Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zakupiłem bmw i potrzebuję wiedzy na temat - jaki olej zalać do silnika

E61 523i prod. grudzień 2005 r. skrzynia manual

przebieg 314 tys. , poj. siln. 2497 cm3

obecnie mam zalany shell helix ultra racing 10w60 full synthetic - to jest dobry olej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie potrzebnie zakładasz nowy temat, powyżej masz odpowiedni do twojego pytania.

Olej masz niewłaściwy do normalnej jazdy, chyba że ścigasz się na torze i kręcisz silnik non stop pod czerwone pole to co innego. Powinieneś zalać taki który posiada specyfikację BMW LL-01 np. Mobil1 newlife 0w40, Valvoline synpower 0w40, Motul X-max 0w40.

Opublikowano

jeżdżę spokojnie, bez ładunków, głównie z rodziną, nie pałuję na zimnym silniku. miasto - trasa .... 50 % - 50 %

dzięki bardzo za odpowiedź, w związku z powyższą odpowiedzią mam kilka pytań:

1. czy ten olej powoduje szybsze zużywanie się silnika niż proponowany przez Ciebie 0w40? słyszałem, że do padaczek typu stare diesle

2. jaka jest różnica między tym, a olejami 0w40 - nie jest tak, że im wyższa liczba po w... to lepszy olej?

3. najważniejsze - czy muszę pilnie zmienić ten olej czy mogę polatać z 10 tysięcy i go wymienić?

4. czym jest specyfikacja BMW LL...?

pozdro!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżdżę spokojnie, bez ładunków, głównie z rodziną, nie pałuję na zimnym silniku. miasto - trasa .... 50 % - 50 %

dzięki bardzo za odpowiedź, w związku z powyższą odpowiedzią mam kilka pytań:

1. czy ten olej powoduje szybsze zużywanie się silnika niż proponowany przez Ciebie 0w40? słyszałem, że do padaczek typu stare diesle

2. jaka jest różnica między tym, a olejami 0w40 - nie jest tak, że im wyższa liczba po w... to lepszy olej?

3. najważniejsze - czy muszę pilnie zmienić ten olej czy mogę polatać z 10 tysięcy i go wymienić?

4. czym jest specyfikacja BMW LL...?

pozdro!

Ad1. 10W60 jest to bardzo lepki olej przeznaczony głównie do sportu lub do bardzo mocnych silników takich jak M3 lub M5, kiedy jest rozgrzany zapewnia bardzo dobrą ochronę ale przy porannych rozruchach, szczególnie w zimie jest bardzo słaby a to wtedy silniki najbardziej dostają po tyłku dlatego jest nie odpowiedni do normalnego użytkowania.

Ad2. 0W40 zapewnia szybkie rozprowadzenie się oleju w mroźne poranki i bardzo dobrą ochronę w gorące dni i posiada aprobatę BMW.

AD3. Jak chcesz ale ja na twoim miejscu przed zimą bym zmienił.

AD4. Każda marka samochodowa ma swoje specyfikacje oleju dla różnych silników, BMW nazywa je Long Life 98, 01 lub 04 i dzięki tym specyfikacją masz gwarancje że olej pasuje do danego typu silnika.

Opublikowano
dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź. no to szykuje się wizyta u mechaniora. ajjj i kasiora w plecy :duh: bo kupiłem już 4 litry tego shelixa .... :mad2: :mad2: :mad2: