Skocz do zawartości

Wentylacja foteli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie do osób mających wentylację foteli w nowych F-kach - działa wam to fajnie? U mnie w F06 jest tragedia - działa to niby, ale często tak słabo, że nie wiem czy w ogóle się to uruchomiło czy nie. W ASO pytałem, powiedział mi facet, że w nowym X6 jest to samo, czyli ze generalnie w BMW tak jest teraz, że te wentylacje są marne. Jak siedziałem u kumpla w infinity fx, to myslalem że się rozchoruje 30sek po załączeniu wentylacji, co tak mocno działała. Jak jest u was?
Opublikowano
W F10 nie jest źle jeśli samochód stał w słońcu. Gorzej jeśli w cieniu, w normalnej temperaturze, efekt jest ale po kilku minutach.
Opublikowano

Jest to opcja dobra tylko, żeby schłodzić fotele na postoju, jak jesteś poza samochodem.

Jak się siedzi to już słabo, ja tam prawie nic nie czuję, chyba że plecy od fotela na chwilę odkleję (ale to dość głupio wygląda).

A szum wiatraka bardzo wyraźnie słychać na 3 stopniu, tak więc wiadomo czy działa czy nie.

dot. F16 w innych nie wiem.

Do jasnej tapicerki na pewno nie polecam, bez sensu.

Opublikowano
No jak jest cicho, też słyszę szum wiatraka na 3 stopniu. Nie wiedziałem, że bez siedzącego działa to lepiej... Czyli przypuszczam jest to tak głupio zrobione, że powietrze leci tam, gdzie nie ma oporu :/
Opublikowano
wydaje mi się, że przy wentylacji trzeba ustawić mocno dmuchawę z klimy. Powietrze jest zasysane pod fotel i dodatkowo chłodzone przez wentylator z siedziska.
Opublikowano

z tego co slyszalem wentylacja w a8 dziala tak, ze zasysa powietrze do fotela, a nie na plecy. potwierdzi to ktos?

jakby nie bylo 100 razy lepsze rozwiazanie niz to z bmw - na 3 stopniu wiatraczki hucza, a w cieply dzien na niewiele sie to zdaje.

podtrzymuje, nie polecam, jedynie perforowany fotel fajniej wyglada.

Opublikowano
Z tego co mówicie to na prawdę lipa, miałem zrobić retrofit foteli ale zostawię bo mi w nich tylko wentyli brakuje, ale to dosłownie 2 tygodnie w roku. W zeszłym tygodniu jeździłem Paskiem CC z wentylowanymi fotelami i rewelka, wenylator na 2, delikatny szum było słychać tylko przy wyłączonym radio, ale efekt wystarczający mimo 33 stopni na zewnątrz. A tak ot to dobre bawełniane koszule i nie mam problemu mimo 3 godzinnych tras w ostatnie upały.
Opublikowano

Witam Serdecznie,

niestety jak czytam powyżej potwierdzają się moje przypuszczenia, że jednak coś w F16 jest totalnie do kitu. Wiatraczki na najwyższych obrotach tylko szumią, a całość nie jest warta przysłowiowego 'złamanego grosza". Testowałem wentylowane fotele w Infiniti i działały po prostu dobrze oraz w najnowszym XC 90 , gdzie działały rewelacyjnie !!! Ponieważ kupiłem demo dealera ( miało wentylowane fotele ), a na jazdach próbnych testowany egzemplarz tego nie posiadał , to cieszyłem się, że jednak ta opcja jest... i na tym się skończyło. Tak naprawdę to nie wiadomo do końca, czy to działa czy nie ! Niby coś tam chłodnego czuć...ale wrażenie mam takie ,że diody niebieskie ładnie wyglądają i nic więcej ;-) Byłem w serwisie i stwierdzili, że 1 silniczek w fotelu kierowcy wpada w rezonans - czekam na wymianę.

Tak się jeszcze zastanawiam ( porównuje do XC 90 ) ,że tamte chyba są klimatyzowane, a te wentylowane ? Może to jednak tylko kwestia nazewnictwa ?

