Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W krótcę ( mam nadzieje ) stane się posiadaczem swojego pierwszego BMW e46. W planach jest silnik 2.8 / 3.0 ew. 2.5 192KM.

Powiedzmy w dużym skrocie, od ponad pół roku prawie dzień w dzień przeglądam alledrogo w poszukiwaniu e46 ( wcześniej szukałem dla znajomego jego pierwszego e46 co się udało i zakupił ładną sztukę 328 ), od ostatnich 2 miesięcy szukam coś dla siebie.

Raz miałem okazję jechać 450KM do Mławy <-- po srebrną 330 i wróciłem bez auta.. ( nie polecam :-) ) - no ale trudno, wyposażenie było b. dobre cena OK, sprzedawca po rozmowie wyglądał OK - tylko auto miało za dużo pojedynczych mankamentów..

Przebijając się przez tony złomu wychaczyłem sztuke która wygląda w miarę ok ale trochę jej brakuje do tego co oczekuje żebym z miejsca po nie jechał -> może ktoś coś oglądał i z góry rozwieje chęć wybrania się po samochód.

1. 330 : http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-m-pakiet-orginal-manual-3-0-220km-skora-czarny-sufit-sedan-ID6y8bMw.html

Wszystko ok tylko jak dla mnie: a) spoiler + końcówki do naprawienia. Radio do wywalenia i założenie oryginalnego. - trochę boli brak xenonu i szyberdachu ale poza tym wygląda ciekawie.

Edytowane przez piotto0
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Uwielbiam to: "Auto posiada tablice rejestracyjne i ubezpieczenie oc." :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Edytowane przez mmw
Opublikowano

Co do ubezpieczenia i tablic to tak różnie handlarze robią i różnie to wygląda -> potrzebne mi jest to aby dojechać do domu ( co jak na razie do tej pory przy zakupie samochodów mi się udawało ) i tyle.

Bardziej mnie interesuje Wasza opinia o samochodzie, ew. może ktoś miał jakąś przyjemność/ nie przyjemność z tym sprzedawcą/ z tym samochodem ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No fajnie, że udawało. Ale jeżeli spowodujesz uszkodzenia innego pojazdu np. na 100 tys.złotych i będziesz to musiał wyłożyć z własnej kieszeni, albo zrobisz krzywdę jakiejś osobie i będziesz jej do końca życia rentę wypłacał po 5000 zł, to wtedy zrozumiesz, że nie zawsze się uda. Handlarz ma to w d... bo to nie on jechał autem tylko Ty. Świadczy to po prostu o sprzedającym i jego podejściu do klienta, znaleźć naiwnego ciołka, sprzedać mu i zapomnieć.
Opublikowano

Może nie do końca dobrze to napisałem, do tej pory wyglądało to ( i z tego co wiem w 99% przypadków ) wyglada to tak że mam tablice i OC wykupione na miesiąc z ubezpieczalni. Więc nie wiem dlaczego ja miał bym za co kolwiek płacić.

A to że tablice pewnie nie były oryginalnie do tego auta, czy dowód na nie wypisał parę dni wcześniej.. to już mnie nie interesuje. Interesuje mnie, żebym ja cało i bezpiecznie dojechał i w razie w. za nic nie odpowiadał ( za ew. zabawy z dokumentami może beknąć handlarz .. ) a ja jak mam OC i tablice które dostałem.. więcej mnie nie interesuje.

Aczkolwiek nie chce tutaj rozmawiać co do ubezpieczeń, więc zakładam, że w jakimś stopniu masz rację i tyle :)

PS. Widzę, że jesteś "starym" użytkownikiem forum więc zapewnę masz dużą wiedzę -> to może podzielisz się z ciekawości swoim zdaniem na temat tego samochodu z ogłoszenia :-)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to zrozum. Samochody te są WYREJESTROWANE w swoich krajach. Tablice są podrobione czyli nielegalne. To Twój problem, że jedziesz samochodem niedopuszczonym do ruchu. Takie OC możesz sobie w buty włożyć co najwyżej i tyle, bo żaden ubezpieczyciel nie wypłaci pieniędzy w takim przypadku, gdy poruszasz się samochodem niedopuszczonym do ruchu.

Wg mnie sprzedający, który wpuszcza klienta na minę z premedytacją, nie jest wart w ogóle uwagi i tak samo będzie ten człowiek postępował pod kątem samego samochodu, czyli wciśnie Ci każdy złom bez skrupułów.

