Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search:

Hej wszystkim,

Moja e60 z 2008r. posiada najubozsza wersje naglosnienia, przewidziana dla tego modelu i czasem az nie chce mi sie wlaczac radia.. Zanim wezme sie za generalna przebudowe systemu audio najpierw chcialbym zmienic tylko tylne glosniki, ktore sa ewidentnie najgorsze ( dzizus, jak oni mogli wsadzic cos takiego do BM).

W zwiazku z tym proste pytanie; Czy istnieja jakies speakery o tych samych wymiarach i duzo lepszej jakosci??? I jeszcze jedna sprawa; przy tych tylnych glosnikach sa u mnie otwory na duzo mniejsze glosniczki - takie jakby gwizdki jak to sie kiedys mowilo - czy jakbym je sobie dokupie to podlacza sie je do tych wiekszych tylnych czy jak??

Dzieki Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Zmiana tylnych nic nie da. Mniejsze są na gwizdki, ale ich u siebie nie zamontujesz bez zwrotnic. Nie kupuj też głośników z innych wyższych wersji, ponieważ są 2Ω, a obecne masz 4Ω i możesz popalić radio. Najprostrzym rozwiązaniem jes zakup zestawu dedykowanego. Koszt na przód od ok.1000 zł.

Miałem ten sam problem co Ty. Najbardziej draznilł mnie zupełnie płaski dźwięk, ponieważ w standardzie nie ma nawet tweeterow w słupkach. Osobiście zdecydowałem się na zestaw u-dimensiona, niestety samo radio nie uciaga wooferow i na dniach zakładam wzmacniacz. Fabrycznie pod fotelami jest 160mm, ale wchodzi 200mm.

Jest trochę opinii na forum na ten temat. Mnie one pomogły, więc poszukaj w na pewno znajdziesz dużo przydatnych informacji:)

Edytowane przez p_s88
Opublikowano
Dokładnie ten. Pod samym radiem gra to znośnie, ale nie powala. Bez wzmacniacza jest za dużo sopranu. Ja obecnie mam ustawione soprany na -3, a basy rozkręcone na max w idravie i dopiero coś zaczyna pyrkać spod siedzenia:)
Opublikowano

Ja póki co tył mam standardowy. Tam i tak nie ma miejsca, żeby cokolwiek zagrało. Prawdopodobnie z wzmacniaczem wymienię te na półce na jakieś prosty dwudrożny zestaw i podłącze je do wzmacniacza:)

Przy okazji orientuje się ktoś, czy wepchnę tam większe niż 100mm? I czy muszą być mocowane na trzy śruby?

Opublikowano
Oki, chyba Cie poslucham, wlasnie widze na eBay'u UK za niecale £190 wiec nie jest zle. Jeszcze tylko male pytanko; czy montaz to tylko wypiecie starych - wpiecie nowych (te same wtyki itd), czy jakies jeszcze manewry??
Opublikowano
Szczerze to nie wiem, ponieważ montaż miałem w cenie. Głośniki są identyczne, jedyne musisz jeszcze założyć zwrotnice i zamontować tweetery. Poza tym plug&play. Chyba, że masz auto sprzed liftingu, wtedy musisz dociąć kawałek blaszki w drzwiach, która zawadza przy głośnikach o większej głębokości montażu.
Opublikowano
jeszcze zebym wiedzial co to ta zwrotnica... :mad2: auto z 2008 to chyba juz po lifcie - nawet nie wiem. Tak czy inaczej serdeczne dzieki za rady. Pozdrawiam ze smutnej jak doopa Irlandii Polnocnej
Opublikowano

To masz tylko plug&play:) Parę śrubek i po wszystkim. Zwrotnice masz dwie w komplecie, po każdej na drzwi. Zwrotnica dzieli pasmo na wysokie i niskie, dzięki temu tweeter gra Ci tylko wysokie tony i się nie spali. Tniesz kabel przy głośniku w drzwiach, podłączasz go do zwrotnicy i od zwrotnicy wyprowadzasz 4 przewody, plusowy i minusowy do tweetera i plusowy i minusowy do midwoofera. Nic trudnego.

Dobrze Ci radzę kup od razu wzmacniacz pod woofery, ponieważ będziesz rozczarowany. Tutaj Ci nie pomogę, sam oddaje auto do kogoś kto robi to profesjonalnie:) Sam pewnie narobił bym szkód za kwotę większą niż montaż wart jest montaż wzmacniacza;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.