Moja rada: jeżeli konfigurujesz F16 to POMIŃ opcję wentylowane fotele ( chyba,ze będzie promocja i zrobią to za 2 złote ( po 1 zł za fotel ) .

Opublikowano
Wentylowane (bmw) pobierają powietrze z kabiny, klimatyzowane mają oddzielny nawiew schłodzonego powietrza które nie miesza się z ciepłym z kabiny. Klimatyzowane może są lepsze w pierwszej minucie po wejściu do samochodu, jednak bezpośredni nawiew zimnego powietrza na plecy to prosta droga do bólów i reumatyzmu, poza tym nie wyobrażam sobie jazdy np 4 godziny w trasie z takim zimnym nawiewem na plecy. Rozwiązanie bmw jest zaprojektowane do dłuższych podróży.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja również uważam, że bezpośredni nawiew z klimy jest "niezdrowy".

Zreszta przecież w kabinie i tak jest schłodzone powietrze, więc nawiew jest realizowany nota bene przez powietrze o temperaturze ustawionej zgodnie z preferencjami użytkownika...

Na pewno bezpośrednio po wejściu do auta rozwiązanie z oddzielnym nawiewem klimy jest dużo bardziej "zauważalne" przez użytkownika, ale ja również nie wyobrażam sobie dłuższej jazdy z zimnym nawiewem na plecy...

Opublikowano

Ja też sobie nie wyobrażam zimnego nawiewu na plecy, bo samochodem z takimi fotelami nie jechałem, ale wyobrażam sobie jazdę przez 4 godziny z mokrymi plecami pomimo wentylowanych foteli, bo tak właśnie muszę jeździć.

Niezależnie od wszystkiego w F16 opcja wentylowanych foteli jest zbyteczna i niewarta jakichkolwiek pieniędzy.

Opublikowano
Tu nie chodzi o to czy powietrze które trafia do fotela jest bezpośrednio z ac czy z kabiny, to można zawsze wyregulować, na 1 powietrze będzie tak powoli przepływało że i tak uzyska m/w temperaturę kabiny. Tu chodzi o ogólną wydajność. Tak jak pisałem wcześniej, w pasku cc gdy czarna tapicerka była rozgrzana właczyłem wentylację na 3, by po chwili ustawić na 2, a po 5 minutach na 1. Z tego co piszą inni użytkownicy bmw z wentylacją w fotelach jest słabo i tyle.
  • 6 lat później...
Opublikowano
Czy u Was po uruchomieniu wentylacji foteli w zależności od stopnia (1,2,3) wzmaga się również siła nadmuchu z nawiewów na desce? U mnie nie dość że same fotele "wyją" to jeszcze hałas z kratek jest taki, że w zasadzie nie da się z tego z tego rozwiązania korzystać. W ASO dwukrotnie wymieniali mi już "wentylatory" w fotelach oraz montowali jakieś maty wygłuszające, ale jak z kratek wyło, tak wyje i przy trzeciej reklamacji uzyskałem odpowiedź: "tak musi być i nic się nie da z tym zrobić".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy u Was po uruchomieniu wentylacji foteli w zależności od stopnia (1,2,3) wzmaga się również siła nadmuchu z nawiewów na desce? U mnie nie dość że same fotele "wyją" to jeszcze hałas z kratek jest taki, że w zasadzie nie da się z tego z tego rozwiązania korzystać. W ASO dwukrotnie wymieniali mi już "wentylatory" w fotelach oraz montowali jakieś maty wygłuszające, ale jak z kratek wyło, tak wyje i przy trzeciej reklamacji uzyskałem odpowiedź: "tak musi być i nic się nie da z tym zrobić".

Nie.

Osobno.

Opublikowano

U mnie nie ma związku. Owszem nieco szumi gdy jest na 3 ale to wentylatory foteli a nie nawiewy w desce.

Opublikowano

Nie.

Osobno.

Dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

U mnie nie ma związku. Owszem nieco szumi gdy jest na 3 ale to wentylatory foteli a nie nawiewy w desce.

Dziękuję za odpowiedź. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na kolejną wizytę w ASO...