Co do auta, to nie widzę nic niepokojącego. Nie jestem zwolennikiem kupowania aut z tak wysokimi przebiegami, ale jak Tobie to nie przeszkadza, to trzeba sprawdzić przebieg w ASO, jak się zgadza mniej więcej, to wizyta w jakimś dobrym serwisie i tyle. Ze Szwajcarii się sprowadza głównie auta rozbite, albo zajeżdżone, bo tam samochody są drogie bardzo, więc musisz wykazać czujność.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Opłata za "Szwajcara": 33% cła od wartości auta plus 18,6% akcyzy powyżej 2l,razem 51,6% wartości auta. Edytowane przez daski
Opublikowano

A ja kupuję wyłącznie auta z przebiegiem 300 tys bo lubię auta dotarte. Jedyny wyjątek zrobiłem dla BMW bo miała 98 tys , ale i tak pewnie 400 tys było w pamięci.

Tak więc drogi autorze wątku nie słuchaj internetowych trolli (każdy żyd swój towar chwali i niszczy konkurencji) . Liczy się głos serca i stan techniczny. Nie napalaj się zrób check listę i wszystko dokładnie sprawdź.

Opublikowano
Opłata za "Szwajcara": 33% cła od wartości auta plus 18,6% akcyzy powyżej 2l,razem 51,6% wartości auta.

Jak się dobrze postara to może przyjmą peso kolumbijskie i wyjdzie taniej.

Opublikowano
A ja kupuję wyłącznie auta z przebiegiem 300 tys bo lubię auta dotarte. Jedyny wyjątek zrobiłem dla BMW bo miała 98 tys , ale i tak pewnie 400 tys było w pamięci.

Tak więc drogi autorze wątku nie słuchaj internetowych trolli (każdy żyd swój towar chwali i niszczy konkurencji) . Liczy się głos serca i stan techniczny. Nie napalaj się zrób check listę i wszystko dokładnie sprawdź.

Tak też zrobię prawdopodobnie, tzn ja mam chłodną głowę przy oględzinach więc przynajmniej nie ma z tym problemu że jak będzie szrot to człowiek się "napali" a potem będą problemy i płacz.. ( dlatego też sobie zrobiłem wycieczkę w sumie 900km ... ) zresztą kiedyś jak kupowałem ze znajomym e46 to też mieliśmy do bydgoszczy wycieczkę 500km w jedną stronę ( tylko tam to był prywatny sprzedawca i auto z Polski .. ) wtedy się już upewniłem na 100% ( bo wcześniej na 99% wiedziałem że nie kupię auta z Polski .. ) tak po tamtym wypadzie się upewniłem na 100% jak można zgnoić auto.. zdrutować, i kłamać w żywe oczy przez telefon.

No nic jak ktoś by miał jeszcze zdanie na temat tego auta to chętnie posłucham, jak nie to albo odpuszczę albo na dniach podjadę .. do Radomia mam 200km więc nie jest aż tak źle .. a w ostatnim czasie z e46 w sedanie z silnikiem 328 - 330 ciekawego na alledrogo nie ma dosłownie NIC. :evil:

Tylko właśnie też mnie zastanawiają te "Szwajcary" bo również słyszałem że tam jeszcze dochodzi cło .. i akcyza i auta albo bardzo drogie albo rozwalone / zajechany przyjechały.. i to też mnie trochę blokuje .. za ile ten hanldarz kupił to auto .. za 10 tyś. ? + opłaty wyszło go 15 tyś. i sprzedaje ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak więc drogi autorze wątku nie słuchaj internetowych trolli

Też tak uważam dlatego poszukaj takiego auta które ma przynajmniej obie nakładki progów zewnętrznych w tym samym kształcie bo to auto lewą ma M a prawą seryjną :mrgreen: to nie wszystko co skrywa ten "dotarty" egzemplarz ,widać to na tych nawet zdjęciach ale koledzy z większą ilością postów ode mnie chętnie Ci wypunktują te szczegóły, Ja nie chcę być żydem który tylko swój towar chwali :roll2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
albo na dniach podjadę .. do Radomia mam 200km więc nie jest aż tak źle ..

