Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem od dwóch lat posiadaczem BMW E39 525D z 2002r i mam problem z drganiami które męczą mnie już kilka miesięcy. Drgania odczuwalne są podczas jazdy w przedziale 50-70km/h oraz 110-140km/h. W aucie wymieniłem już koła które dałem to prostowania oraz były wymienione półosie tył. Niestety drgania są cały czas, nie ma żadnych luzów w zawieszeniu oraz koła są sprawdzone już w kilku wulkanizacjach pod kątem czy są proste oraz opon czy nie mają guzów.

Drgania są odczuwalne na całym aucie oraz momentami na kierownicy lecz nie zawsze.

Auto jest obecnie na felgach aluminiowych w których są zastosowane pierścienie centrujące lecz koła siedzą sztywno na piaście.

Proszę o porady bo już nie mam siły, może ktoś miał podobny problem ze swoim autem i mógłby mi coś podpowiedzieć.

Zauważyłem jeszcze (skrzynia automat) jak rozpędzę auto do powyżej 100km/h i puszczam gaz tak aby się toczyło to dzieje się tak że spadają obroty do tysiąca i za chwile wracają na 2-3tyś, wygląda to tak jakby skrzynia wrzucała luz i za chwilę znów wracała do danego biegu czy to normalne? Może mieć to coś związane z tymi wibracjami?

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Opublikowano
Na olx są dwa ogłoszenia i na allegro również dwa ale sprzedający nie dają sobie ręki uciąć czy felgi są konkretnie od modelu E39
Opublikowano

Wystarczy zmierzyć otwór centrujacy

Na olx.pl grubo ponad 100ogloszen a na allegro kilkaset ogłoszeń felg lub kół do e39 16"... Nie wiem w czym problem. To nie jest jakieś nietypowe auto...

Opublikowano

Jeśli miałeś tak, na każdych kołach i nie bylo jakiś pierścieni centrujacych tak jak tu to pod warunkiem dobrego wyrażenia i jakiś kiepskich starych opon to nie ma szans by to były koła.

Sprawdź podpore wału, czy nie grzeje się tarcza hamulcowa i sprawdź zawieszenie, drążki, magiel

Opublikowano
poprzednio były na styling 42 bbs 17-stki i były pierścienie a teraz styling 65 i też są pierścienie ale koło sztywno siedzi na piaście
Opublikowano

Auto do gory i rozpedzasz do predkosci w ktorych miales drgania i sprawdzasz. Jesli drga to na pewno nie kwestia kół, czy jakiegokolwiek zawieszenia.

Jesli wymieniles półośki, to pewnie przegub walu, badz dyfra

Opublikowano
Tylko właśnie tych drgań nie ma podczas rozpędzaniu auta na podnośniku ale wtedy nie jest też dociążone... tylko wszystko sobie elegancko wisi.
Opublikowano
w najbliższym czasie będę mieć stalówki oryginalne 16-stki dokupię nowe opony i sprawdzę, tylko że tak jak wspominałem wcześniej to samo działo się na oryginalnych felgach aluminiowych 17-stkach i to samo na 18-stkach.
Opublikowano
Kolego do 525d podchodzą spokojnie 15, takie wyjeżdżały z fabryki w podstawowych wersjach. Dopiero w 530d tarcze są większe i piętnastki nie wejdą.
Opublikowano
Kolego do 525d podchodzą spokojnie 15, takie wyjeżdżały z fabryki w podstawowych wersjach. Dopiero w 530d tarcze są większe i piętnastki nie wejdą.

Wejdą i do 530d. Sam przez jakiś czas miałem oryginalne aluminiowe, ale wyglądające jak stalowe, 15" felgi i wszystko śmigało bez problemu.

Opublikowano
Kolego do 525d podchodzą spokojnie 15

No chyba, że ktoś ma 525D flotową - niekoniecznie może być tego świadomym (w Niemczech sporo 525D było kupowane do firm jako pojazdy flotowe) - w takich wersjach tarcze hamulcowe są większe (takie jak w 530D).

Pzdr.

Opublikowano

w poliftowym 530d to nawet 16-tki nie weszły.

w przedliftowym 530 tarcze sa mniejsze, zacisk tez inny, wiec tu moze wejsc. Ale to nie na temat info.