Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś po pracy przechodząc koło auta pomyślałam że może spróbuje i zobaczę czy odpala, zapalił za pierwszym razem, pochodził trochę zgasiłam go i przy następnej próbie odpalenia dwa, trzy razy tak jak by nie mógł zaskoczyć ( było słychać charakterystyczne "pukniecie", pojawiły się kontrolki na desce, jak zawsze przy odpalaniu) po czym za któryms razem zapalił... znowu pochodził trochę i go zgasiłam, i już więcej nie zapalił. Jest podłączony pod stary akumulator od wczoraj, stał tak całą noc, centralny, światła działają, alarm też.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli ktoś wie jak się czyści odpływ z szyber dachu to proszę o wskazówki jak to zrobić, cieknie mi woda do bagażnika, a dokładnie tam gdzie jest akumulator. Prawdopodobnie odpływy są zatkane. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, gdzie tego szukać.
Jeśli ktoś wie jak się czyści odpływ z szyber dachu to proszę o wskazówki jak to zrobić, cieknie mi woda do bagażnika, a dokładnie tam gdzie jest akumulator. Prawdopodobnie odpływy są zatkane. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, gdzie tego szukać.

Jeśli jest tak samo rozwiązane jak w e 61,to odpływy panoramy wychodzą z boku pod zderzakiem tylnym.Trzeba go ściągnąć i sprawdzić/przeczyścić odpływy,najlepiej sprężonym powietrzem.

http://i.imgur.com/F9Y3TbVl.jpg

http://i.imgur.com/D6mPw4cl.jpg

http://i.imgur.com/NVUgPg5l.jpg

Opublikowano
Witam,

Wymieniłam zgodnie z poradą kolegi z forum nakładki z pierścieniami na kablach ( jednym i drugim ) razem z nakrędkami, oczyściłam te miejsca z korozji. Kupiłam nowy akumulator Varta parametry te same co stary 85Ah.

Problem polega na tym ze po włożeniu akumulatora, auto odpala ale jak je zgaszę to już drugi raz nie pali... oczywiście centralny zamek działa, światła się palą, radio gra, ale nie ma zapłonu. Naciskam start/stop i nic, nawek nie krząknie, kierownica się blokuje, Czy ktoś z Was ma może pojęcie co to może być ? Czy te kable są jakoś "intiligentne" że zauważają ingerencje i auto nie che palić ?

Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem to proszę o informacje i pomoc.

Pozdrawiam,

Joanna

Ps: pełną dokumentacje, z opisem i kosztami przedstawie jak załatwię ten problem.

Tak jak pisalem wczesniej stawialbym na uwalona/upalona kleme pirotechniczna.

Mimo ze zagniotlas nowy styk woda musiala uszkodzic cos wyzej - (tam gdzie wpinasz w nia ten kabelek czarno/zolty)

Dostala Ci sie tam woda ktora prawdopodobnie spowodowala zwarcie - dlatego tez "przezarlo" Ci kable i przed calkowita utrata pradu wywalilo blad poduszki na desce.

Klema nie jest tania i jesli chcesz miec pewnosc, podmiec ja od kogos najpierw aby sprawdzic na 100%.

Skasuj tez te bledy ktore Ci sie swieca na desce. Jesli ponownie wyskocza oznacza to ze klema jest nadal uszkodzona i trzeba bedzie ja wymienic.

Niestety nowe BMW to nie fiat126p - trzeba uzywac kompa to poprawnej diagnostyki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich !

Awaria naprawiona :) Wymienione klemy + i -, auto pali normalnie na starym akumulatorze.

Odpływ od szyber dachu przepchany, mam nadzieje że będzie dobrze i nie zawiedzie.

Koszt to 100 euro za klemy, 30 euro za podłączenie do komputera, przepchanie odpływu i prawie 200 euro za nowy akumulator ( jak na razie czeka, jak przyjdą mrozy i będzie problem z odpalaniem to wymienię na nowy/ ewentualnie zrobię to przy najbliższej okazji jak będę w Polsce).

Serdecznie wszystkim dziękuje, za bezinteresowne zainteresowanie problemem i pomoc, szczególnie Panu który trafnie zdiagnozował w czym problem oraz Panu, który polecił mi tutaj mechanika.

Dziękuję !

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Mam pytanie do koleżanki...czy jak odkręcałaś/lub ktoś odkręcał te gniazda przy nadkolu to kontrowane były od drugiej strony czy po prostu odkręcone i wymienione na nowe. Mam ten sam problem, co prawda wszystko jeszcze działa, ale te dwa kable należałoby wymienić. U mnie nie ma szyberdachu, jakieś sugestie skąd się mogła tam wziąć woda ?
Opublikowano (edytowane)
Mam pytanie do koleżanki...czy jak odkręcałaś/lub ktoś odkręcał te gniazda przy nadkolu to kontrowane były od drugiej strony czy po prostu odkręcone i wymienione na nowe. Mam ten sam problem, co prawda wszystko jeszcze działa, ale te dwa kable należałoby wymienić. U mnie nie ma szyberdachu, jakieś sugestie skąd się mogła tam wziąć woda ?

Kable/klemy odkrecasz od srodka aby je wymienic.

Sa tam plastikowe zaslepki a nastapnie nasadowa 10tka i po sprawie.

Nie musisz wymieniac jesli nie sa uszkodzone.

Ja mialem uwalona kleme pirotechniczna wlasnie w tym miejscu tak samo jak i kolezanka - koszt okolo 300-400zl za uzywke.

Edytowane przez domelsnake
Opublikowano
Dzięki jeszcze raz :D Będę miał zajęcie na kolejna niedziele. Jak uda mi się odkręcić to spróbuję je wyczyścić i może będzie ok, ale zanim to zrobię muszę być pewny, że woda już się tam nie dostanie :?
  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
To moj problem jest większy bo tam co się przykręca kable do nadkola i ida dalej, srubki mi zjadło i muszę wyminić całe a czy takie coś dostane. Po prostu nie mam do czego kabla od klemy przykręcić jakies sugestie??

https://drive.google.com/open?id=0B8hZIPxTSONbbG14ZFhrdkRCSFU

Bedziesz pewnie musial wymienic kompletny element nr 1 stad:

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=WB32-EUR-02-2007-E92-BMW-325i&diagId=61_1946

Tutaj znalazlem uzywke i na zdjeciu widoczne sa gwintowane bolce ktore przechodza przez nadkole do komory akumulatora a ktore u Ciebie zezarla korozja:

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-3-SERIES-E90-E91-E92-E93-Positive-battery-lead-distribution-box-rear-/252162907961?hash=item3ab6149f39:g:jHEAAOSw6EhUUWm8

Nie mam pojecia czy mozesz to jakos dosztukowac bez wymiany calego elemntu.

• 3 lata później...