Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Powiedzcie mi czy ktos ma podobny problem. gdzy ustawienia equalizera sa ustawiona fabrycznie przy basach i troszke glosniejszej muzyce

trzeszcza progi jak w starym fiacie. W bmw sikora w Bielsku bialej mily pan serwisu powiedzial, ze muzyki slucha sie w wewnatrz i ,ze jak rozbierze to moze byc jeszcze gorzej. Czy wszystkie f30 tak maja ??

Opublikowano

Niestety rezonans ten występuje już od poprzedniej generacji samochodów z logo BMW na masce. Dotyczy to wszystkich serii z tym rozwiązaniem konfiguracyjnym systemu audio. Choć w jednych autach jest mniej słyszalny, a w innych bardziej. Niestety niefortunna lokalizacja głośnika pod fotelem ma swoje konsekwencje. Próg w tych samochodach stanowi przedłużenie komory dla tego głośnika i wytworzony w nim poziom ciśnienia akustycznego generuje drgania i powoduje, że pojawia się rezonans. Można oczywiście próbować niwelować to zjawisko stosując odpowiednie materiały.

P.S. Koszty poszczególnych wersji mogą wydawać się jakimś wydatkiem, ale to nie określa klasy tych systemów. Od wersji Stereo każdy Opel czy Citroen gra lepiej. Tak na szybko trudno mi sobie przypomnieć samochód, który będąc w aktualnej ofercie brzmi gorzej. Choć dla mnie to akurat powód do zadowolenia. Kibicuję BMW, aby dalej stosowało taką politykę w tym zakresie.