Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, w mojej e87 1.6i 2004r przebieg 200tys miałem niedawno wymieniany rozrząd ale po wymianie coś zaczęło klekotać :/ Mechanik, który to robił twierdzi, że to hydrauliczne popychacze ale nie do końca wierzę bo wcześniej tak nie hałasował. Objawy jednak na to wskazują - zimny klekoce, po kilkunastu sekundach przestaje, za chwilę zaczyna i jak się rozgrzeje to nie hałasuje (na filmiku około 19sekundy na pierwszym filmiku przestaje, trochę ruszyłem telefonem ale słychać, że się wycisza, na drugim klekoce cały czas). Czy ktoś z Panów może rozpoznać czy to popychacze czy coś innego?

https://youtu.be/hIlNF4gSn2Q

https://youtu.be/PXqTcw3KyOo

Opublikowano

Twoj silnik potrzebuje juz oleju syntetycznego klasy 5w50.

Np. mobil 1 peak life 5w50 lub valvoline 5w50

MADE IN PRL
Opublikowano
miałem po okolo 5000km zrobić wymianę oleju i nakulałem już 4000 więc wymienię na 5W50, a ten dzwięk to faktycznie te popychacze zaworów?
Opublikowano

Jesli zmiana oleju nie pomoze to diagnoze bedzie musial postawic mechanik w realu.

Odglosy z filmu to za malo by stwierdzic jednoznacznie awarie.

Jak nagrasz ryse telefonem na karoserii to glinkowcy jednoznacznie stwierdza problem niestety zespol forumowych fakirow od odglosow nie jest juz taki skuteczny :)

MADE IN PRL
Opublikowano
jasna sprawa :) dwóch mechaników zgoniło na te popychacze ale jednak 16 sztuk plus robocizna to wolałem się upewnić i faktycznie nie pomyślałem o oleju