Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ to mój pierwszy post wypada się grzecznie przywitać :D Zatem Witam Serdecznie Wszystkich na Forum :)

Od kilku dni posiadam BMW serii 3 prod. z końca 2006r. Czy jest możliwość doposażenia mojego auta w czujnik deszczu z jakiegoś demobilu poprzez proste podpięcie czujnika i ew. zaprogramowanie modułu sterującego? I czy to w ogóle warto robić tzn. czy taki czujnik jest przydatny i działa jak należy czy raczej przeszkadza i wkurza? Jeżeli był już taki temat poruszany to byłbym wdzięczny za linka do niego, bo puki co jestem nieco zagubiony w morzu tematów i informacji z tego forum :)

Opublikowano
Temat był w ciagu ostatnich paru dni poruszany o ile dobrze pamietam. Ogólnie da sie doposażyć ale musisz wymieniać przednia szybę co jest największym kosztem, co do samego czujnika deszczu dużo ludzi narzeka na jego ospale dzialania. Mam w e87 i faktycznie działa trochę ospale i nie zawsze jak trzeba.
Opublikowano

Jeżeli wchodzi w w grę wymiana szyby to raczej odpada, chyba, że trzeba będzie bo dostanie jakimś kamyczkiem...

A może zdrapać delikatnie farbę z szyby w miejscu sensorka? :?

Opublikowano
Ja się na takim czujniku mocno przejechałem - zwyczajnie nie spełnił swojej roli i i tak, aby wszystko było w porządku musiałem ręcznie operować wycieraczkami. Więc ja nie polecam, ale może trafiłem na jakiś bubel.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ja praktycznie cały czas jeżdżę na automacie wycieraczek i nie narzekam, jak chcę zetrzeć szybciej niż automat zaczai, że ma sie ruszyć to naciskam dźwignię na dół i raz machną co nie wyłącza automatu. Ogólnie wygodne rozwiazanie i mi sie podoba ale jesli miałbym go montować to rzeczywiście koszt szyby plus czujnika i pewnie jeszcze jakieś inne rzeczy to juz sprawę komplikuje.
Opublikowano

Hmmm, widzę, że opinie zróżnicowane co do przydatności tego czujnika. No i raczej nowy wypada kupić, bo o ile rozumiem z biegiem czasu sensor umiera ? Też tak macie jak kolega Blade1984?

Jednak zasadnicza kwestia to:

1. czy wystarczy tylko podłączyć czujnik i programowanie kompa?

2. Szyba w miejscu montażu sensora jest przeźroczysta? Można by spróbować ew. delikatnie zeskrobać czarną farbę w miejscu sensorka???

3. Czy jeszcze jakieś inne ustrojstwa trzeba dokładać, żeby zadzialało? - to by już raczej sprawiło, że gra nie warta świeczki

Może ktoś z Was już to robił w e90?

Gdyby to miało być samo zamontowanie sensora, ew. jakieś kombinowanie z szybą typu wyczyszczenie z farby to można by spróbować.

Opublikowano
Hmmm, widzę, że opinie zróżnicowane co do przydatności tego czujnika. No i raczej nowy wypada kupić, bo o ile rozumiem z biegiem czasu sensor umiera ? Też tak macie jak kolega Blade1984?

Jednak zasadnicza kwestia to:

1. czy wystarczy tylko podłączyć czujnik i programowanie kompa?

2. Szyba w miejscu montażu sensora jest przeźroczysta? Można by spróbować ew. delikatnie zeskrobać czarną farbę w miejscu sensorka???

3. Czy jeszcze jakieś inne ustrojstwa trzeba dokładać, żeby zadzialało? - to by już raczej sprawiło, że gra nie warta świeczki

Może ktoś z Was już to robił w e90?

Gdyby to miało być samo zamontowanie sensora, ew. jakieś kombinowanie z szybą typu wyczyszczenie z farby to można by spróbować.

Po co wymyślacie kolo na nowo, czujnik jest i sprawuję się bardzo dobrze przynajmniej u mnie, zresztą można zrobić kalibrację czujnika w przypadku złej pracy czujnika sam ją robiłem jakieś 2 lata temu i od tej pory jest bardzo dobrze, dodatkowo ktoś już pisał wyżej, że dobre pióra we wycieraczkach to podstawa.

Opublikowano

Nie chcę marudzić ale coś odpowiedzi na moje pytania trochę mało konkretne. Rozkminiłem temat co do szyby i niestety musi być oryginalna z wbudowanym sensorem, jak pisał jeden z kolegów. Moja szyba tego nie ma więc chwilowo pomysł z doposażeniem odkładam w czasie.

Może jednak ktoś ma jakieś informacje, czy trzeba by też dokładać jakieś wiązki przewodów (a może dla uproszczenia i wygody producent je standartowo kładzie w każdym aucie tylko później nie dokłada czujnika?) czy jest potrzeba wymieniać np. przełącznik wycieraczki?

Opublikowano

Zacznę od słowa wydaje mi się, że powinieneś zaopatrzyć się w nowego pająka oraz w instalacje od górnego panelu świateł do czujnika na szybie.

Wydaje mi się również że niezbędne będzie rozkminienie schematu którego musisz poszukać w necie.

Sprawa jest dosyć banalna więc zostaje Ci google.

Opublikowano
z tego co pokazuje raloem to różnią się między sobą wersje z czujnikiem i bez, no chyba że ktoś ma już właściwy