Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dziwny objaw jak wciskam lekko sprzęgło na postoju na zapalonym silniku to słychać takie dziwne terkotanie jak by coś latało lub było odkrecone dodam ze sprzegło nie slizga i nie ma objawów typowych zużycia dwumasy co to moze byc i jakie koszta?
Opublikowano

A czemu ma nie żartować? Na każdego przyjdzie pora na wymianę dwumasy, ona nie jest wieczna. Od siebie mogę potwierdzić, w połowie zakresu sprzęgła łomotanie było spowodowane zużytym dwumasem.

https://www.youtube.com/watch?v=x1XbD257_tc

Opublikowano
Wymieniłem ślizgające się sprzęgło choć miałem też ten objaw i powiem Ci, że jak ręką odjął. A ślizganie się sprzęgła wystąpiło po zmianie programu. Ja bym się jeszcze nie martwił bo przed Tobą jeszcze wiele tysięcy km :8)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łożysko oporowe daje o sobie znać na puszczonym sprzęgle a jak się wciśnie to przestaje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
no właśnie mam takie objawy jak napisał kolega wyżej i co mam wymieniac sprzęgło i dwumase teraz? bo mechanik oczywiscie powiedział że dwumasa a jesli nawet nie to i tak trzeba sciagac skrzynie i mozna przy okazji wymienic
Opublikowano
Jeżdzę z odzywającą sie dwumasą od 50tkm w volvo d5. Odgłos jest ten sam od momentu kupna.Jeśli nie ma dodatkowych objawów jak problem ze zmianą biegów, wyraźnych wibracji na budzie to jeździć i kontrolować. To się zużywa stopniowo a nie dziś cisza a jutro trup. Warto też przeanalizować styl jazdy czy się do tego nie przyczynił
Opublikowano
Ja tam jak by mi się zaczynała dwumasa sypać to bym nie czekał.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
a jak to łożysko oporowe huczy a sprzęgło i dwumas dobra to wymieniac przy okazji? pytam sie bo musze dobrze to przekalkulowac bo kwota wyniesie 2000+ i czy jest sens
Opublikowano
Jak masz zamiar autem pojeździć i kasa na to pozwala to wymień. Ja uważam, że kasa na dwumas i sprzęgło w moim przypadku była jedną z lepiej wydanych, samochód jeździ o niebo lepiej niż przed i banan z twarzy nie znikał po wyjechaniu od mechanika bo miałem wrażenie, że jadę nowym samochodem. Nie mówię już o korzyści dla pozostałych podzespołów.