Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich!

mam pytanko odnosnie praktycznej kwestii - planuje sprowadzic w tym tygodniu samochod. Wspolwlascicielem (wlasciwie bedzie na pierwszym miejscu w dowodzie, abym mogl korzystac ze znizek) bedzie osoba, ktora ma zameldowanie w drugim koncu Polski, w stosunku do mnie.

Moje pytanie, czy lepiej jest sprowadzic samochod na ta osobe, a pozniej ona (po dokonaniu oplaty akcyzy itd.) podaruje mi czesc samochodu, czy lepiej od razu na niemieckiej umowie kupna-sprzedazy umiescic 2 osoby, tj. mnie i dawce znizek? Czy w takim przypadku, mozna upowaznic jedna osobe do zalatwienia wszelkich formalnosci notarialnie?

Z tego co sie zorientowalem, to np. gdy osoby sa z odleglych miast i obie sa wlascicielami samochodu, to wlasciwa izba celna (lub urzad) dla spraw akcyzy to izba warszawska. Nie jestem pewien jak wyglada sprawa darowizny, chyba placi sie od tego jakis podatek?

Prosze bardzo o podpowiedz, ktora opcja jest bardziej praktyczna.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
abys mogl korzystac ze znizek wspolwlasciciela wcale nie musi On byc na 1 miejscu w dowodzie rej. Kup i sprowadz na siebie a pozniej odsprzedaj 10 % auta temu 2 wlascicielowi. Ja tak zrobilem(z moim ojcem). Pozdrawiam
Opublikowano
Kup i sprowadz na siebie a pozniej odsprzedaj 10 % auta temu 2 wlascicielowi. Ja tak zrobilem(z moim ojcem). Pozdrawiam

:nienie: no nie tak do konca.

1. Wazne jest, zeby na pierwszym miejscu w dowodzie byla osoba, ktora mieszka tam, gdzie bedzie zarejestrowane auto. Inaczej moga wystapic problemy z rejestracja.

2. Od zeszlego roku wszed przepis, ze jezeli auto ma 2 wlascicieli, to jezeli chcialbys sam dokonywac jakichkolwiek zmian w urzedzie, musisz miec na wszystko upowaznienie tej drugiej osoby (ale nie notarialny, tylko przez nia napisane)

Takze lepiej by bylo, gdzybys kupil autko na tamta osobe, a pozniej napisal akt darowizny 50% samochodu na siebie.

:!: I jezeli ta osoba nie jest twoja najblisza rodzina, (tak jak u kolegi wyzej) to musisz zaplacic podatek od tej darowizny.

Radze najpierw sie zorientowac, na ile maja w urzedzie wyceniony samochod, a potem ta kwote wpisac na umowie darowizny, bo jak sie trafi upierdliwy urzednik to sie duuuzo przy tym niepotrzenie nabiegasz.

Opublikowano
Co niezupelnie ? Ten przepis ze jezeli auto ma 2 wlascicieli to mozna cos zmienic albo np odebrac odszkodowanie tylko we dwoch jest juz dawno. Ty bedziesz uzytkownikiem auta tak ? I chodzi Ci o to zeby korzystac z czyis znizek tak ? Po to potrzebny jest ten 2 wlasciciel tak ? A wiec sprowadzasz auto na siebie przy rejestracji robisz 2 wlasciciela- i nie potrzeba tu 50%, wystarczy- bodajze jak robisz darowizne na mniej jak jakas mala sume ( sprawdz ile to bo juz zapomnialem) to nawet nie placisz podatku. I tym sposobem Ty jestes glownym wlascicielem auta, a z tylu w dowodzie jest wpisany 2 wspolwlaciciel i auto masz ubezpieczone na max znizkach tego 2 wlasciciela a Tobie leca przy okazji znizki. Ja robilem tak w zeszlym roku w czerwcu. Pozdrawiam
Opublikowano

He, Ja tak zrobilem. Sprowadziłem auto z Niemcowni i Teść był na pierwszym miejscu w umowie. U niego zarejestrowałem a kobieta w okienku mnie tylko dopisała jako współwłaściciela. Unikniesz w ten sposób dodatkowych kosztów z darowiznami i innymi głupotami...I nie było PROBLEMÓW. Zarejestruj od razu na dwie osoby!!!

PZDR.[/i]

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
moja sprawa wygladala tak ze pojechalem po auto, a wlascicielem/ką miala byc moja mama no ale ze ja troche sie od niej roznie wszystkoi bylo spisane na mnie ubezpieczenie itp a na umowie potem z boku dopisalem mame i jej dane. potem akcyze placilem na mame bo to bylo wazne jesli auto mialo byc na nia zarejstrowane a ja jako wspolwasciciel. potem oplaty w US tez na mame no i w urzedzie miejskim troche marudzili ze ja na pierwszym miejscu no i musialem wypisac jakis swistek :/ i jechac dac mamie dopodpisu i juz bylo wszystko ok.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
Jeżeli chodzi o tańsze ubezpieczenie to ja też z tego korzystałem tylko nie miałem nikogo w dowodze - byłem jedynym właścicielem a jedynie pan z TU poradził, żeby napisać umowę użyczenia auta tacie i korzystać przez to z jego zniżek.
http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

Ja spisalem umowe wspolwlasnosci z ojcem ... Ja jako 1 wlasciciel on jako 2 ... Nic mu nie musialem odsprzedawac podawac ceny itp. Po prostu oświadczenie i tyle ... W urzedzie komunikacji przeszlo bez najmniejszego problemu... Jezeli chcesz to odezwij sie to Ci przesle kopie tego pisma na maila .. [email protected] kom: 505 037 397 gg: 3901726

I zadnych procentow nie pisalem ze 50% ojca 50% moje itp ... Po prostu umowa wspolwlasnosci ... Mozesz wszystko na siebie spisywac ... umowe akcyze itp. a przy rejestracji umowa podpisana wspolwlasnosci poswiecic i poprosic o dopisanie 2 wlasciciela ... nie ma znaczenia kto bedzie pierwszy kto drugi ... od razu spisz sobie upowaznienie na wszelkie działania prawne z tym autem na 10 lat i po sprawie ... :)

Opublikowano

Istnieje Wspołwlasnosc Łaczna i Wspołwlasnosc Ułamkowa.

Wogole w wspolwlasnosci (w nieruchomosciach) sa niezle jaja :-D ale to historia na inna okazje...

Wspolwlasnosc laczna to taka gdzie sie nie da wyogrebnic udzialow (wcale nie jest tak ze pierwsza osoba ma 50% a druga 50%!! mozna powiedziec ze kazda ma 100% co na pierwszy rzut oka jest dziwne ale tak jest)

Wspolwlasnasc ułamkowa (wspolwlasnosc w czesci ulamkowej) to wspolwlasnosc u ktorej mozna wyodrebnic udzialy.

Dlatego wszyscy Panowie maja racje :) mozna zrobic z podzialem na % i bez tego :)