Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - po diagnostyce silnika pojawil sie nastepujacy blad:

135808 - Valvetronic servomotor, position sensors, electrical,: malfunction

przebieg auta 24 tys km

od czego zaczac ??? co najczesciej pada w tym przypadku ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam masz silownik na walku mimosrodowym, sprawdz na poczatek wtyczke czy nie dostala oleju, koszt nowego ponad 900 zl. Jezeli nie wiesz gdzie tego szukac zobacz w iscie lub na realoem.com.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tzw.tlumk szmerow czyli ten plastki mocowany na pokrywie zaworow, ten z napisem bmw musisz zdjac i wtyczke powinno byc widac ale zeby go wymienic to trzeba pokrywe zaworow sciagnac :(
Krzysztof
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu ale nawiązując do problemu kolegi. Mam problemik i ten sam błąd :

Pacjent F30 N20 2012r

Ma ktoś jakiś pomysł ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu ale nawiązując do problemu kolegi. Mam problemik i ten sam błąd :

Pacjent F30 N20 2012r

Ma ktoś jakiś pomysł ?

w mojej sytuacji zmieniałem sterownik silnika w f12 , ale to ostatnia opcja - przed tym oczywiście trzeba sprawdzić VVT i instalacje

Opublikowano

w mojej sytuacji zmieniałem sterownik silnika w f12 , ale to ostatnia opcja - przed tym oczywiście trzeba sprawdzić VVT i instalacje

Sprawdzałeś na początku siłownik wałka mimośrodowego ? Wymiana sterownika silnika brzmi poważnie. W necie jest niewiele info na temat tego błędu, a faktycznie czasem nie jest nierówna praca silnika, oraz spalanie wyższe niż na komputerze

Opublikowano
Nie odpalała w ogóle, nie było 5V na wyjściu z sterownika silnika.

Sprawdzę ten cały servomotor i potem dalej będę drążył temat. Auto zachowuje się ogólnie normalnie oprócz tych objawów które wymieniłem.