Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam koledzy. raz na jakiś czas podczas jazdy samochód zachowuje się jakby brakowalo mu prądu. mianowicie zaczyna się od migania ekranu nawigacji po czym zaczyna wywalać awarię ABS, ukł. hamulcowego, kierowniczego...zapala się lawinowo dosłownie wszystko. następnie samochód wbija tryb awaryjny i za chwile umiera. pierwszym razem skończyłem jazdę na lawecie. po podłączeniu do prądu i wykasowaniu błędów okazalo sie ze wszystko jest ok i jeździ dalej do kolejnego focha. odkryłem że czasem jak zaczyna wariować wystarczy zgasić motor i zwyczajnie zrestartować, ostatnio się nie dało, zakręciła dopiero po 15min odczekania. co to za diabeł?!? :shock: wybieram się w dłuższą trasę i nie chce by popsuła mi wczasy więc proszę Was o w miarę możliwości szybką pomoc w temacie.
freude am fahren / fuck downsizing
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do sprawdzenia na pewno kable przy alternatorze.

Wyczytanie błędów pokazywało jakieś błędy lądowania jak np. za wysokie napięcie albo cos z klema?

Jakie masz napięcie lądowania?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
nie pokazywało nic właśnie. mechanik badał napięcie, była norma ale nie pamiętam wartości...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie regulator napięcia ale musiał byś sprawdzać napięcie jak zaczyna sie choinka czy nie ma nagłego skoku i spadku napięcia.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
tak myslisz? ja się obawiam że to może być coś innego skoro napięcie jest ok i aku pełny...
Opublikowano
O ile pamiętam typowe usterki e60 to m.in. były awarie regulatora napięcia i " inteligentnej " klemy. Objawy pasują więc możesz temu się przyjrzeć . Jak już kolega Speed zauważył regulator powinien elektryk wyłapać chyba, że tylko czasem wariuje. No i jeszcze jakiś sterownik związany z zarządzaniem energią zamontowany w miejscu na zapas - gdy dostała się tam woda to wariował.