Święty Krzysztofie :duh: toż to z deszczu pod rynnę :nienie:

Opublikowano

Też tak uważam dlatego poszukaj takiego auta które ma przynajmniej obie nakładki progów zewnętrznych w tym samym kształcie bo to auto lewą ma M a prawą seryjną :mrgreen: to nie wszystko co skrywa ten "dotarty" egzemplarz ,widać to na tych nawet zdjęciach ale koledzy z większą ilością postów ode mnie chętnie Ci wypunktują te szczegóły, Ja nie chcę być żydem który tylko swój towar chwali :roll2:

O takie odpowiedzi mi chodziło :-) Już cieplej.. z tego co sprawdzałem po VIN'ie to auto ma fabryczny m-pakiet wewn, i zewnętrzny .. czyli coś było z tą listwą robione .. albo pod nią ?

Co do wcześniejszego postu że sprzedawca nie opłacił tego auta .. to ( pomijam fakt, że pisze iż auto jest po opłatach ) to jeśli kupuję auto od niego na FV = on ma obowiązek opłacić to auto nie Ja.. więc ponownie ja nie poniosę żadnych dodatkowych kosztów :-)?

Opublikowano

Litwa inna..przynajmniej wie gdzie szukać spawów. A znaczek z klapy mozna zerwać lub przekleić.

Opublikowano
Opłata za "Szwajcara": 33% cła od wartości auta plus 18,6% akcyzy powyżej 2l,razem 51,6% wartości auta.

A czy nie jest tak, że cło się płaci wtedy, gdy auto było wyprodukowane poza ue?

To, że samochód jest ze Szwajcarii, nie oznacza, że wyprodukowano go poza ue.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cła jest 10% a nie 33%. Po drugie w tym przypadku go nie ma, bo auto jest produkowane w UE. Jest za to VAT 23% i akcyza 18,6%. Doszedł jeszcze transport z 1500 zł, recykling 500 zł, tłumaczenia dokumentów (około 100 zł) i przegląd 100 zł. Wiedząc jakie są ceny aut w Szwajcarii, to na pewno tego auta nikt nie kupił w stanie takim jak teraz widzimy w ogłoszeniu, ale nie słuchaj internetowych trolli co swój towar chwalą (nawet jak go nie mają :mrgreen:), słuchaj zakompleksionych ludzików, będzie dobrze. ;)
Opublikowano

oj koledzy widzę że żaden z was nie był w Szwajcarii tylko coś przeczytał o Szwajcarii i powtarza bez sensu,jak wiecie albo i nie Szwajcaria jest poza unią europejską,

przy zakupie auta z tego kraju płaci się cło 10 % wartości z umowy,można go nie zapłacić tylko wtedy gdy się dostanie fakturę na auto i zostaje 19% podatku vat obowiązkowy,i pozostają opłaty w kraju

Opublikowano
oj koledzy widzę że żaden z was nie był w Szwajcarii tylko coś przeczytał o Szwajcarii i powtarza bez sensu,jak wiecie albo i nie Szwajcaria jest poza unią europejską,

przy zakupie auta z tego kraju płaci się cło 10 % wartości z umowy,można go nie zapłacić tylko wtedy gdy się dostanie fakturę na auto i zostaje 19% podatku vat obowiązkowy,i pozostają opłaty w kraju

Ja mam owczarka szwajcarskiego, ale nie wiem czy to się liczy.

Opublikowano

Ja mam owczarka szwajcarskiego, ale nie wiem czy to się liczy.

Pod warunkiem, że szczeka po szwajcarsku.

Opublikowano

Dzięki Panowie.. za dużo się nie dowiedziałem ale fakt ta nakładka progu inna.. do tego sprzedawca zachowuje się jak burak więc odpuszczam to auto. Tzn specjalnie po nie jechać nie będę.. chyba że coś będzie w okolicy i wtedy można by i podjechać oglądnąć.

Ciekawa sytuacja na alledrogo.. przeważnie co parę dni / co tyg parę aut z DE się pojawiało czy to ciekawszych czy mniej ciekawych.. a od ostatniego ponad tygodnia prawie NIC się nowego nie pojawiło :roll: Handlarze zjechali dzieci do szkoły wysłać ? :D

Opublikowano

Auta wyprodukowane na terytorium UE zwolnione są z Cła - nie ważne czy faktura czy umowa na podstawie dokumentu EUR-1

VAT oczywiście i akcyzja