Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zagwozdkę, posiadam u siebie w swojej E60tce z 2009 roku zwykłe lusterka, które mają tylko sterowanie elektryczne. Chciałbym zakupić lusterka składane, znalazłem model taki jaki mi się podoba, tzn. wersja AC Schnitzer, tylko z przed liftu i tu pytanie: wyczytałem, że są różnice we wtyczkach w lusterkach z przed liftu i po lifcie, czy w takim wypadku muszę kupić panel z opcją składania lusterek z przed liftu? Czy taki panel będzie pasować u mnie w "gnieździe"? Jak mam to zrobić by było dobrze? Jeszcze jedno, rozumiem by to działało (składanie) muszę to jeszcze zakodować w INPIE, tylko jaki moduł za to odpowiada, gdzie to mogę znaleźć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już opisywałam różnice, w linku są też schematy lusterek i z tego co widzę musiał byś ciągnąć kable z KGM

viewtopic.php?f=73&t=277491&hilit=+lusterka.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Mniej więcej rozumiem... (już w tym miejscu chciałbym podziękować za pomoc :D).

Tylko jedna sprawa, jeżeli kupię lusterka bez diod, czyli nie LIN-BUS, ale po lifcie i składane, to powinna wtyczka pasować i tylko panel muszę kupić do składania lusterkami, dobrze rozumuję?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawie Dobrze rozumiesz Ale lusterka składane, poliftowe są również sterowane przez LIN-BUS a panel musisz dokupić względem przycisku do składania lusterek.

Gdybyś nie miał podswietlanych lusterek musiał byś ciągnąć kable z modułu KGM a tak wystarczy je tylko podpiąć.

Ogólnie jest obojętne jakie wyposażenie będą miały twoje nowe lusterka, ważne żeby były na trzech kablach.

Jedynie z fotohromami musiał byś mieć lusterko wsteczne fotohromatyczne aby przyciemniane dzialalo.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Te lusterka, które chciałbym kupić są na trzech kablach, jednak gościu pisze że są przed liftem i musiałbym przerobić kostkę.

Ciekawy jestem jak jest z lusterkami od M5 po lifcie?...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Reasumując, patrząc w wątek viewtopic.php?f=73&t=277491&hilit=lusterka czy dobrze rozumuję, że mając lusterka gdzie przychodzą tylko trzy przewody wszystkie funkcje lusterka jak składanie, sterowanie lustrem, podgrzewanie, ściemnianie itp. są realizowane po tych trzech przewodach i można dołożyć jakąś funkcję której nie ma? /mnie akurat chodzi o podświetlenie/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teoretycznie tak to wyglada ale jak juz pisalem w innym watku najlepiej zdjac obudowe i sie upewnic czy sa trzy kable. Ja znam tylko z planow elektrycznych.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, rozbiorę swoje i zobaczę ale zakładając, że mam trzy kable u siebie pozostaje sprawa przełożenia i podłączenia z innego lusterka podświetlenia tyle, że lusterko ma też inne funkcje i gdzieś te dodatkowe kable muszą być wyprowadzone. /od składania, ściemniania, podgrzewania/

Sprawa druga, ja będzie wyglądała sprawa włączania tego oświetlenia w lusterkach? Ten pakiet zawiera tylko podświetlenie lusterek czy jeszcze coś i czy nie będzie problemu z jakimiś błędami jak podświetlone będą same lusterka?

A powiedz mi jeszcze jak wyjąć szkło żeby nic nie popsuć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szkło podważyć delikatnie karta kredytową że wszystkich boków, łatwo wychodzi.

Jak zdejmowalem obudowę to odkrecilem środki które były za szkłem, łatwiej się dochodzi di zatrzaskow obudowy.

Za kable, rozgalezienie prądu jest odpowiedzialna część nr.8, napęd lusterka zewnętrznego LIN-Bus

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=PX31-EUR-02-2009-E61N-BMW-520d&diagId=51_5056

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/Screenshot_2015-09-21-14-52-07.png_zpsztrq9crz.jpeg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/67137191398_zpswkb1r00e.jpeg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/IMG_20150403_115013_zpsoiudrmwz.jpg

Prąd powinien dojść automatycznie przy otwarciu drzwi a jeśli nie to dokodowac w fa pakiet oświetlenia.

Błędów nie będzie ponieważ oświetlenie wnętrza nie jest monitorowane.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, wygląda na to że mogę mieć te część 8 w takiej wersji 67 13 7 191 398 która umożliwia podpięcie tych lampek jak ich nie mam. Tak przynajmniej wygląda to w ETK bo numery maja takie same.

Kable do tej '8' to są wpinane czy na stałe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko powiedzieć bo mojego nr. części już nie ma ale u siebie nie widziałem żadnych miejsc do dodatkowych wtyczek a kabel od LED wychodzi z obudowy

SlavoS niech sprzedawca da Ci Nr. części, to może pomóc bo tak to ją Ci nic nie powiem. Na planach wtyczki mają to samo oznaczenie a innego planu dla lifta czy preLCI nie znalazłem.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!