby było seryjnie visco, bo "coś" wystaje z pompy wody..to jest automat czy manual?

Łączysz się np z poduszkami i klimą? Robisz to przez okrągłe złącze? Bo w kabinie sprawdzisz tylko silnik. Prędkości kół sprawdzisz właśnie w module dsc. Ale zaraz Ty masz dsc? Nie przypadkiem tylko asc?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Mam manuala. - Tak DSC ( nie ASC ) szukałem dłuższy czas samochodu tylko z DSC :-) ( Znajomy ma właśnie e46 328i 1998r. manual sedan również ) i ma DSC + Visco.

Dlatego pytam odnośnie mojej chłodnicy bo u niego jest Visco i chłodnica klimy. ( Mam klimatronik ).

Łączyłem się z poduszkami, licznikiem, silnikiem przez to okrągłe złącze a już z modułami ASC/DSC/DSC nie mogłem. Brak połączenia i koniec :/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak w dwóch autach nie działa tylko dsc to spróbowałbym przeinstalować inpę, tzn. jakąś inną spróbuj zainstalować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

o tym też myślałem ale szczerze miałem nadzieję że nie będę musiał tego robić.

Pamiętam jak się parę dni ze znajomym męczyliśmy aby ta inpa ( na Win XP wirtualna maszyna postawiona na WIn 8.1 ) działała w ogóle.

W efekcie sypie błędami ale działa.. instalowałem chyba z 5 inp z różnych poradników i nic..

No najwyżej będę musiał pokombinować dalej albo kupić jakiś dedykowany interfejs.. bo innej opcji to ja nie widzę.

Jak by ktoś jeszcze wiedział coś więcej na temat chłodnicy to był bym wdzięczny.

Może innaczej czy tak jak jest ma prawo to działać i może to zostać czy mam dokupić chłodnicę klimy z przodu ?

Opublikowano

Ok,

INPĘ ogarnąłem -> już pokazuje błędy i łączy się z DSC .. tylko jest po Niemiecku..

Co do wentylator to skoro jest tak jak mówisz to OK.

Temat do kosza / zamknięcia. Dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak to zrobiłeś? Zainstalowałeś inną? Taka informacja może przydać się komuś.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tak zainstalowałem inpę zgodnie z poradnikiem kolegi: viewtopic.php?f=97&t=223979

Inpa działa na Win 8.1 normalnie ( skrypt tylko do e46 zainstalowałem ) jedyny "problem" to brak wyświetlonego bezpośrednio modelu e46 na "głównej" stronie programu tylko modele "Fxx" a e46 w "Old cars" -> oraz problem że w modułach i błędach jest język Niemiecki a nie Angielski ( mimo że tkai wybierałem podczas instalacji ).

Wcześniejsza inpa na wirtualu się nie spisywała. Tzn można było czytać błędy ale nie mogłem się połączyć tylko z modułami DSC .. + sypała co chwilę błędami co było bardzo uciążliwe.

PS. z DSC okazało się że miałem błąd czujnika skrętu koła -> skalibrowałem go ( tzn zresetowałem gdy miałem kierownicę na wprost ) i DSC działa !

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki wielkie za informacje bo mam dokładnie ten sam problem z DSC i też pokazało błąd czujnika skrętu. Mechanik oddał mi auto po regeneracji przekładni z takim problemem i nie wiedział, jak się do tego zabrać.
Opublikowano

Faktycznie nie pomyślałem że komuś może taki problem pomóc.

Dodam że w większości poradników jak skalibrować / usunąć / zresetować czujnik skrętu koła ( nawet na angielskich forach ) wchodzą ludzie w opcję DSC 5.6 ( możliwe, że w nowszych modelach to jest dostępne u mnie 1999r. nie da się wejść w tą opcję tylko ASC/DSC) ale wchodząc w ASC/DSC również da się to zrobić bodajże wchodząc następnie w tryb tylko dla developerów ( potwierdzić jak wyskoczy czerwony ekran i zapyta czy wejść czy wyjść ) i potem "reset" coś tam.. po niemiecku.

W każdym razie od 2 dni ( ok 50km ~ ) DSC działa OK :-)

Jutro czeka mnie kolejna walka z samochodem tzn doprowadzanie do stanu "używalności" (wg. moich standardów ) i może wreszcie pojawi się coś w galerii :-)