Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdzie sa zlokalizowane ?

Pod maską? Tam gdzie się grzeją?

Do tego w bagażniku masz jeden, idzie od aku w prawo do blachy.

A ładunek ma klema w bagażniku. Jak jest wystrzelona to widać ;) No chyba, że tak jak u mnie jest skręcona na stałe.

Oryginał możesz zobaczyć w necie - wpisać "klema e46" - osłonięta powinna być czarnym plastikiem.

Opublikowano
Gdzie sa zlokalizowane ?

Pod maską? Tam gdzie się grzeją? (tu mi chodziło o jakość połączenia plusowego pod maską. Jak są luźne to mogą się grzać, bo jest kiepski styk.)

Do tego w bagażniku masz jeden, idzie od aku w prawo do blachy.

A ładunek ma klema w bagażniku. Jak jest wystrzelona to widać ;) No chyba, że tak jak u mnie jest skręcona na stałe.

Oryginał możesz zobaczyć w necie - wpisać "klema e46" - osłonięta powinna być czarnym plastikiem.

Opublikowano

Więc sprawa była dość poważna. Poluzowane mocowanie na terminalu do awaryjnego odpalania. Kabel działał jak migomat i wypalił metalowe połączenie z kablem biegnącym do akumulatora. Całość była skorodowana. Trzeba na to uważać bo czytałem o przypadkach spalenia się samochodu przez to łączenie! Zamówiłem nowy element, cena w aso bmw to 21 zł. Sprawdzcie u siebie jak to wygląda. Później wrzucę fotki. Pozostaje mi naprawienie izolacji bo uległa przegrzaniu i się rozpadła. Gruba koszulka termokurczliwa będzie ok? Co polecacie do posmarowania połączenia żeby lepiej przewodziło prąd, wazelina będzie ok?

Zdjęcia https://www.dropbox.com/sh/0p7tscn8h4xnwtf/AADSC7Q02hNwqFjSN1qg5cTOa?dl=0

Opublikowano
Więc sprawa była dość poważna. Poluzowane mocowanie na terminalu do awaryjnego odpalania. Kabel działał jak migomat i wypalił metalowe połączenie z kablem biegnącym do akumulatora. Całość była skorodowana. Trzeba na to uważać bo czytałem o przypadkach spalenia się samochodu przez to łączenie! Zamówiłem nowy element, cena w aso bmw to 21 zł. Sprawdzcie u siebie jak to wygląda. Później wrzucę fotki. Pozostaje mi naprawienie izolacji bo uległa przegrzaniu i się rozpadła. Gruba koszulka termokurczliwa będzie ok? Co polecacie do posmarowania połączenia żeby lepiej przewodziło prąd, wazelina będzie ok?

Czyli dobrze strzeliłem, że to obluzowany kabel :cool2:

Co do naprawy:

- zwykła gruba koszulka powinna być ok chociaż ja bym poszedł do jakiegoś elektryka/sklepu elektrycznego i spytał jak to ogarnąć - w końcu spory prąd tamtędy płynie...

- wazelina nie poprawi połączenia elektrycznego. Wyczyść styki, możesz użyć jakiegoś preparatu do tego, np. http://multisort.pl/product/Preparat-Kontakt-60-do-czyszczenia-stykow-200ml,3253.html

Opublikowano

Styki już wyczyściłem papierem ściernym i jak napisałem czekam na nową puszkę połączeniową, którą wymienie w piątek. A czym smarujesz klemy na połączeniu z akumulatorem? Ja w volviaku mam wazeliną i jest super połączenie, zero utlenienia.

Ten preparat to izopropanol i dziala najlepiej na plytki drukowane i polaczenia niskonapieciowe. Tu trzeba bylo zadzialac mechanicznie...

Opublikowano
Styki już wyczyściłem papierem ściernym i jak napisałem czekam na nową puszkę połączeniową, którą wymienie w piątek. A czym smarujesz klemy na połączeniu z akumulatorem? Ja w volviaku mam wazeliną i jest super połączenie, zero utlenienia.

Ten preparat to izopropanol i dziala najlepiej na plytki drukowane i polaczenia niskonapieciowe. Tu trzeba bylo zadzialac mechanicznie...

Wiem, że Kontakt ma trochę inne zastosowanie ale są również środki przeznaczone do aut. Penetrują połączenie, odtłuszczają, wypierają wilgoć.

A smarowania wazeliną nie rozumiem - przecież to w żaden sposób nie poprawia przewodzenia prądu. Może jedynie zapobiegać właśnie utlenianiu - ale do tego to bym chyba wolał w/w środek specjalnie do tego przeznaczony.