Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Model: 318Ti 2002r.

koła: 16 cali (et47)

opony: dunlop sport MAXX RT Rozmiar: 205/65/r16

zawieszenie sportowe fabryczne bmw tzw. średnie. Nie jest to M-technik i nie jest to seria,

auto jest niższe względem serii.

Podczas prowadzenia przy wysokich prędkościach na autostradzie od 150 km/h wzwyż, czuć że samochód dziwnie się prowadzi tj. niepewnie.Tak jakbym cały czas musiał korygować tor jazdy i walczyć z samochodem jak przy bardzo silnych podmuchach wiatru :?

Mam wrażenie że przód idzie swoją drogą a tył swoją.

Auto miało lekka stłuczkę, geometria samochodu zrobiona 2 razy. Opony są nowe, felgi proste, zawieszenie tj. elementy metalowo-gumowe sprawne.

co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? lub po prostu koła/opony są zbyt małe?

Rozmiar felg i opon są fabryczne, sprawdzałem po numerze vin.

Proszę o pomoc i jakieś sugestie, ponieważ samochód użytkuje głównie jeżdżąc po autostradach i jest to denerwujące, czuję się niepewnie za kierownicą.

ps. poza tą przypadłością samochód prowadzi się doskonale, czy to na górskich serpentynach lub ostre zjazdy z autostrad, idzie jak po sznurku, nawet wciskając gaz do oporu, esp włącza się późno lub wcale zależne od prędkości.

''Zjawisko pływania samochodu'' występuje na suchej nawierzchni w deszczu nie jeżdżę tak szybko.

Pozdrawiam M.

Opublikowano

Jeśli nie wymieniałeś jeszcze tulei pływających to one mogą powodować taką niestabilność podczas dużych prędkości. Na schemacie część nr 2.

http://www.realoem.com/bmw/images/diag_9a5.png

Opublikowano
Rysunek jest trochę obcięty ale to jest w prawym górnym rogu, na schemacie widać że śruba nr 17 wchodzi w tą gumę.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
hmm może i ja powinienem zainteresować się tematem. leciałem ostatnio nad morze to moja e46 przy prędkościach 160-180 też momentami dziwnie "płynęła".
Opublikowano
Cześć!

Model: 318Ti 2002r.

koła: 16 cali (et47)

opony: dunlop sport MAXX RT Rozmiar: 205/65/r16

Jek naprawde masz taki rozmiar kół to zacznij od tego ,przewidziane do Twojego auta to205,55,16