Skocz do zawartości

320d - buczenie, slizganie obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się doradzić i zapytać o dziwną rzecz. Podczas gwałtownego przyspieszania np 4 bądz 5 bieg (auto przyspiesza) , czuć chwilowy spadek obrotów z 2900 na 2500 i ciagnie dalej. Dodam tylko, ze dwumasa z tarcza i dociskiem nowa firmy LUK ? Dla pewności wrzucilem 4 z malej predkosci i gaz do konca to nic zlego sie nie działo. Podczas tego gwałtownego przyspieszenia czuć bardzo głosne buczenie, ciezko sprecyzować skąd bo rozchodzi się po całym aucie, ale stawiam środek lub tył. Buczenie jest mniej slyszalne przy spokojnej jezdzie, ale nie cichnie calkowicie, slychac je caly czas np jadac ze stala predkościa 90 ? Wymieniłem tą słynna tuleje.

Z góry dzięki

Opublikowano

mysłałem o podporze wału?

efekt buczenia wydaje mi się jest możliwy przez to, ale czy uskok obrotami z 2900 na 2500 podczas gwaltownego przyspieszania?

Opublikowano
Możliwości pare podpora walu, wyrwane doszczętnie poduszki silnika, ale z objawem spadania obrotów to ciekawe. Silnik się przy tym dlawi? Szarpnie? Książkowe zachowanie slizgajacego sprzegla to obroty w gore, a czy może się ślizgać od ruszenia i po pewnym czasie polaczyc skrzynie z silnikiem tego jeszcze nie doswiadczylem. Poza tym smierdzialoby niemiłosiernie. Pozdr
Opublikowano

tak mysle wlasnie, ze podpora walu. Jutro wjade na kanal i sprawdzę.

No wlasnie z tymi obrotami to jakas zagadka?

Gdyby nie to, ze wymienilem sprzeglo z dwumasa i dociskiem to bym postawil, że to jest to. Ale poprostu wiem, ze to nie moze byc, chyba, ze moj mechanik cos spieprzyl. Ale od wymiany minęlo 2 miesiace i dopiero zaczal sie problem z obrotami.

Dodam tylko, że objaw uskoku obrotu nie pojawia się zawsze. Ostatnio jechalem z rana okolo 7 stopni, nie dosc ze nie bylo problemu z buczeniem (nie slyszalem) to nie bylo problemu z uskokiem obrotow przy gwaltownym przyspieszaniu w zakresie obrotow 2500-3000.

Jutro przeczysze przeplywomierz oraz wymienie filtr paliwa. Zobaczę czy to pomoze?

Czy nie domagajaca pompa wtryskowa mogla by robic takie uskoki obrotami ?

Z gory dziekuje z odp

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Znalazles juz przyczyne tego buczenia i uślizgu? Od 3 dni mam dokładnie to samo, buczenie 2500-3000rpm na 4 i 5 biegu + uslizg okolo 200rpm ale nie przy przyspieszaniu tylko przy hamowaniu czyli puszczam gaz przy 2700rpm to obroty od razu spadaja na 2500 i dopiero hamuje silnikiem. Sprzeglo LUK ma 25 tys km i w innych sytuacjach nie daje objawow zuzycia, poslizgu ani smrodu. Dzieje sie tylko po wcisnieciu gazu mocniej niz do polowy, przy spokojnym przyspieszaniu zero problemow. Od 3000rpm w gore problem rowniez znika nie wazne jak mocno wciskamy gaz. Niestety przez ten bardzo dziwny poslizg raczej wykluczam wal, podpore itp.
Opublikowano
Witam. skoro problem zaczął się od wymiany sprzęgła to problem może tam tkwi. to że zostało wymienione nie znaczy że jest sprawne. jak kupuje się nowe części to po to dają gwarancję żeby w razie czegoś wymienić. Mechanik też nie jest istotą nie omylną. Ba nawet nazbyt często gubi ich rutyna. mógł ci czegoś nie przykręcić albo nie dokręcić. Nie wiem jak jest w BMW nie miałem okazji dostawać się do sprzęgła chociaż pewnie niedługo mnie to czeka, nie wiem czy tam łożysko oporowe puści ale mógł nawet w razie czego założyć sprzęgło odwrotnie, tzn stroną od skrzyni dał do silnika. u taty jakiś szpec tak zrobił tylko że w seacie objawy bardzo podobne tylko jeszcze pedał sprzęgła zostawał w podłodze trzeba było go cofać ,,Ręcznie/nożnie. Tak jak pisałem nie wiem jak jest w BMW i nie chcę mędrkować nie wiem czy się da to zrobić, to tylko luźna sugestia mechanik też może mieć gorszy dzień. powodzenia :)