Skocz do zawartości

DSC BMW E46 Steering angle sensor internal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z DSC MK60,chodzi o to ze sie zepsuł jak poszła pompa od wspomagania,teraz pompa nowa a DSC niedziała(2 zółte kontrolki)podpiołem pod LAPKA I W DIS pokazuje bład - DSC - 5E43 ABS -DSC: Steering -angle sensor, internal ----FAULT CURRENTLY PRESENT, W INPA pokazuje : 5E43 Lenkwinkel sensor internal oraz jak wejde w opcje "steering wheel with CAN INTERFACE" jest błąd ---90 GRAD DIFFERENZ DER SCHLEIFER ZU GROSS(ABGLEICHBETRIEB), rozumiem ze to pierwsze to czujnik skretu kierownicy ,a to drugie to jakas za duza różnica 90 stopni(moze na kolumnie ????)Skalibrowałem czujnik skretu na 0 wykasowalem błedy(WSZYSTKO W DIS OCZYWISCIE)wyłaczyłem zapłon przekrecam błedów niema :mrgreen: wiec odpalam auto i wyjezdzam z garazu krece kierownicą i CO!?!?!O żesz "karfa" :shock: znów świeci DSC(2 kontrolki) :cry2: :mad2: ,Niech mi ktos powie czy to faktycznie trachniety czujnik skretu na kolumnie czy może cos sie obkreciło o 90 stopni i wprowadza czujnik w błąd,PODKREŚLAM ZE DSC DZIAŁAŁO PIEKNIE DOPÓKI NIE POSZŁA POMPA WSPOMAGANIA - z tydzien jezdziłem bez wspomagania i ciezko sie kreci na parkingu i garazu bez wspomagania na 18-stkach,może wtedy cos sie obkreciło na klumnie???i stad te 90 stopni.Wystarczy lekko skrecic kierownice(2stopnie) i błąd powraca po kalibrowaniu i kasowaniu błędu.Prosze o pomoc pozdrawiam :cool2:

Dodaje 2 fimki:

Dis próba kalibracji (jak zaczolem krecic kołami było normalnie do 2 sekundy gdzie wartosc zmienila sie na 1440!!!!a było -5 do -37 i beng 1440 i nic niemozna zrobic!!!Dodam ze jak mnie Dis pyta czy urzadzenie jest podłaczone i zapłon itd to kontrolki od DSC zgasly na 3 sek.

Drugi filmik Inpa

Też wartosc 1440!!!!i błedy o ktorych mówiłem wczesniej(Położenie kierownicy ---Bład 90 stopni),Nawet niewiem czy wszystkie wartosci tam graja bo w jednej napiecie skacze od 0 do 9 Voltage Uref,oraz yaw rate skacze też,Nieznam odpowiednich wartosci tych sensorów moze ktos powie ktore sa rozregulowane?I prosze zwrócic uwage na steering angle 1440!a offset steering angle sensor 0!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć

Udało ci się rozwiązać problem z tym błędem?

Ja teraz grzebię w e46 Compact i jest podobnie. Wykasuje ale po przejechaniu się autem, znów się zapala. Po wyłączeniu zapłonu gaśnie.

Kalibracji nie mogę zrobić bo chyba brakuje mi plików w Inpa, ale wartości kalibracji wyglądają OK, są bliskie zera.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg