Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien dziwny objaw w swojej furmance a mianowicie auto ma muła sam nie wiem czy mu tej mocy brakuje czy poprostu jest jakies zamulone rozwija swoją moc i moment tak powoli delikatnie i jest ospałe do tego kopci na czarno przy jezdzie od 3tys obr w gore i to mocny smok leci:) na biegu jalowym tylko przy koncówce obrotów dymka puści.

Konkretniej błedy w ecu to tylko jeden bląd EGR ze wzgledu na uszkodzony elektrozawór (nowy w drodze) dodam ze egr mam zaslepiony juz 3 rok a elektrozawor nie dziala od dwoch lat lecz auto wtedy jezdziło normalnie.

Jezdziłem z zapietym kompem i inpa wykazała na pełnym bucie cisnienie doładowania 2156 przy cisnieniu atm 998 wiec turbo daje.

Przepływka mierzy do 84. Kąt wtrysku się nie rozjeżdża. Pozatym auto pali od strzała oleju nie bierze. Silnik troche głośno pracuje i klepie jak golf III w dieslu, Dodam także ze przypadkowo zauwazylem pewna dziwna rzecz mianowicie na postoju jak przygazuje silnik kreci sie do 4,5tys podczas jazdy wrzucam luz gaz do spodu a tu obroty 5,2tys i chwile stoja dopiero spadają.

Sam wnioskuje czy to nie bedzie wina lejących wtrysków lub wina pompy co o tym myslicie??

Opublikowano

Że ogranicznik jest to ja wiem ale podczas jazdy powinien tez blokowac obroty.

Czy przyczyna mojego problemu moze byc złe ustawienie pompy??

Jeżeli ktos może podac dawke paliwa z inpy przy silniku rozgrzanym do temp roboczej z wylaczonymi wszystkimi odbiornikami prądu bo cos mi sie wydaje ze przelewa mi paliwem lub zle ustawiona pompa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Podłącze się pod temat. Wracając autkiem odczulem przykry brak mocy auto jedzie do 2,5 tys obr powyzej lekko szarpie.. Na postoju obroty nie faluja olej ok płyny też.. Turbo było w regeneracji 7 tys km temu.. Wie ktoś co dolega mojej czarnuli?? :cry:

Opublikowano
Adziu zacznij od prostych rzeczy jak np sprawdzenie wydajności pompy paliwowej, po prostu powyżej 2500 obr może jest nie wystarczająco paliwa ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem wymarzonej trojeczki to tak na wstępie... Raz jest dobrze silnik i turbo działają tak jak powinny a raz jest problem najprościej opisać tovtak jakby turbiny w tej silniku nie było 2,500 tys obrotów gdzie zaczyna się dziać to u mnie odcina.. Możliwe że to kwestia filtra czy padła pompa??
Opublikowano
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem wymarzonej trojeczki to tak na wstępie... Raz jest dobrze silnik i turbo działają tak jak powinny a raz jest problem najprościej opisać tovtak jakby turbiny w tej silniku nie było 2,500 tys obrotów gdzie zaczyna się dziać to u mnie odcina.. Możliwe że to kwestia filtra czy padła pompa??

Kolego mam to samo raz jedzie idealnie a raz muli. W moim przypadku chyba znalazem winowajce czyli pompe vacuum a dokladniej jej slaba wydajnosc zamowilem sobie miernik podcisnienia i bede ja badal. Teraz rozkminilem ze jak trzymam ja podaczas jazdy caly czas na ok 2.1tys obr i nie uzywam hamulca to auto ma kopa i gwaltownie reaguje na gaz po hamowaniu lub podczas jazdy na nizszych obrotach auto ma mula chwile potrzymam na 2,1 i dalej idzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Problem rozwiązany :wink: elektro zawór przy turbinie padł. Turbo za dużo dostawało i nie przerabiano.. Myślami byłem nad naprawą pompy ale zabieg pomógł czarnej i latam :lol: jutro wymiana płynów. O co chodzi z ostrzeżeniem inspection i liczba malejących kilometrów????? Czyżby jakas nie wykryta znów choroba meczyla czarną :shock: ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Normalne odliczanie km do następnej inspekcji olejowej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.