Skocz do zawartości

Wymiana przedniego lewego wahacza w E60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, uszkodzilem przedni wahacz mianowicie lewy, dolny przód. Zwracam się z pytaniem czy jestem w stanie sobie poradzic z tą bolączką?

Niestety nie moge jechac i auto stoi na parkingu, do dyspozycji mam zestaw kluczy i oczywiscie lewarek kwestia tego czy jest to wykonalne samemu?

Znalazlem nawet instrukcje http://bmw-5-e60.wymiana-wahaczy.eu/pojazdy/auto.html?q2=Qk1XIDUgRTYw&

ps. co powinienem przygotowac poza kluczem do kol oraz kluczem 22" do odkrecenia/przykrecenia wahacza?

Prosze o pomoc, pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo prosta operacja.

Podejdź do auta, podnieś, zdejmij koło i sprawdź jakich rozmiarów kluczy potrzebujesz. Wahacz jest przykręcony do budy zwykłą śrubą z nakrętką, zobacz jaki rozmiar. Przy kole jest zamocowany sworzniem, odkręcasz nakrętkę prawie do końca i masz dwie możliwości, albo walniesz młotkiem w nakrętkę tak żeby sworzeń wyskoczył, albo kupisz wybijak do sworzni, tak wygląda:

http://images66.fotosik.pl/1142/84cfa08477c2b1ccmed.jpg

Ja zazwyczaj puknąłem dwa razy młotkiem i sworzeń wyskakiwał.

Możliwe, że będziesz musiał wymontować jakieś plastiki, nadkole, ale to właśnie sprawdzisz gdy podniesiesz autko.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Super dzieki za pomoc, a powiedz mi jeszcze czy musze sciagnac obydwa kola z przodu? Na innym forum wyczytalem ze trzeba zdejmowac obydwa i zeby docisnac wahacze po opuszczeniu bo moga sie pozrywac...
Opublikowano
Okej dzieki zrobilem jak mowiliscie najgorzej cos mi dalej puka czy obciera ;\ ale wahacz dobrze zrobilem na pewno to od stukniecia cos sie zrobilo na geometrii to wyjdzie?