Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z racji iż fabryczne żarówki założone do świateł cofania świecą co najwyżej średnio, a przede wszystkim są to jedyne pozostałe żarówki w mojej F-ce, chcę je wymienić na LED-y. Jeżeli kogoś to interesuje to takie: http://allegro.pl/w16w-t15-7-5w-can-led-cofania-bmw-3-touring-e91-i5574486297.html

Czy spotkał ktoś instrukcję pokazującą, jak należy dokonać wymiany, czyli jak rozebrać tylną lampę?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do lamp dojdziesz po otwarciu klapek w czarnym plastiku.
Opublikowano

Widziałem to u kolegi z F11 świeciło o wiele, wiele lepiej niż oryginalne żarówki.

Ja nie zdążyłem zamówić jeszcze, bo sezon urlopowy i nie ma kto odebrać :P Bliżej września się tym zajmę :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W powymienianych dotychczas żarówkach nie masz problemu z Can-bus'em...?

Kiedyś bawiłem się w wymianę żarówek doświetlających zakręty (czyli dodatkowych H7 w biksenonach).

Próbowałem z kilkoma różnymi LED (wszystkie niby były zgodne z Can-bus).

Jednak mimo to raz na jakiś czas komputer wyświetlał mi komunikat o przepaleniu żarówki.

Poza tym akurat światła doświetlające zakręty rozjaśniają się i gasną płynnie - i LED miały z tym problem.

Nie rozświetlały się płynnie tylko nagle rozbłyskiwały (nie było to normalne zaświecenie, tylko właśnie bardziej taki efekt flash'a)...

Opublikowano
O dziwo nie mam... Wszystkie żarówki wewnątrz wymienione na LED-y bez Can-Busa. Wszystkie zwykłe i żadnych problemów komputer nie wyświetla :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wewnętrzne żarówki nie są kontrolowane przez komputer (w sensie sprawdzania czy się nie przepaliła).

A doświetlające zakręty też masz wymienione na LED...?

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jakubhab, wypróbowałeś już te żarówki LED do świateł cofania ? Działa to ? Czy są problemy ?

Z ciekawości szukałem w klapie F11 jak dojść do tych żarówek cofania ale tam gdzie miały być te otwory jest materiał wygłuszający. Próbowałem go wyciągnąć ale tak mocno siedzi jakby był przyklejony. Boje się to wyrywać na siłę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Materiał wygłuszający jest ponacinany. Poszukaj tego i wtedy odchylisz bez problemu.
Opublikowano
Powiem szczerze, że koledzy nastraszyli mnie, że więcej z tym zabawy w sensie dopasowywania rezystorów, aby system wykrywał to wszystko prawidłowo, że jakoś póki co odpuściłem tą zabawę...
Opublikowano

No mnie też w serwisie BMW nastraszyli z tym że do tego by trzeba było jakieś płytki sterujące kombinować czy coś. A nie chcę za bardzo grzebać w tym aucie żeby czegoś nie zepsuć.

A może słyszał ktoś o jakiś innych lepszych żarówkach cofania ale nie LED żeby nie było problemów ?

Może jest coś takiego jak np.Osram Night Breaker które trochę lepiej świecą tylko że w wersji żarówek cofania.

PS.Jakie jest oznaczenie tych żarówek dokładnie ? W16W T15 7,5 W ? Bo w instrukcji nic nie napisali a nie chce tam nie potrzebnie grzebać żeby się do nich dostać.

Opublikowano

W16W jest trzonek, na pewno. Ile mają oryginały nie mam pojęcia, ale na moje oko około 5W.. Świecą fatalnie trzeba to przyznać.

7,5W to wersja z LED-em.

W nowych X5 jest już oświetlenie LED-owe, jak na następny raz będę w serwisie to podpytam w jaki sposób tam rozwiązali kwestię LED.

Opublikowano
Na tyle fatalnie że światła stopu lepiej oświetlają niż te cofania. Czasem jak niewiele widzę do tyłu to sobie lekko przyhamuje ale nie da się ciągle cofać z wciśniętym hamulcem ;-)
Opublikowano

@Piotrek3 - napisałem do sklepledowy.pl z zapytaniem o żarówki do naszej F10/F11.

Otrzymałem odpowiedź, że testowali ten model: http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-W16W-T15-15x-SMD-5630-Bialy-Zimny/1582 i nie wywalało błędów na komputerze. Dwie sztuki zamówiłem jeszcze dzisiaj, jutro mają być u mnie to jak zdążę to wymienię i powiem Ci jakie efekty :)

Opublikowano

Mam już żaróweczki, ale nie mogę ich wymienić, gdyż nie mogę dotrzeć do żarówki cofania. To co Wy mówicie to wymiana żarówki przeciwmgielnej, po odsłonięciu wygłuszenia, o którym mówicie widać jedynie ją... Przez początkowy brak wiedzy ułamałem sobie taki żółty zatrzask od oprawki... Jak ktoś ma pomysł gdzie go można zdobyć, aby przywrócić sprawność pełną temu elementowi to proszę o informację :cry2: :cry2:

I czekam na instrukcje wymiany do żarówki cofania dla F11.

Opublikowano
Wymiana zakończona sukcesem, niestety komputer pokazuje błąd przy odpalaniu, który znika po kilku sekundach, ale jednak wyświetla... Oprócz tego, żarówki świecą prawie w ogóle... Nie wiele lepiej niż oryginały... Gość mi polecił kiepskie żarówki...
Opublikowano

Zwykła żarówka to model W16W o mocy 16 Wat. Mocne ledowe zamienniki mają realnie 3-5Wat.

Przy odpalaniu samochodu napięcie zasilające żarówki jest mniejsze, dlatego led na moment może zasygnalizować błąd.

Opublikowano
Jak ktoś znajdzie coś normalnego co świeci.. Dajcie znać. Ja niestety nie mam pomysłu jaka żarówka będzie fajnie pasować... W sumie to nie wiem czemu, ktoś tak to wymyślił, że żarówka jest zamontowana pionowo :D
  • 1 rok później...
Opublikowano

Sorry za lekki OT, ale nie chce tworzyć specjalnego wątku.

Spaliła mi się żarówka doświetlająca zakręty. Z tego co widzę, to jest to H7. Pytanie czy łatwo to wymienić (lewa strona) i czy ma znaczenie marka żarówki (odcień światła)? Z góry dzięki.

Opublikowano

Ja w weekend zamierzam zmienić te żarówki na takie coś.

http://www.hurt.com.pl/2x-philips-h7-whitevision-2x-w5w,p13892.html

Mam nadzieję, że będą lepiej nawiązywały do barwy ksenonów, która też jest określana na 4300K.

Pochwalę się po robocie.

Wymiana prosta z obu stron. Odchylasz klapkę, odkręcasz dekiel i jest w dole żarówka.

Warunek to małe albo giętkie rączki w rozmiarze M.

No to wymieniłem. Szału nie robi. Jest kolor pomiędzy ksenonem i zwykłymi H8 w halgenach. Niestety liczyłem na więcej białego koloru.