Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie, jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość. Od niedawna jestem posiadaczem bmw e46 320d 150 koni z 2003 roku. Od zakupu wzkaznik temperatury jest uszkodzony. ( na teście zegarów zostaje w połowie lub zostaje na maksa, jednym słowem pokazuje co chce ). Zakupiłem używane zegary od tego samego modelu samochodu z tym samym silnikiem. I mam pytanie po wymianie owych zegarów trzeba coś programować? Różnica będzie tylko inny numer VIN i przebieg? Panowie dam rade zrobić to sam?
Opublikowano
Marcin 5001 dzięki za tak pomocne linki, nie wiem jak szukając mogłem tego nie znaleźć. Tak się zastanawiam Panowie czy to faktycznie wzkażnik temperatury a nie czujnik... Robiąc test 7.0 temperatura pokazuje 0000 także ta opcja tez mi nie działa. Możliwe jest że przez zepsuty czujnik temp, na teście zegarów wzkaznik będzie szalał? Dodam ze kontrolka ( oznacza chyba ciepło silnika, pokazująca gorący silnik) tez nie działa na teście.... Jak sądzicie możliwe ze to czujnik?
Opublikowano
Przepraszam Panowie ze tak monce, ale test 7.0 działa ( trzeba właczyć zapłon) zrobiłem 10 km i temperatura złapała miedzy 79-83. Jest to prawidłowy stan? Znaczy to ze czujnik jest sprawny? Mogę Jeździć non stop na teście 7.0 i narazie nie naprawiać wzkaznika temperatury? ( chyba test 7.0 i wzkaznik pokazują tą samą temperaturę ?)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przepraszam Panowie ze tak monce, ale test 7.0 działa ( trzeba właczyć zapłon) zrobiłem 10 km i temperatura złapała miedzy 79-83. Jest to prawidłowy stan? Znaczy to ze czujnik jest sprawny? Mogę Jeździć non stop na teście 7.0 i narazie nie naprawiać wzkaznika temperatury? ( chyba test 7.0 i wzkaznik pokazują tą samą temperaturę ?)

Powiedzmy, że te 79-83 jest to prawidłowe wskazanie testu 7.0, więc czujnik temperatury działa prawidłowo. Jak na teście 2.0 wskazówka temp. nie leci max w prawo i potem wraca to jest uwalona. Możesz jeździć cały czas z testem 7.0 jak Ci się chce go za każdym razem włączać, bo bez monitorowania temp. na bieżąco to trochę jednak ryzyko.