Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem w trakcie kupna e46 330i 3L problem to akcyza autko 2002 rok 200 tys przejechane, gosciu chce za nie ponad 20 tysi ale na umowie pewnie było by troche mniej, patrzac na cene akcyzy w takim przypadku co będzie naj lepszym rozwiązaniem żeby troche ją zbić ? rzeczoznawca, czy moze lepiej jakies uszkodzenia na umowie pisac ?
Opublikowano
Siema moj znajomy przywiozl kiedys E39 w czesciach :) i bylo po klopocie(bez wnetrza itd i dalo rady)w polsce ja poskladal ,niewiem co teraz na to przepisy bo to bylo jakies 5 lat do tylu.
Opublikowano
nie no ja mam juz upatrzoną gosciu chce za nia 20 tysi, 2002 rok e46 330i, na umowie pewnie by sie zbiło do jakis 14 tysi mysli, tylko akcyza i tak spora wyjdzie, i teraz czy lepiej rzeczoznawce zamowić powiedzmy wypiać jakaś cewke zeby motor chodził nie równo i czy to zbije cene ??
Opublikowano
Ty nas publicznie prosisz o pomoc jak oszukiwać ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Akcyzę i tak masz liczoną z książki, a to co masz na umowie nie będzie miało znaczenia. Ew. tylko rzeczoznawca.
Opublikowano
Jak drastycznie zaniżysz i tak policzą po swojemu. Poszukaj np. w skarbowym mają mądre książki z rocznikiem, modelem, wyposażeniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsza lepsza kumata agencja celna potrafi określić za ile najniżej przejdzie....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko, że przy pobieraniu składki polisy wyceniają z innych książek niż przy wypłacie odszkodowania....
Opublikowano
naj gorsza jest ta akcyza bo recykling to od 2016 ma juz nie być wiec 500zł zostaje w kieszeni, ale akcyze niby agecje celne potrafią zmniejszyć na jakiej zasadzie nie wiem hmm
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To w pachę..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Rejestrowałem rok temu swoje e46 330cd 2004 r, rejestrowałem koledze przyprowadzone e46 330ci 2001 rok, i teraz będę rejestrował swoje e46 330ci 2002r ;) nie potrzeba rzeczoznawcy itd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Super.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ty też jesteś super :) staram się pomóc osobom które będą chciały opłacić sprowadzony samochód, bo Instytucje w Polsce tylko potrafią robić ludziom pod górkę :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To teraz powiedz jak pomogłeś tymi dwoma postami? Bo wygląda jakbyś chciał się pochwalić a nie pomóc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Auta z lat produkcji 2002 i starsze Agencja Celna wylicza podatek na podstawie ceny z umowy. Tak więc kolega zarejestrował swoje 330ci 2001r od ceny 500euro, wtedy zapłacił 394pln. Na dzień dzisiejszy auta 2003 i nowsze brane są z ich cen książkowych, ja np za swoją 330cd z 2004 roku zapłaciłem akcyzę od ceny 2200euro, wtedy wyszło ok 1720pln.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auta z lat produkcji 2002 i starsze Agencja Celna wylicza podatek na podstawie ceny z umowy. Tak więc kolega zarejestrował swoje 330ci 2001r od ceny 500euro, wtedy zapłacił 394pln.

Bzdury gadasz. Owszem możesz się upierać żeby celnicy obliczyli akcyzę od tego co na umowie, ale pamiętaj o tym że służba celna ma 5 lat na weryfikację twojego "zakupu" i mogą zażądać dopłaty + odsetki.

Opublikowano
Wszystko zależy od urzędnika i od opłacalności weryfikacji. Myślę, że dla kilku złotych nikt nie będzie specjalnie wąchał, lecz dla kilku tysięcy takie ryzyko istnieje.
Opublikowano
Bzdury niech będzie, w Urzędzie od razu jest weryfikacja przeważnie, jeżeli Urząd się nie zgadza co do ceny to od razu dostajesz przy odbiorze akcyzy pismo że podnoszą wartość i opłata ulega zmianie, i albo się na nią godzisz albo przedstawiasz swoje argumenty czemu tak niska wartość pojazdu.