Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! kupiłem BMW E61 530D z 2004r. z automatyczną skrzynią biegów i mam taki problem.

Przy okolo 2700- 3000 obrotów coś jakby rzezi czy buczy trudno to opisać i później przy około 4000 też się to pojawia na chwilę. byłem już u kilku mechaników, wszyscy mówią że słychać to tak jakby z przodu po prawej stronie i nikt nie może mi pomóc. węże sprawdzałem są ok podpora wału poduszki ok. dzieje się to tylko przy jeździe z obciążeniem tzn. na postoju jak gazuję nie słychać, jak podniosłem tylne koła i "jechałem" w zakresie tych obrotów, też cisza. biegi skrzynia zmienia płynnie bez problemów auto nie traci mocy w tym zakresie obrotów. wszystko wygląda że jest dobrze a nie jest... pod kompa podłączałem wszystko ok. Filtry olej w silniku nowe. auto ma teraz 270000 przebiegu a przy 240000 w Niemczech była turbina robiona. jeździłem nawet z otwartą maską siedząc na silniku i słychać jakby silnik tak chodził... Dodam że słychać to na każdym biegu od pierwszego do szóstego.

Opublikowano
hmmm... w mojej e46 d tez w tych przedziałach był dziwny dzwięk i okazało się źe to wtrysk leje ale to był raczej dzwięk typu tykanie jak by się jakaś blsaszka poluzowała ale może warto sprawdzić?
Opublikowano
jeden mechanik najpierw stwierdził właśnie wtryski, ale później mówił że raczej nie... ale kto wie... mi się właśnie wydaje że to taki dźwięk z silnika jakby... co jest jeszcze ciekawe to jak odkręcę korek od oleju przy zapalonym silniku to lekko dymi na czarno...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Byłem dziś u mechanika i podejrzewa dwie rzeczy. Pierwsza to koło pasowe na wale (może być pęknięcie) lub konwerter na skrzyni biegów... Ktoś może coś się wypowiedzieć?
Opublikowano
Zobacz kolego jeszcze szczelność połączeń turbiny z wydechem, ja tak miałem i pod obciążeniem tez pojawiały się dziwne odgłosy. A wszystko wskazywało ze to coś w skrzyni biegów.
Opublikowano
mam podobną sytuację przy 3tys dźwięk taki jakby metaliczny, byłem również u wielu mechaników, nikt nic mądrego nie mówi, już myślałem czy by filmu nie nagrać może by to coś wam pomogło, jeśli sie uda, jutro nagram, kolega może również niech to zrobi, porównamy czy o to samo chodzi, w końcu któremuś z nas może uda się rozwiązać problem.
Opublikowano
Dodam jeszcze że wydaje mi się że jak silnik jest zimny (przyjadę dwa trzy kilometry) bo na zimnym jeżdżę spokojnie. To słychać to mniej a jak jadę gdzieś w trasę to bardziej słychać. Choć dziś mnie coś zaskoczyło. Nakrecalem filmik zgasilem auto, po godzinie odpalam i tak jakby coś lekko buczy jakby jakaś nieszczelnisc w układzie wydechowym czy coś, na postoju dodaje lekko gazu tak 1200 obr i jakieś takie dziwne budzenie dodam że coś takiego zdarzyło się pierwszy raz. Ruszam i nic nie rzezi 3 tys obr i nic, nie wierzę próbuje kolejny raz, cisza, znowu jakby coś leciutko rzezi. No ale można uznać że na 5 prób raz coś było słychać a tak to super cicho. Zatrzymałem się pod blokiem i na wolnych obrotach silnik chodzi inaczej dodaje lekko gazu i słychać lekkie buczenie ( jakby nieszczelnisc lub sportowy wydech) ale tak lekko buczy. Poszedłem do domu, za godzinę dalej w drogę i jest jak było do tej pory. Czyli na postoju cisza a przy jeździe buczy dalej;) ale przez 4 tys km nie miałem takiego przypadku jak dzisiaj. Będę obserwował dalej, jak coś to dam znać. Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za podpowiedzi!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! problem został rozwiązany przy pomocy użytkownika gorik79 i dla niego WIELKIE DZIĘKUJE!! okazało się że koło pasowe było uszkodzone. założyłem drugie CORTECO i śmiga aż miło.

Dziękuje wszystkim i pozdrawiam!!

Opublikowano

Problem rozwiązał się sam, jednak gorik79 był dokładnie na tym tropie,

posypało się koło pasowe, auto wróciło do domu na lawecie na szczęście auto assistance było, auto dostało nowe koło pasowe i zrobiło się cichutko ;)

za koło z zapłaciłem 1030 zł