Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy trochę nie typowy temat i sam nie wiedziałem gdzie go na forum umieścić. Chce kupić jakiś porządny stabilny podnośnik typu żaba. Wcześniej kupiłem taki najtańszy do 2,5 tony. Fakt podnosi ale jest nie stabilny auto musi stać idealni równo. Chciałem kupić coś porządniejszego i stabilnego na aledrogo zaczynają się od 300zł już które wyglądają fajnie. Może ktoś coś poleci jakiś fajny podnośnik. Tak do 400-500zł

P.S jak jest jakiś odpowiedni dział i go nie znalazłem proszę o przeniesienie :roll:

Opublikowano
Ja mam ten oryginalny, jest w zupełności wystarczający, po co chcesz wozić taki złom ze sobą?

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na oryginalnym to ja bał bym się klocków hamulcowych zmienić, co dopiero grubsza sprawa jak zawiecha.

Czasem przy wymianie kół jak trzeba było butem uderzyć koło żeby zeszło, to miałem wrażenie że ze standardowego podnośnika mogło by spaść.

Fabrycznej windy używam w przypadku kapcia czy innej awaryjnej sytuacji na drodze, w domu zawsze jest porządna żabka i kobyłki.

I żabki nikt nie musi przecież ze sobą wozić :wink:

Opublikowano
Pisałeś ze nadaje się na równe powierzchnię i ze podnosisz tylko w garażu.. Wiec tam masz chyba równo. Ja kupiłem żabę w lidlu za 70zl i nawet używałem jej na skraju rowu ale znalazłem deseczke na podwórku na którym podłoże to nie kostka a ubita ziemia i problemu nie bylo nigdy albo jestem zbyt mało wymagajacy od takiego sprzętu :)
Opublikowano
No tak ale w garażu ciasno :) Chciałem coś większego, bo wole robić przed garażem. A często coś jest w garażu i problem wjechać. Przed garażem mam ziemię utwardzona żwir sam nie wiem jak to nazwać :P i chciałbym trochę lepszy podnośnik. bo mam taki jak wy i nie spełnia moich oczekiwań. Chce coś aby raz dwa podnieść auto i się nie zastanawiać czy tak mam dać deseczkę czy tak. Podstawiać kobyłki i do roboty.
Opublikowano
Dla bezpieczeństwa jeśli jestem zmuszony robić coś pod autem to i tak je zebezpieczam ZAWSZE. W pracy nawet jak na podnośniku srubowym jest maszyna i trzeba wejść pod nią to tez jest pod stojakami. Nigdy nic nie wiadomo żadnemu lewarkowi, zabie nie zaufał bym na tyle by wejść pod auto. Jeśli chodzi o stabilność przy podnoszeniu to moim zdaniem tylko duża żaba hydrauliczna jak jest u wulkanizator. Ona jest masywniejsza niż te małe i pewnie wyżej podniesiesz auto
Opublikowano
Jeszcze odnośnie podłoża. To ponad tonę co się wgryza w żwir, miękki teren plus mała powierzchnia kółek.. Żaden lewarek na kółkach nie da sobie rady bez jakieś deseczki. On w trakcie podnoszenia się przemieszcza na kółkach kilka cm. A takie podłoże mu nie pomaga i może auto spaść w krytycznych sytuacjach. Jaki drogi byś lewarek nie kupił na kółkach to średnio sobie poradzi bez jakieś podkładki. Sama instrukcja na każdym takim lewarkowi będzie sformułowana by używać na równym twardym podłożu. Czy to za 70 czy za 500zl :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedyś kupiłem taką w okolicach 100pln, ale to dziadostwo straszne, jak się nie podłoży deski to przewraca się i łamie. Raz prawie mi fura spadła z tego jak jedno kółko w deskę się zapadło, była zabawa w prostowanie... I do tego problem z upchnięciem mocowania pod samochód - zawias obniżony lekko i już nie daje rady.

Teraz jakbym miał zamawiać to pewnie coś takiego - wygląda na dużo bardziej stabilny:

http://allegro.pl/podnosnik-zaba-lewarek-3t-niski-szybki-3-tony-nowy-i5389644187.html

Opublikowano

W lidlu czasami są dobre rzeczy ale podnosiłem nim załadowanego busa cementem, terrano, no i swój samochód. Nie miałem problemu z wyginaniem. Ale na pewno jest gorszej jakości niż taka za 500zl.

Jak masz znajomego wulkanizatora lub mechanika to zapytaj się jakich oni używają i polecają bo oni praktycznie codziennie z takiego sprzętu korzystają

Opublikowano
Jako że zainteresował mnie temat,mam pytanie.W którym miejscu podstawić taki podnośnik pod autem,aby nie narobić bałaganu?