Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hej. Kupiłem e46 dla dziewczyny 2 tyg temu, od kilku dni mamy problemy z chłodziwem. Gotuje się. płyn wywalalo aż przez zbiorniczek wyrównawczy. Pojechałem do mechanika wymienił termostat, wlał nowy płyn chlodniczy, wentylator juz się tak nie załączał. wydawalo sie byc wszystko okej, ale wczoraj zrobilismy od 50 km i znowu zaczal sie gotować. płynu juz nie wywalalo przez zbiorniczek ale zaczał pryskać z węża od dołu chłodnicy na łączeniu chłodnicy z wężem. wskaźnik temperatury cały czas jest na połowie czyli 90 st. działa - bo jak bmw stoi cała noc to rano jest kreseczka na minimum. Nawet jak sie zagotuje to wskazówka nie przekracza połowy czyli 90st. co może byc objawem? termostat jest nowy płyn nowy, uszczelka pod glowica jest w normie bo byla sprawdzana. POOMOOCYY kto ma jakis pomysł? pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo zamiast płynu woda..albo pompa wody umiera. Sprawdź temperaturę w teście 7.0 (znajdziesz w gogle jak włączyć testy w e46), bo pion jest od ok 74 do jakichś 120 stopni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Miałem to samo, już się szykowałem do robienia uszczelki pod głowicą... Pierwsza rzecz to wymień płyn CAŁY (niektórzy mechanicy są zdolni i zleją trochę, wleją trochę a nadmiar dla siebie) i wlej dokładnie tyle ile ma być. Nie wiem jak to wygląda w twoim samochodzie-u mnie jest szabelka z kulką na końcu, wlewam tyle żeby była idealnie na równo lub centymetr wyżej góry króćca (gwintu). To bardzo ważne, zalejesz dwa centymetry mniej to wyświetli ci kontrolkę że za mało płynu, dasz za dużo to ci zrobi ciśnienie i wypieprzy płyn. Ja zmieniałem płyn sam bez kanału, chyba tylko najechałem na coś przodem. W bloku nie dałem rady odkręcić śruby to zlałem z chłodnicy, później wlałem jeszcze raz boryga żeby się wymieszało, zlałem, i zalałem do pełna.
Opublikowano

Wszyscy powyżej dobrze radzą , Jak Ci poszło ?

w twoim przypadku to powiadasz że wentylator się często załączał czyli był jakiś obieg ale może nie wystarczający

Najczęstsze przyczyny:

1.Pompa , słaba wydajność

2. Korek - nie puszcza nad ciśnienia , albo nie trzyma ciśnienia

3.Zły płyn (woda)

4. Zapowietrzony układ, ale w takim wypadku byłby całkowity brak obiegu.

Zacząć od najtańszej domowej diagnozy , tj Sprawdzić poprzez ukryte menu temperaturę bloku, sprawdzić czy dobry przelew

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
sprawa jest taka, mechanika mam sprawdzonego wiec jestem pewny ze jest wlany plyn borygo, a nie woda, dodatkowo byl odpowietrzany wiec z tym tez nie powinno byc problemu. dziś znowu pojechałem do miasta zrobiłem może z 15 km i sie zagotował, płyn wywalało tez przez korek. jutro jade znowu do mechanika i bedzie walczyl. :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
Hmmm a badal jakos plyn czy tak tylko okiem rzucil? U mnie tez wygladalo na plyn chlodniczy a okazalo sie ze to raczej woda z resztka plynu. Borygo jako tako nie jest okropnie drogie to moze warto zmienic. Kilka dni po kupnie jechalem z sanoka do rzeszowa 80km, trzy razy stawalem na cpn po wode zeby dolac bo mi wypieprzalo, spowrotem dwa razy. Szkoda mi bylo kasy na borygo co je zaraz wyrzyga, a widzisz zmiana plynu, zalany odpowuedni stan i z glowy. Jak bys wyswuetlil moje posty to znalazl bys moj temat ktory zalozylem... bylem na 90% pewny ze przez uszczelke glowicy pompuje plyn a jednak nie. Jak sie nie myle to ja punkt pracy silnika mam lekko ponad 100° chyba 105, gdzie wiesz co sie z woda dzieje.
Opublikowano
przelew ma na pewno dobry, płyn jest zalany nowy. kilka dni temu wymieniałem termostat i płyn jest nowy zalany 8,4 l \ takze na pewno nie ma wody. bylem teraz w aucie robilem te testy 2.0 wszystko ladnie pokazuje nie ma bledow, chcialem sprawdzic pod 7.0 temperature. 7 wchodzi ale zera nie pokazuje i pokazuje kilometry i same zera takze nie wiem jak sprawdzic temperaure pod ta siódemką.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz odblokować testy, są opisy w necie, filmy na YouTube.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Co miałeś na myśli pisząć ?

zapomniałem dodać ze wiatrak elektryczny załącza się prawie ciągle

który to wiatrak ? od czego ? bo jak masz viskozę to nie masz elektrycznego

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.