Skocz do zawartości

Zmiana zimowek 16cali na 17cali ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak, samo jak w lato. Na 17 bardzo dobrze się jeździ. Ja dostałem auto z 15" zimowkami i tak zostaje. Opony są tanie i wygodne na dużym balonie. Kpl continental kupiłem teraz za niecałe 1.5 tys
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdz w książce zalecenia producenta auta.I uwierz to ni są rzeczy z pyty wyssane.No chyba,że uważasz się za mądrzejszego niż konstruktorzy auta(są tacy na forum)to polegaj na nich.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kwiatek, wyczytałeś gdzieś, że na zimę są jakieś dedykowane felgi? Chyba w Szwecji pod opony z kolcami..

Jak dla mnie to każde felgi dedykowane do e39 będą dobre, nawet 18 czy 20, pod warunkiem, że nie boisz się krawężników i dziur pozimowych.

Ważniejszą kwestią jest, żeby dobre, w miarę nowe zimowe gumy założyć. Oczywiście rozmiar jest określony przez producenta i musi się zgadzać, bo jak wrzucisz na te 17 opony 245/75 to nic dobrego z tego nie będzie :)

Opublikowano
Ja mam lato 17stki zima 15stki. Fakt, że na zimówkach auto nie wygląda i z auta robi się kanapowiec, ale za to węższa opona lepiej trzyma się w śniegu. Staram się mieć zawsze dużo bieżnika i dobrą oponę w szczególności na zimę. Według mnie wszystko według uznania mam kolegów co cały rok latają na 18stkach tylko opony zmieniają.
Opublikowano
Kwiatek, wyczytałeś gdzieś, że na zimę są jakieś dedykowane felgi? Chyba w Szwecji pod opony z kolcami..

To czy są kolce w oponach czy nie, też nie ma żadnego znaczenia w wyborze felgi :cool2:

Swego czasu jeździłem na oponach zimowych 225/50/17, teraz mam 205/65/15 i nie widzę różnicy w komforcie. "Balon" w jednej i drugiej opcji jest dość duży więc bardziej ma znaczenie model opony - jedne są bardziej twarde inne mniej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widziałem w WRC, że opony z kolcami są bardzo wąskie, na oko to ze 150. A patrząc na to w ten sposób felgi z 225 się nie nadają.

Ale już sprawdziłem, że w normalnych rozmiarach też są takie opony, więc faktycznie nie miałem racji. :)

Opublikowano

Jak dla mnie to każde felgi dedykowane do e39 będą dobre, nawet 18 czy 20, pod warunkiem, że nie boisz się krawężników i dziur pozimowych.

Ważniejszą kwestią jest, żeby dobre, w miarę nowe zimowe gumy założyć. Oczywiście rozmiar jest określony przez producenta i musi się zgadzać, bo jak wrzucisz na te 17 opony 245/75 to nic dobrego z tego nie będzie :)

Gdybyś kupił auto od pierwszego właściciela a nie cwelo-handlarzyny z allegro to miałbyś książkę,która nazywa się Betriebsanleitung.I w tej książeczce od strony 151 poruszony jest temat felg i opon,z rozgraniczeniem na modele silnika,nadwozia,lato-zimę ,przod-tył,stalową-alu i tak do 159 strony.Opisana jest też opcja stosowania łańcuchów.Poszukaj na allegro,może ten co sprzedał ci auto sprzedaje osobno książeczkę.To standard.Kup,użyj translatora i wtedy udziel się w temacie.I nie podejmuj dyskusji,bo to strata czasu.

Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.