Skocz do zawartości

E60N 530xdLCI usunięty DPF i AGR a niska temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, poprzedni właściciel auta usunął DPF i zdezaktywował AGR, ostatnio jechałem do pracy 20km przy temperaturze otoczenia około 22C.

W ukrytym menu włączyłem temperaturę silnika i pokazało mi po całej trasie (spokojna jazda około 100km/h) 75C. Wiem że w aucie

są dwa termostaty termostaty "Termostat z króćcem przyłączeniowym 11 51 7 805 811" przy pompie płynu chłodniczego oraz "Termostat chłodzenia EGR

11 71 7 787 870" przy chodnicy spalin. Czy wycięcie DPF i zdezaktywowanie AGE może mieć wpływ na niedogrzewanie, chodzi mi tu o związek z termostatem chłodzenia EGR.? Proszę o POMPC

pozdrawiam

Opublikowano

Usuniecie EGR byc moze ma jako taki wplyw ale na szybkosc nagrzewania sie autka ale nie na osiagniecie temp roboczej (ok 90C) wiec kolego czeka cie wymiana termostatow

Pozdr

Opublikowano
Ręką nie zauważysz różnicy między 75C a 90C

przy 75 chlodica powinna byc zimna bo termosta powinien byc zamkniety.. w momencie otwierania sie termostatu czuc ze weze robia sie cieple... wystarczy sprawdzic przy jakiej tem to sie dzieje

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251