Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj zauważyłam, że auto lekko szumi po wrzuceniu na D i R.

Podczas jazdy i w aucie nie słychać nic. Jedynie jak wrzucę któryś z tych biegów i trzymam nogę na hamulcu to osoba przed autem słyszy że chodzi "inaczej". Lekko szumi, jakby np łożysko przycierało.

Domyślam się, że skrzynia skoro dopiero po wrzuceniu biegu?

Biegi wchodzą płynnie. Zmiany biegów odczuwanie minimalnie (jeżeli w ogóle).

( . )( . )
Opublikowano

mały up.

Dzisiaj zauważyłam, że przyciera coś tylko jak stoję i mam bieg wrzucony. Jak zacznę jechać powoli to dźwięk ustaje całkowicie. Słyszę go ponownie dopiero jak dojeżdżam do skrzyżowania np i staję.

Co więcej, stało się z dnia na dzień. Wczoraj na bank tak nie robiło.

I jeszcze gdy wrzucę na luz lub P i zgaszę auto to jest taka sama przycierka (takie dwa świsty) - jakby coś stawało bez smarowania.

( . )( . )
Opublikowano

Konwerter(sprzeglo hydrokinetyczne) :)

Po rozgrzaniu skrzyni powinno byc ciszej 30km >

PAuliitka dla ciebie droga na skroty :

http://www.midparts.pl/conwe.php (fila wielkopolska-wichrowa 22-poznan)

PS.Najpierw jednak mozesz sprobowac wymienic olej w skrzyni dynamicznie i ja przeplukac z syfu(opilkow) a jak to nie pomoze to link u gory :)

MADE IN PRL
Opublikowano
ja znalazłam taki warsztat polecany przez wielu

Nie znam tych warsztatow i polecilem ci miejsce w ktorym pol kraju kupuje czesci zamienne do ASB.

Rob gdzie uwazasz za stosowne.

no właśnie nie jest :)

Coz..

Zime jednak bym przeturlal bo moze sie okazac na wiosne ze trzeba tez bedzie wymienic jakies tarczki i wtedy znow do roboty skrzynia.

Skrzynia z tak duzym nalotem to istna puszka pandory...

Jezdzic i obserwowac :)

MADE IN PRL
Opublikowano

Tak póki co zrobię. Jadę i tak na serwis bo trzeba wymienić olej, klocki, etc. To może mechanik wysłucha skąd ten dźwięk dochodzi. Mam wrażenie jakby to nie ze skrzyni. Ale może się mylę.

Dziękuję za link. Czyli tam zamówię cześci. Jeszcze tylko rozgarniętego mechanika żeby to poskładał jak już rozbierze :D

( . )( . )
Opublikowano
Kup asisstance i jezdzij... Jak konwerter się rozsypie to najwyżej stanie na drodze... na spokojnie posłuchaj co szumi :)
Opublikowano

A Ktoś orientuje się jaki model skrzyni mam u siebie?

6HP19 czy 21?

bo tą pierwszą mam pod domem z przebiegiem 40kkm za dobrą cenę.

( . )( . )