Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Urodził mi się pomysł żeby fabryczne audio/navi zastąpić chińczykiem. Aktualnie mam tzw. dużą - mk3.

Wiem, że trzeba wymienić (dołożyć) wiązkę od radia do bagażnika.

Radio kupiłem na aliexpress, wysyłka z EU (NIemcy), więc bez problemów z cłem :D

Nie kupowałem dodatkowego kabla - zamierzam sam go zrobić.

Pytanie, właściwie dwa:

1. Czy można wykorzystać wiązkę od starej nawigacji (zmienić wtyczkę) czy trzeba dołożyć nową ?

2. Którędy poprowadzić wiązkę ?

Rozumiem, że pozbywam się ekranu z przodu, tunera, zmieniarki i wzmacniacza z tyłu , tak ?

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wywalałem kiedyś małą navi z e46 i zastępowałem normalnym radiem, możliwe, że tu jest podobnie. Tam było tak, że to z przodu to był tylko panel wyświetlający z czytnikiem kaset i guzików, a cały faktyczny sprzęt leżał w bagażniku. Więc albo zabawa w kolejną instalację i pół kilometra kabli, albo "po mojemu" :D

A jeśli tak, to faktycznie masz masę niepotrzebnego sprzętu i kabli.

Poszukaj sobie na początek schematów kostek do navi. Później poszukaj schematów kostki ISO - bo pewnie taką masz do nowego radia.

Jak już będzie wiedział co gdzie siedzi to zostaje fizyczna robota.

A jak nic nie znajdziesz odnośnie navi (tak jak ja) :mrgreen: to siedzisz pół dnia z miernikiem w łapie i kręcisz kluczykiem i manetką od świateł sprawdzając napięcie na wszystkich kabelkach we wtyczkach. :D

Potrzebujesz zasilanie stałe, stacyjkę, uziemienie, głośniki (nie pamiętam czy coś jeszcze). Antenę chyba też targałem z bagażnika, przejściówki są na allegro.

Ja poprostu rozcinałem kable od zasilania z kostek, a głośnikowe przednie przy drzwiach i sztukowałem pod radio, tylne poprowadziłem nową instalację podłogą.

Jak masz komplet lutujesz do kostki ISO, spinasz w radio i kilku poprawkach (bo coś nowym radiu były kabelkie pozamieniane) działa. A sprzęt z bagażnika możesz wywalić, ja całą resztę instalacji zostawiłem jakby ktoś kiedyś chciał wracać do ori.

Opublikowano

Wolałbym wykorzystać instalację istniejącą, zamiast ciąć kable.

Do nowego radia jest mała wiązka z opisem wyprowadzeń i chcę ją przedłużyć i wetknąć w odpowiednie miejsce w bagażniku - ew przerobię to, co teraz idzie do bagażnika.

Oczywiście zapomniałem o antenie...

Przy okazji poprowadzę kabelek do kamery cofania - jak robić to full :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e7ce936c7c90.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Radio zamontowane. Zajęło mi to sporo czasu - zwykle tak jest jeśli robisz to pierwszy raz chcesz zrobić to porządnie.

Zrobiłem wiązkę do radia (oryginalna wiązka dostarczona z radiem miała jakieś 30cm a potrzeba 5 metrów). Kupiłem rolkę 100m kabla 1.5 mm2 i każdy przewód przedłużyłem.

Sygnał włączonych świateł - podświetlenie przycisków jest dostępny w niebieskiej wtyczce (pin nr1) wchodzącej do oryginalnej navi.

Potrzebny też będzie przedłużacz kabla anteny - 5m.

Nie ciąłem nic i nie robiłem rzeźby (w każdej chwili można wrócić do oryginalnej navi) - wiązkę poprowadziłem od radia, za schowkiem, potem pod listwę na dole drzwi (pod wykładziną jest sporo miejsca), potem za "boczkiem" oparcia tylnej kanapy do bagażnika obok grubego czerwonego kabla od akumulatora. Jak już byłem w bagażniku, dostałem się do tunera (zamontowany na podłodze pod podłużną pokrywą), wyjąłem tuner i w jego miejsce wpiąłem wykonaną wiązkę. Odbiornik gps wcisnąłem nad nawiew powietrza (pod deską).

Wszystko ruszyło od pierwszego włączenia. Przyciski na kierownicy działają. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to jest wystarczająca. Nie jest źle, ale oryginalna navi chyba grała lepiej.

Zrobiłem tylko dwa zdjęcia (wiem, wiem - niewiele), ale może komuś się przyda.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c5f9339cee2d.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1734ccf49ea4.jpg