Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam bardzo ważną i pilna sprawę, Kupiłem w zeszłym miesiącu w Holandii X5 E70 4.8i, jako że mieszkam w UK to chcę ją zarejestrować tutaj ( dodatkowo nie muszę płacić żadnej akcyzy ani podatku ) . Jest to auto z kierownicą "po naszemu" czyli z lewej strony jako że w przyszłym roku wracam a w przekładki nie chcę sie bawić, a do tego znalazłem idealny egzemplarz .

Ale tutaj pojawiły się schody, bo muszę mieć licznik w milach ( cyfrowy już mam ) i światła świecące w lewo doświetlając pobocze \_\_ lub płasko _ _ .

Mam biksenon skrętny i szukam info jak przestawić i czy w ogóle się da ? w BMW w UK powiedzieli mi że się nie da i muszę zmienić lampy za 3000 funtów. na różnych forach zagranicznych szukałem i różnie ludzie piszą ..... tak że proszę jak by ktoś miał jakąś wiedzę na ten temat to niech poratuje ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w instrukcji nic nie ma? na mój chłopski rozum powinno się dać. być może trzeba kodować?

zobacz też ile kosztują używki na ebayu czy na szrocie w okolicy. Stare (z auta) lampy oczywiście sobie zostaw...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W lampach jest taka zakrętki u góry a w środku przełącznik do zmiany na ruch lewostronny, trzeba zrobić to w obu łapach ale czy to przejdzie dla diagnosty to nie wiem.

Oni powinni sie też patrzeć na oznaczenia na lampach.

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/IMG_20140511_194442_zpstghxbwd_edit_1399830767170_zpsvnhzh5l5.jpg

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli jest to dostępne, tzn auto jest w taką opcje wyposażona to nie widzę powodu.

With mobilephone sent.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ale chodzi właśnie o oznaczenie lamp, LL i RL, meldujac samochód musi przejść pewnie przegląd i powinien mieć odpowiednie lampy do Europy i strony ruch.

Myślę że w Anglii jest tak samo jak w Polsce czy Niemczech.

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Kurcze, nie widzę żadnej nakrętki od góry, z tyłu mam od kierunków, od xenonu i od DRL a od góry nic nie widzę, możliwe że nie ma ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale chodzi właśnie o oznaczenie lamp, LL i RL, miksując samochód musi przejść pewnie przegląd i powinien mieć odpowiednie lampy do Europy i strony ruch.

Myślę że w Anglii jest tak samo jak w Polsce czy Niemczech.

Też tak myślę. I jeśli dobrze pamiętam to wymagane jest przystosowanie do ruchu lewostronnego a nie wymiana lamp...

U mnie np w isi jest to możliwe z zza kierownicy.

With mobilephone sent.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/Screenshot_2015-09-24-20-17-46_zpsenli0jzb.png

Po lifcie troche inaczej wyglada ale to samo miejsce, pozniej wkleje zdjecie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
dzięki za pomoc i czekam na fotki po lifcie, im więcej danych tym lepiej, jutro muszę znaleźć i załatwić sprawę
  • Zasłużeni forumowicze
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Speed1211Dzięki za pomoc !

Temat ogarnięty, wszystko tak jak prawo wymaga :)

jeszcze raz dzięki.

A z drugiej strony to dziwne że w manualach po angielsku nic o tym słowa nie ma, a w Niemieckich i Holenderskich jest :))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cieszę sie że mogłem pomóc :cool2:

Zeczywiscie dziwne że różne instrukcje są :shock:

a przeszło takie ustawienie na przeglądzie? Nie robili problemów?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Na przeglądzie przeszło wszytko ale z VCA ( vehicle certification agency ) wymagali dokładnego opisu jak został zmieniony kierunek świecenia lamp, musiałem dosłać im instrukcję krok po kroku z ilustracjami i czekam na certyfikat :)
Opublikowano
Ciekaw jestem czy przejdzie. To jest tylko splaszczenie swiatla. Co do instrukcji i info w niej :). Po co to pisac jak mozna w halcords kupic naklejki za 8 funtow ;). W uk lepiej zeby kierowcy sami nie zagladali po maske. Zam bylem swiatkiem jak babka podjechala e60 do sklepu i naklejki chciala kupic. Wytlumaczylem, pokazalem ze mozna zmienic kąt padania ta dzwigienka, a ona i tak kupila.
Opublikowano

Naklejki są akceptowane tylko przy tymczasowym użytkowaniu auta w UK, przy rejestracji auta w UK nie są akceptowane niestety.

Trochę dziwne bo tylko do uzyskania certyfikatu z VCA jest wymagana zmiana kierunku świecenia lamp, podczas normalnego przeglądu MOT nie zwracają na to nawet uwagi... sprawdzone bo swoją E90 robiłem i bez niczego przeszła :)

Opublikowano
mogę takie cos przerobic bez problemu , tylko jak wrócisz do EU to wtedy co?

No właśnie dlatego nie chcę nic przerabiać, tylko spłaszczyłem strumień światła poprzez przełączenie wg instrukcji.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie, nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam się tu. Chodzi o regulację reflektorów biksenonowych, lewy za bardzo świeci w lewo. Czy jest możliwość ręcznego skierowania go bardziej do środka, jeżeli tak to jak? Czy do tego służą takie małe białe śrubki/"dzyndzle" które przy reflektorze dojrzałem? Widoczne na drugim zdjęciu lampy http://allegro.pl/lampa-przod-przednia-bmw-e70-x5-kompletna-orginal-i5716444084.html