Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od nie dawna jestem posiadaczem bmw e46 316 105km 1999rok lpg. Wczoraj zapaliła sie kontrolka od niskiego poziomu płynu chłodniczego dolałem taka ilośc płynu aby pływak wskazywał maksimum lecz po pokonaniu 40 km znowu pokazała sie ta kontrolka. Czy mozliwe ze płyn gdzieś ucieka? Może to coś innego? Jakieś pomysły gdyż nie mam pojęcia co to może jeszcze być.
Opublikowano
a po pojawieniu ponownie ikony masz ubytek w płynie? sprawdzałeś? Jakieś plamy pod autem na postoju?
Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano
Sprawdzałem i jest znaczny ubytek w płynie pływak znajduje sie znacznie niżej. A co do plam ciężko mi powiedzieć gdyż pada a na dodatek samochód zaparkowany jest na kamykach.
Opublikowano

Warto było by podłożyć coś pod silnik, np. tekturę by zobaczyć czy pojawią się plamy np. po uzupełnieniu cieczy.

Mniej przyjemna opcja jeśli nie ma plam, winna może być uszczelka pod głowicą. Charakteryzuje się to tym że przybywa oleju w silniku i na mierniku widać inny odcień oleju. To samo tyczy się cieczy chłodzącej - zmienia kolor na bardziej ciemny, brązowy.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano
Dolałem płynu i odpaliłem samochód i płyn pokazał się na łączeniu zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Wychodzi na to że jest nieszczelny i przez to ubywa płynu. Jutro ze znajomym postaram się zmienić ten zbiornik i zobaczymy czy nadal będzie ubywało płynu.
Opublikowano
Dobra rada, jak już zmienisz zbiornik to zostaw sobie oryginalny korek, a jeśli go nie masz to kup w ASO, jakieś 70-80 zł.
Opublikowano
Zwróć uwagę czy to nie przez nadmierne ciśnienie Ci pękł zbiorniczek czy tylko może ze starości

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.