Skocz do zawartości

nie dmucha ciepłym powietrzem zlewej strony-climatronik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj pierwszy raz po zakupie włączyłem ciepłe powietrze i zauważyłem, że z prawej strony leci ciepłe powietrze a z lewej dmucha zimnym, o ile się nie mylę to są tam jakieś siłowniki sterujące klapami czy może coś innego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdź zawory wodne pod maską, sterują przepływem wody na lewą i prawą stronę, to częsta usterka
Opublikowano
Te zawory są z tyłu silnika po prawej stronie widać je, ale proszę o informację, ile płynu ścieknie, czy lepiej zlać część płynu. No i jak sprawdzić czy są felerne?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z jednej strony dochodzi jeden przewód wodny = zasilanie wodą, z drugiej strony wychodzą dwa po zaworach, jeżeli masz zamknięte ogrzewanie (czyli 16 stopni) oba przewody powinny być zimne, jeżeli jeden grzeje, to ten zawór jest uszkodzony
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
płynu trochę ucieknie, ale niewiele, są wysoko, możesz podjechać tyłem samochodu na jakieś znaczne wzniesienie w stosunku do przodu, wtedy ucieknie mniej. Jak chcesz je demontować to najlepiej na zimnym silniku, jest tam mało miejsca i wszystko jest gorące
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bedzie trzeba odpowietrzyc uklad niestety :D ,nie ma innej mozliwosci

Temat zaworow przerabialem w tamtym roku.

Wywalasz zawory na zimnym i idziesz podpiac je pod aku na krotko

Bedzie slychac czy sie otwieraja i zamykaja

Jezeli ktorys jest wadliwy,sprawdz w jakim stanie sa sruby mocujace,jezeli sa skorodowane nawet tego nie rozkrecaj bo Ci sie ukreca w rekach

Jesli sa ladne W40 i mozna probowac,ale wczesniej trzeba kupic reperaturki od kolegi z forum

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-elektrozaworow-bmw-i5695550563.html

ale i reperaturki czasami tez nie pomoga jak sa cewki walniete(mozna przewinac)

Mozna kupic uzywki,ale jak dlugo one pochodza??

Regeneruje te zawory jak mam czas i sprzedaje na ebay czasami wiec moge Ci podeslac jakies info