Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio rozglądając się za swoim pierwszym BMW, natknąłem się na ciekawą ofertę na autoscout24.de, auto z wyposażeniem i nadwoziem jakie mnie interesuje. Problem w tym, że auto ma uszkodzony silnik. Według właściciela silnik jest do wymiany "Im Mai 2015 hatte das Fahrzeug einen Motorschaden, der bisher nicht behoben wurde. Leider ist der gesamte Motor beschädigt und muss getauscht werden." Czytałem na forum kilka wypowiedzi osób polecających poszczególne warsztaty, w których mógłbym kupić silnik wraz z montażem i tzw. gwarancją rozruchową na 14 dni.

Mam do was następujące pytanie, czy warto pchać się w zakup auta z uszkodzonym silnikiem?

Mam nadzieję, że zamieszczam post w odpowiednim dziale, w przeciwnym wypadku przepraszam.

Opublikowano
Warto jeśli masz możliwość zakupienia porządnego silnika za dobre pieniądze. Dodatkowo współpracuje z warsztatem który nie dość ze posiada różne silniki to jeszcze je zakłada i daje spora gwarancję i rękojmię.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć,

Ostatnio rozglądając się za swoim pierwszym BMW, natknąłem się na ciekawą ofertę na autoscout24.de, auto z wyposażeniem i nadwoziem jakie mnie interesuje. Problem w tym, że auto ma uszkodzony silnik. Według właściciela silnik jest do wymiany "Im Mai 2015 hatte das Fahrzeug einen Motorschaden, der bisher nicht behoben wurde. Leider ist der gesamte Motor beschädigt und muss getauscht werden." Czytałem na forum kilka wypowiedzi osób polecających poszczególne warsztaty, w których mógłbym kupić silnik wraz z montażem i tzw. gwarancją rozruchową na 14 dni.

Mam do was następujące pytanie, czy warto pchać się w zakup auta z uszkodzonym silnikiem?

Mam nadzieję, że zamieszczam post w odpowiednim dziale, w przeciwnym wypadku przepraszam.

O ile jest to wersja do której można dokupić dokładnie taki sam silnik w dobrym stanie i całość jest interesująca finansowo - nie widzę problemu. Przestrzegam przed opcją zamiany silnika na inny, bo wtedy mogą być duże problemy z uruchomieniem, a jeszcze większe z późniejszą odsprzedażą.

Opublikowano
Z tego co rozglądałem się po internecie to ceny silników oscylują w granicach 6-7 tys. zł. W aucie, o którym mowa, pierwotnie zainstalowano silnik o mocy 177km, i pojemności 1995cm3. A wiecie może ile taka kompleksowa wymiana silnika może kosztować?
Opublikowano
Ponad 10tys to taka cena akurat, zależy co będziesz chciał jeszcze robić, często dochodzi turbo i sprzęgło. Max ci wyjdzie 13tys moim zdaniem
Opublikowano
Poza tym ze gościu w ogłoszeniu napisał ze silnik do wymiany nie oznacza ze tak musi być. Szczególnie jeżeli diagnozę robiło niemieckie ASO . Oni potrafią tylko wymieniać a napewno nie naprawiać , a wiem to z własnego doświadczenia ze potrafią jeszcze dobrze popsuć
Opublikowano
Jesli mowa o 177 KM to pewnie N47d20a, na 99% zerwany łańcuch więc silnik do wymiany.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Niewarto :nienie:Chyba ze cena jest mega atrakcyjna,i jak juz to wloz 184km :cool2:

Cena całkiem atrakcyjna, a co z faktem, że fabrycznie był zamontowany inny silnik? 184KM też będzie kompatybilny?

Auto, które mnie interesuje jest z 2007 roku, a z tego co kojarzę to silniki 184KM były montowane od 2010 roku :>

Opublikowano

Nie, 184KM nie bedzie działał, musiałbyś zmieniać DDE i jeszcze kilka rzeczy hardwareowych.

Możesz kupic N47D20C to jest delikatnie poprawiony silnik w którym niby łańuchy się nie zrywają. Cena takiego silnika to ok 4000 zł + cała instalacja ok 2000 zł jeśli dobrze poszukasz. Nie wiem skąd jesteś?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Wstępnie dostałem namiar od jednego z forumowiczów na mechanika, który zajmuje się instalacją silników do BMW. Mieszkam w Poznaniu obecnie.
  • 2 tygodnie później...