Skocz do zawartości

530i 6hp19 transmission fault po odpaleniu rano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam problem mam taki ze jeżeli temp na zegarach jest 16,5 st C i niżej to za każdym razem po nocy wyświetla mi błąd i skrzynia wchodzi w trym awaryjny.

wystarczy zapalić silnik / jest błąd/ pozwolić mu popracować 2 minuty, zgasić i zapalić na nowo. błąd się nie zaświeca , skrzynia pracuje normalnie aż do pełnego ostygnięcia.

gdy na polu było ciepło / ostatni miesiąc / ani razu nie wyświetliła błędu.

skrzynia pracuje bardzo dobrze, nie przeciąga , nie ślizga, nie zauważam żadnych problemów podczas jazdy.

w inpie pojawia się błąd z opisem drucksteller 3 ale nie zawsze.

wymieniłem juz:

akumulator

reg napiecia

olej w skrzyni + tulejka+miska

miała akcje serwisowa związana z jakimś przewodem aku.

Opublikowano
Mam podobnie tyle ze mi wyswietla blad brake signal fault Jak sprawdzalem w inpie blad wystepuje zawsze przy temp oleju w skrzyni 82 stopnie.Jak go gasze i zapalam ponownie to wyskakuje transmisson faut i znowu gasze i powraca z powrotem brake signal fault Mam to od 10 miesiecy nic sie nie dzieje skrzynia chodzi normalnie stan oleju prawidlowy aku wymieniony.Morze ktos mial tak samo :) ai jeszcze bywa tak ze wiekszosc dnia nie wywala bledu
Opublikowano

Koledzy opisujecie dwa różne przypadki i nie są one związane chyba że tylko problemem z skrzynią.

RG - obawiam się że masz problem z 3 zaworem i problem dotyczy albo ciśnienia oleju albo lepkości oleju, jeśli wymieniłeś olej i teraz masz jego dobry poziom to proponował bym zrobienie adaptacji oraz wgranie najnowszego oprogramowania do twojej skrzyni. Jak to nie pomoże to niestety ale będziesz musiał naprawia skrzynię.

Opublikowano
a gdzie jest ten czujnik .Zapomnialem dodac ze blad wywala tez jak jade po torach albo po dziurach :mad2:
Opublikowano
witam wlasnie dzis wypielem wtyczke ze skrzyni przeciscilem wpiolem i tu zaczol sie problem czrwona zebatka i tryb awaryjny wypielismy poraz drugi skasowalem blad i bylo dobrze ale tylko na chwile i znowu tryb awaryjny. ale w trakcie jazdy pare razy pokazywal sie blad i znikal az zostal na stale na R niezalacza czujnkow parkowania po podlaczeniu kompa nie widzi skrzyni moim skomnym zdaniem cos nie laczy na gniedzie Jakies pomysly zamowilem w serwisie kabel z wtykiem maly koszt 58zl.i teraz jak to wymienic :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano

olej to Liqui Moly TOP TEC ATF 1800 -BMW 83 22 0 142 516 (M-1375.4) czyli dokładnie taki jak ma być.

wymieniony zgodnie z instrukcja ZF a następnego dnia sprawdzony i uzupełniony poziom.

w środę wymieniłem EDS3 / ten sugerował komp/ razem z adapterem i 4 tulejkami gumowymi.

zrobiona adaptacja

środa - bez błędu

czwartek - bez błędu

piątek - bez błędu

sobota - błąd P0971

z opisem:

kurzschluss nach plus oderunterbrechung testbedingungen noch nicht erfuellt ,fehler noch nicht erfuellt ,fehler momentan nicht vorhanden,aber bereits gespeichert, fehler wuerde kein aufleuchten einer warnlampe verursachen,

jeszcze mi został soft tylko nie wiem czy mam nowy czy stary:

-hardware nr - 71

-functional soft - 20,36.0

-operating system - 2.3.10

-messege cat - 0.13.150

-currently not used - 0.0.0

czy znajdę gdzieś najnowszy soft i czy aktualizacje zrobię sam? czy muszę jechać do BMW ?

Opublikowano
a gdzie jest ten czujnik .Zapomnialem dodac ze blad wywala tez jak jade po torach albo po dziurach :mad2:

czujnik pedału hamulca jest na pedale hamulca

włączając inpe gdy dasz sprawdzanie zaworów zobaczysz ze np zawór 4 pracuje gdy naciskasz i puszczasz hamulec.

Opublikowano
Witamu mnie sie wyjasnilo walnieta byla Tulejka uszczelniająca wtyk skrzyni przez co wtyczka byla cala w oleju i widocznie bylo jakies zwarcie .Po wymianie od soboty zrobione okolo 600 km niema zadnego bledu w inpie tez bez bledu.Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kupiłem i wymieniłem kompa skrzyni biegów.

mam prośbę do forumowiczy:

potrzebuje informacji z np inpy : nr softu skrzyni - model sinika

sprzedawca miał sprzedać mi kompa do 6hp19 / m54b30, okazało się ze komp jest od n52b30 z 2006r.

mam do zainstalowania ok 9 softów , aktualnie sprawdzam 3 :) ale nie mogę znalesc info który ma byc.

jest kilka które sie nie instalują i mam obawę ze nie będę mógł zainstalować do niego softu do m54 bo jest za stary dla tego sterownika.