Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, ostatnio pojawił się mały problem w moim BMW :?

Otóż; rano, jak jest zimny, zanim się nagrzeje, przy dodaniu gazu pracuje chwilkę na trzech cylindrach. Wygląda to tak, że po zmianie biegu, jak puszcze sprzęgło przez maksymalnie sekundę działają tylko trzy cylindry, z każdym kilometrem jak motor sie nagrzewa jest coraz lepiej, a jak już całkowicie się rozgrzeje to wszystko jest w porządku. Na gazie i benzynie jest tak samo.

Odkąd posiadam to auto wymieniłem już dwie cewki, zostały jeszcze dwie i tak się zastanawiam, tylko jak dotąd myślałem, że cewka albo działą albo nie.

Opublikowano
Najpierw wyczaj ktury cylinder szwankuje i podmień cewki miejscami .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Najpierw wyczaj ktury cylinder szwankuje i podmień cewki miejscami .

no wiem wiem :) tak diagnozowałem poprzednie cewki.

tylko wtedy było tak, że nagle podczas jazdy "wyłączał" się jeden z cylindrów i koniec. natomiast teraz jest inaczej i stąd moje pytanie czy to w ogóle możliwe, że cewka powoduje takie zachowanie. :wink:

Opublikowano
to N42, tam jest wszystko możliwe, z reguły jak na zimnym wypada któryś cylinder to albo cewka albo wałek mimośrodowy (zazwyczaj 3 cylinder w przypadku wałka).