Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w niedalekim czasie mam zamiar przeprowadzić się na stałe do Niemiec. Mam odłożone ok. 20 tyś euro na samochód i teraz jest pytanie, który z modeli BMW, AUDI, OPLA ewentualnie Skody moglibyście mi polecić pod względem kosztów utrzymania/serwisowania... Minimalny rok produkcji to 2010, wolałbym jednak benzynke- mniejsze koszty utrzymania niż diesel a rocznie na pewno nie będę miał przejechane 20tyś km..

Głównie myślałem nad BMW X1, jakąś nowszą 5tką, Insignią, SuperB i a4. Jeżeli macie inne pomysły związane w wyborem, to chętnie poczytam.

Proszę o wyrozumiałość, gdyż w temacie "AUTA" nie jestem specjalistą... :P

Opublikowano
Najlepiej takie zeby sie nie psulo :mrgreen: w DE licza naprawde konkretnie w ASO, pierwsze co, to znajdz jakis dobry warsztat,jezeli 20tys. rocznie to bierz benzyne, mniej problemow i podatek w DEjest mniejszy owiele niz za diesla, ja za 520i place bodajze 148e rocznie i przed kupnem radze tez podjechac do ubezpieczyciela i zapytac sie jakie ubezpieczenie bedziesz placic na dany samochod :mrgreen: z tego co wiem np miedzy x3 a x5 jest przepasc jezeli chodzi o ubezpieczenie.
Opublikowano
Warsztat jest- odchaczone. Pisalem wczesniej o X1 ewentualnie jakas piateczka w sensie "Seria 5" Przede wszystkim chodzi mi o koszty eksplatacyjne, tak wiec co polecacie?
Opublikowano
W miescie to nawet 2.0 pali jak smok :D ja w DE mieszkam na wsi, ale jak jade do siebie do Bialegostoku to w miescie mi spala 12-13 litrow xd pare korkow i niema ze boli.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Załatw sobie przedewszystkim odpis zniżek z ubezpieczalni i daj go do przetlumaczenia. Będzie Ci potrzebny żeby zaliczyli Ci zniżki w DE.

Ja mam 2.0D i płacę trochę ponad 300€ za podatek i obliczajac 15.000 km rocznie opłacalo się wziąć disla że względu na niskie spalanie i sporą różnice cenową w porównaniu do benzyny.

Koszta eksploatacji??? Zależy głównie od przebiegu, E60 kupisz z 2009r.z dobrym wyposażeniem i przebiegiem nawet niższym niż 100kkm już za 16.000€ (ale jest ich mało)Ale nie sztuka kupić samochód. Volkasko przy wszystkich znizkach kosztuje mniej więcej 1000€

Wiedz sprawa wygląda dosyć indywidualnie.

A jaka markę kupić??? Oczywiście BMW i najlepiej E61 :norty:

Kupując mojego trzylatka miał przelatane trochę ponad 80.000 km a koszta naprawy miałem jak do tej pory cos koło 400€ na 60k km Normalnych serwisów nie ma po co liczyć bo kosztują prawie tyle samo w dislu czy benzynie.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Generalnie będę kupywał od dealera auto, wpłace jakąś kwote a reszte w raty się pobawie. Problem jest taki że nie mam zniżek jeszcze... :/ Także ile by mnie wyniosło ubezpieczenie tak mniej więcej.

Co o tym myslicie?

http://www.mobile.de/pl/Samochod/BMW-520d-F11-NAVI-PROF.-BI-XENON-MOD.2011/vhc:car,cnt:de,pgn:2,pgs:10,srt:date,sro:desc,mke:3500,mdl:-22,frn:01-2010,frx:12-2010,prx:17501/pg:vipcar/213929051.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że wyjdziesz na dobre 2000-2500€

O kredyt będzie raczej ciężko na początku.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Jeżeli masz przepracowane pół roku w Niemczech normalnie na umowie i masz min. dochody 1300e możesz kupić auto od dowolnego dealera bez konieczności wkładu własnego, ale lepiej żeby był, w ten sposób chce zakupić. I wlaśnie myślę nad e61 tylko nie wiem jaki silnik ewentualnie a4 b8 tylko tam jest padaka z silnikami...
Opublikowano
Myślę że wyjdziesz na dobre 2000-2500€

O kredyt będzie raczej ciężko na początku.

Skąd Ty wzieles te liczby? :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://www.google.com/search?q=versicherung+rechner&ie=utf-8&oe=utf-8#q=kfz+versicherungsrechner

tu można sobie sprawdzić koszta ubezpieczenia, wszystko ma znaczenie, gdzie auto zameldowane, kto jeździ, ile osób, gdzie parkowane itd itp...

jak się ma umowę na nieokreślony i wkład własny to można dobry kredyt dostać, nawet poniżej 2%.

Opublikowano

Ale ja nie chce brać żadnego kredytu...

Wiec jeszcze jedno male pytanie, mianowicie które autko wg was będzie droższe w utrzymaniu:

BMW e60-2010/f10-2k10/2k11 czy Audi a4 b8 2k11

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Generalnie będę kupywał od dealera auto, wpłace jakąś kwote a reszte w raty się pobawie.

To zdecyduj sie kolego bo chyba sam nie wiesz o czym mówisz.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!