Skocz do zawartości

X3 20i awaria katalizatora + opinia na temat serwisu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy 32tys przebiegu zapalila mi sie zolta lampka check engine.

Auto scholowali i zdiagnozowali(tak naprawde przeczytali w systemie) ze to katalizator.

Po 2 dniach zadzwonili do mnie ze to jednak nie katalizator tylko sonda lambda.

I ze sprawdzili katalizator i jest wporzadku. Blad nie wystepuje, zrobili testy wszystko gra i buczy.

2 tyg pozniej ta sama lampka - znowu auto trafilo do nich na serwis i zgadnijcie co ? Katalizator wedlug wstepnej diagnozy...

Za pierwszym razem mogli go wymienic ale tego nie zrobili i wymienili tylko sonde, nie pokazywalo auto bledow wiec wypuscili zadowoleni.

A to wszystko ma do zaoferowania serwis DEX Premium Lubin.

Czekam caly czas na wiadomosc i potwierdzenie, mam pytanie bo nie jestem ekseprtem od katalizatorow ale czy to normalne zeby w aucie z przebiegiem 32k juz trzebabylo wymieniac katalizator?

czy kots mial moze podobna sytuacje ?

Boje sie ze to jest konsekwencja poprzedniej awariii ktora nie zostala do konca dobrze naprawiona, byly wymieniane: wtryski, wiazka, cewki, swiece i bog wie co jeszcze tam robili.

Opublikowano

A czy ktoś z was zna jakiegoś speca od silników poza Aso z okolic wrocka, żeby można było się poradzić odnośnie auta?

Będę wdzięczny za informacje.

Opublikowano

Moze przedwczesnie o Dexie sie wypowiedzialem, wedlug dalszej diagnozy(narzekalem na prace silnika) zostalo zdiagnozowana zle nastawiona faza rorzadu.

Zaczyna sie robic coraz ciekawiej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No wiec powiem tylko tak ze to komedia jest i zenada.

Panowie z Dexa wycofali sie z tego ze to rozrzad i jednak stwierdzili ze to katalizator...

Zdjecie "winowajcy" od strony kolektora:

IMG_20150829_101443.jpg