Skocz do zawartości

[e46 320i '99] Brak kontrolek ASC, hamulca ręcznego oraz ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Stosunkowo niedawno zmieniłem auto na bmw i mam małe doświadczenie z tą marką.

"Przetrzepałem" chyba połowę internetu i nigdzie nie spotkałem się z odpowiedzią na nurtujące mnie pytanie.

Otóż - ludzie wypisują, że świecą im się kontrolki o których mowa w tytule postu. U mnie nie występują one wcale - ani po wciśnięciu guzika ASC, ani przy zaciągnięciu dźwigni hamulca ręcznego.

Nie występują one również podczas testu zegarów tak jak przedstawia to poniższe zdjęcie:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/229807d8af06.jpg

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co się mogło stać - bądź co może się dziać nie tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozbierz licznik, pewnie są zaklejone czarną taśmą, żeby nie razić po oczach zainteresowanego kupnem :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Korzystając z chwili wolnego zabrałem się ku demontażu licznika mojego auta.

Dopiero co skończyłem go skręcać z powrotem.

Niestety kolega maniek miał rację. 4 brakujące kontrolki miałem zaklejone czarną taśmą.

Nosz [BAD] mać. Przepraszam za wyrażenie ale nie nasuwa mi się na język nic innego.

Na chwilę obecną po przekręceniu kluczyka w stacyjce palą się wspomniane w tytule kontrolki plus poduszka pasażera. niestety nie mam możliwości sprawdzenia poprzez komputer co boli moje auto. Temat uważam za wyczerpany (chyba, że ktoś przypuszcza jaka może być przyczyna problemu)

Opublikowano
sprobuj podpiac pod komputer i skosowac bledy wtedy sie dowiesz co nieco:) czesto walniety czujnik absu wyswietla kontrolke na desce asc, abs oraz reczny wiec moze to byc pikus:) Handlarzyki zeby zaoszczedzic zlotowke zrobia wszystko hehe
Opublikowano

Walnięty czujnik abs nie może tylko na 100% wyświetla błąd asc i abs bo bez chociaż jednego czujnika nie działa układ.

Poduszka świeci na 100% bo mata albo coś innego jak by to się dało skasować inpą to by handlarz to już dawno zrobił.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. W ostatnim tygodniu ogarnąłem kabelek do diagnostyki oraz zainstalowałem INPę na moim starym laptopie o wydolności ziemniaka.

Na dzień dobry wskoczyły mi takie oto błędy:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/331c58371b32.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf5113c2fd0d.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b9f1e9a715b.jpg

AD1.

Z tego co rozumiem ma problem z czujnikami ABS prawej i lewej strony tylnej osi.

Zaopatrzyłem się więc w takie z Amazona. Tanio nie było - no ale to Niemcy. Z lewą stroną miałem małą przygodę. Otóż przy demontażu w dłoni został mi tylko kabelek. K@#$!!

Co zrobisz? - Wiercisz. PO kilku minutach i dwóch złamanych wiertłach udało się! I nawet nie uszkodziłem koronki w zwrotnicy. Montaż nowego czujnika poprzedziłem zbadaniem jego rezystancji . Wyszło 110 czegoś tam :D

Przy montażu nie obyło się bez pomocy najlepszego, uniwersalnego narzędzia - młotka.

Laptop w ręce... i ku mojemu zdziwieniu błąd lewego koła zniknął. Nawet nie trzeba było go kasować. Zakładamy koło i krótki objazd okolicy celem sprawdzenia prędkościomierza... MALINA

Z prawym kołem poszło o wiele sprawniej. Niepokoił mnie tylko zaizolowany taśmą kabel od strony auta. sprawdziłem i nie był jednak uszkodzony. Powtórzyłem czynności wspomniane powyżej, pomijając wiercenie.

Błąd w INPie jednak występuje nadal.

Ktoś ma jakieś pomysły o co c'mon?

AD2.

Podobno coś takiego podpięte pod siedzenie pasażera załatwia sprawę

http://www.amazon.de/Sitzbelegungsmatte-Simulator-Sitzsensor-Airbag-BMW/dp/B00AOKKSEE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1443966088&sr=8-1&keywords=bmw+e46+sitzmatte

AD3.

Co do trzeciego zdjęcia nie mam pojęcia co to... Błąd daje się usunąć lecz po ponownym uruchomieniu silnika występuje nadal

Na chwilę obecną pozostaję z błędem prawego tylnego koła oraz choinką w zegarach.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fda07530a969.jpg

Czy ma ktoś jakiś pomysł??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szkoda, ze nie zainstalowałeś angielskiej wersji, byłoby łatwiej :wink: odnośnie błędu prawego tylnego czujnika pryśnij wtyczkę preparatem do styków i przejrzyj dokładnie instalację. Nawet napisałeś, że była zaizolowana, więc musi się tam coś kryć.

edit: jeśli chodzi o vanosa, to z mojego translatora wyszło, że chodzi o czujnik wałka rozrządu po stronie wylotu, ale głowy nie dam :lol: też proponuję na początek od przeczyszczenia wtyczki i sprawdzenia instalacji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W każdej hurtowni elektrycznej taki dostaniesz, albo w większym markecie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam. Potraktowałem ubiegłego wieczoru wtyczkę, do której przychodzi czujnik ABS wspomnianym wcześniej preparatem do styków - nie dało to niestety żadnego efektu.

Czy uszkodzenie modułu ABS można wykluczyć po tym jak zniknął błąd czujnika prawego koła?

Jak mam sprawdzić czy sygnał dobiega od modułu do wtyczki?